Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Чого можна навчитися з прикладу Марії

Чого можна навчитися з прикладу Марії

Чого можна навчитися з прикладу Марії

Чи бувало, що ви почувались розгубленими через величезну відповідальність, яка несподівано лягла на ваші плечі? Чи відчували знесилення від того, що кожного дня мусите зводити кінці з кінцями? Чи охоплювало вас почуття страху і збентеження, тому що вам, як і мільйонам інших біженців, довелось покинути свою домівку? А може, ви відчували сильний біль та порожнечу, втративши близьку людину.

ЧИ ВИ знали, що Марія, мати Ісуса, стикалася з усіма цими труднощами? Проте вона успішно їх подолала. Чого можна навчитися з її прикладу?

Про Марію знають по цілому світі. І не дивно, адже ця жінка відіграла унікальну роль у виконанні Божого наміру. Перед нею схиляються мільйони людей. А католицька церква шанує її як улюблену Матір і вважає взірцем віри, надії та любові. Багатьох навчили, що Марія є нашою заступницею перед Богом.

А що ви думаєте про Марію? І найголовніше, що про неї думає Бог?

Унікальне завдання

Марія була донькою Ілія і походила з ізраїльського племені Юди. Перший раз у Біблії про неї згадується у зв’язку з незвичайною подією. Марії з’явився ангел і сказав: «Доброго дня, обдарована милістю! Єгова з тобою». Схвильована Марія «почала міркувати, що́ могло б означати таке вітання». Тоді ангел повідомив дівчині, що Бог обрав її для особливого і водночас дуже відповідального завдання — виносити, народити і виховати Божого Сина (Луки 1:26—33).

Яка ж надзвичайна місія! Що зробить дівчина? Марія, яка на той час була заручена з Йосипом, могла подумати, що їй ніхто не повірить і що через вагітність вона втратить нареченого та зазнає прилюдної ганьби (Повторення Закону 22:20—24). Однак Марія не відмовилась виконати це важливе завдання.

Глибока віра Марії спонукала її підкоритися волі свого Бога Єгови. Вона не сумнівалась, що Бог подбає про неї. Ось чому Марія промовила: «Я — раба Єгови! Нехай станеться зі мною, як ти сказав». Марія охоче погодилась виконати доручення Бога, оскільки розуміла, що цим принесе йому честь (Луки 1:38).

Коли Марія розповіла Йосипу про свою вагітність, він вирішив розірвати їхні заручини. Безумовно, це був важкий для них обох час, і в Біблії не сказано, як довго він тривав. Можна собі уявити, яке полегшення вони відчули, коли Йосипу з’явився ангел Єгови. Цей небесний посланець пояснив Йосипу, чому Марія завагітніла. Він наказав йому взяти Марію до себе як дружину (Матвія 1:19—24).

Скрутні обставини

Майбутні матері місяцями готуються до появи своєї дитини на світ. Марія не була винятком, тим більше, що вона чекала первістка. Несподівано Марія стикнулася зі складною ситуацією. Цезар Август видав наказ про перепис населення. Це означало, що кожна людина мала піти до місця свого походження і зареєструватися. Тож Йосип взяв Марію, яка була на дев’ятому місяці вагітності, посадив на малу в’ючну тварину і вирушив у 150-кілометрову подорож. У Віфлеєм тоді з’їхалось багато людей, і єдиним місцем, де Марія могла спокійно народити