Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Цікаві думки з листів Івана та листа Юди

Цікаві думки з листів Івана та листа Юди

Слово Єгови живе

Цікаві думки з листів Івана та листа Юди

ТРИ листи, які Іван написав, імовірно, з Ефеса в 98 році н. е., належать до останніх книг натхненого Святого Письма. У перших двох листах апостол радить християнам і далі ходити у світлі та чинити опір відступництву. У третьому листі Іван не лише говорить про те, щоб ходити в правді, а й заохочує християн до співпраці.

Юда, брат Ісуса по матері, написав свого листа з Палестини, мабуть, у 65 році н. е. У ньому він перестерігає одновірців про злих людей, які проникли в збір, і дає поради, як противитися поганому впливові. Детальний розгляд трьох листів Івана і листа Юди допоможе нам залишатися міцними у вірі попри перешкоди (Євр. 4:12).

ДАЛІ ХОДІТЬ У СВІТЛІ, ЛЮБОВІ ТА ВІРІ

(1 Ів. 1:1—5:21)

Перший свій лист Іван пише всім, хто перебуває в єдності з Христом. У ньому апостол дає мудрі поради християнам, щоб допомогти їм протидіяти відступництву і залишатися непохитними в правді та праведності. Іван наголошує на необхідності продовжувати ходити у світлі, любові й вірі.

«Якщо ходимо у світлі,— так само як [Бог] є у світлі,— пише Іван,— то маємо спільність одні з одними». І, оскільки Бог є Джерелом любові, апостол каже: «Продовжуймо любити одні одних». У той час як «любов... до Бога» спонукує нас «виконувати його заповіді», ми перемагаємо світ «нашою вірою» в Бога Єгову, його Слово і його Сина (1 Ів. 1:7; 4:7; 5:3, 4).

Відповіді на біблійні запитання:

2:2; 4:10. В якому розумінні Ісус є «жертвою примирення»? Примиряти означає «умилостивляти», або «умиротворяти». Ісус віддав своє життя як жертву примирення в тому розумінні, що умилостивив Бога, виконавши вимогу стосовно досконалої справедливості. На основі тієї жертви Бог може виявляти милосердя і прощати гріхи тих, хто виявляє віру в Ісуса (Ів. 3:16; Рим. 6:23).

2:7, 8. Яку заповідь Іван називає «старою» і «новою»? Іван має на увазі заповідь про саможертовну братерську любов (Ів. 13:34). Він називає цю заповідь «старою», оскільки Ісус дав її більш ніж 60 років до того, як Іван написав першого листа. Таким чином віруючі «мали [Ісусову заповідь] від початку» свого християнського шляху. Ця заповідь є також «новою», тому що закликає не лише «любити ближнього свого, як самого себе», але й виявляти саможертовну любов (Лев. 19:18; Ів. 15:12, 13).

3:2. Що «поки що не відомо» помазаним християнам і кого вони побачать «таким, яким він є»? Християнам не відомо, якими вони будуть тоді, коли Бог воскресить їх до небесного духовного життя (Фил. 3:20, 21). Однак помазанці знають, що, «коли [Бог] виявиться, [вони] будуть подібними до нього, оскільки побачать його таким, яким він є», а він є «Дух» (2 Кор. 3:17, 18).

5:5—8. Як вода, кров і дух свідчили про те, що «Ісус — Син Божий»? Вода свідчила в тому розумінні, що, коли Ісус охрестився у воді, сам Єгова схвалив його як свого Сина (Матв. 3:17). Ісусова кров (тобто життя, яке він віддав «як відповідний викуп за всіх») теж показала, що Ісус — Божий Син (1 Тим. 2:5, 6). А святий дух підтвердив, що Ісус є Божим Сином, коли зійшов на нього під час хрещення і наділив його силою «ходити по всьому краї, чинячи добро та зціляючи всіх, кого гнобив Диявол» (Ів. 1:29—34; Дії 10:38).

Уроки для нас:

2:9—11; 3:15. Якщо християнин дозволяє чомусь або комусь зруйнувати свою любов до братів, то ходить у духовній темряві і не знає, куди йде.

ПРОДОВЖУЙТЕ «ХОДИТИ У ПРАВДІ»

(2 Ів. 1—13)

Іван починає свого другого листа словами: «Старійшина вибраній пані та її дітям». Він висловлює радість, оскільки довідався, що «дехто з [її] дітей ходить у правді» (2 Ів. 1, 4).

Після того як Іван заохотив християн розвивати любов, він пише: «Любов полягає в тому, щоб ми й далі ходили згідно з його заповідями». Крім того, Іван перестерігає про появу «обманщиків та антихристів» (2 Ів. 5—7).

Відповіді на біблійні запитання:

1, 13. Хто така «вибрана пані»? Іван міг звертатися до якоїсь жінки, називаючи її «кірія», що грецькою означає «пані». Або ж він адресував свої слова певному збору і використав образний вислів для того, щоб спантеличити переслідувачів. Якщо це так, то дітьми пані могли бути члени того збору, а «дітьми [її] сестри» — члени іншого збору.

7. Про який прихід Ісуса говорить тут Іван і як обманщики «не визнають» цього приходу? Мова не йде про майбутній невидимий прихід Ісуса. Натомість йдеться про Ісусів прихід у тілі і помазання його як Христа (1 Ів. 4:2). Обманщики не визнають цього приходу Ісуса в тілі. Мабуть, вони заперечують, що Ісус взагалі колись жив або що його було помазано святим духом.

Уроки для нас:

2, 4. Для спасіння нам вкрай важливо пізнати правду, тобто всі християнські вчення, які містяться в Біблії, і триматись її (3 Ів. 3, 4).

8—11. Якщо ми не хочемо втратити «незаслуженої доброти, милосердя і миру від Бога, Батька, та Ісуса Христа», а також сердечного спілкування з одновірцями, ми повинні «пильнувати» свою духовність і уникати тих, хто «не перебуває в Христовій науці» (2 Ів. 3).

СТАВАЙТЕ «СПІВПРАЦІВНИКАМИ В ПРАВДІ»

(3 Ів. 1—14)

Третього листа Іван адресує своєму другові Гаю. «Не маю більшої підстави бути вдячним,— пише Іван,— ніж чути, що діти мої не перестають ходити у правді» (3 Ів. 4).

Іван хвалить Гая за те, що той вірно допомагає братам, які відвідують збір. Апостол каже: «Ми зобов’язані приймати таких гостинно, щоб стати співпрацівниками в правді» (3 Ів. 5—8).

Відповіді на біблійні запитання:

11. Чому дехто вдається до поганих вчинків? Через брак духовності дехто не бачить Бога очима розуміння. Оскільки такі особи не можуть бачити його буквальними очима, вони поводяться так, ніби він не бачить їх (Єзек. 9:9).

14. Кого Іван називає «друзями»? Тут слово «друзі» вказує не лише на тих, хто має близькі взаємини. Іван, вживаючи це слово, говорить про всіх співвіруючих.

Уроки для нас:

4. Духовно зрілі брати і сестри дуже тішаться, коли бачать, як молодші члени збору «не перестають ходити у правді». А уявіть собі радість батьків, яким вдається допомогти своїм дітям стати служителями Єгови!

5—8. Серед тих, хто з любові до Єгови і братів наполегливо працює заради співвіруючих, є роз’їзні наглядачі, місіонери, бетелівці і піонери. Було б мудро наслідувати їхню віру. Крім того, вони заслуговують нашої турботи й підтримки.

9—12. Нам варто наслідувати приклад вірного Димитрія, а не наклепника Діотрефа.

«ПЕРЕБУВАЙТЕ В БОЖІЙ ЛЮБОВІ»

(Юди 1—25)

Юда називає тих, хто прокрадається у збір, «незадоволеними [людьми], які нарікають на свою долю та поводяться відповідно до власних прагнень». Вони «говорять пихате» і водночас «розхвалюють інших» (Юди 4, 16).

Як християни можуть чинити опір поганому впливові? «Любі,— пише Юда,— пригадайте сказане раніше апостолами нашого Господа Ісуса Христа». Він додає: «Перебувайте в Божій любові» (Юди 17—21).

Відповіді на біблійні запитання:

3, 4. Чому Юда настійно радив християнам «наполегливо боротися за віру»? Тому що в збір «прокралися... люди безбожні». Вони «використовували незаслужену доброту нашого Бога для виправдання розгнузданості».

20, 21. Як нам «перебувати в Божій любові»? Ми можемо: 1) збудовувати себе на своїй «найсвятішій вірі», ретельно вивчаючи Боже Слово й активно проповідуючи; 2) молитись «у святому дусі», зважаючи на те, як він діє, і 3) виявляти віру у викупну жертву Ісуса Христа, завдяки якій можна отримати вічне життя (Ів. 3:16, 36).

Уроки для нас:

5—7. Чи можуть злі уникнути суду Єгови? Згідно з трьома застережними прикладами, які навів Юда, це неможливо.

8—10. Ми повинні наслідувати приклад архангела Михаїла і виявляти повагу до тих, кого Єгова наділив владою.

12. Удавана любов відступників така ж небезпечна для нашої віри, як і підводні скелі для плавців чи кораблів. Лжевчителі можуть здаватися великодушними, але вони — як безводні хмари, оскільки духовно пусті. Такі особи неплідні, наче омертвілі дерева пізно восени. Відступників чекає знищення, подібно до дерев, вирваних з корінням. Тому нам мудро цуратися відступників.

22, 23. Правдиві християни ненавидять погане. Намагаючись урятувати «тих, хто має сумніви» з вогню вічного знищення, духовно зрілі члени збору, особливо призначені наглядачі, надають їм духовну допомогу.

[Ілюстрації на сторінці 28]

Вода, дух і кров свідчать, що «Ісус — Син Божий»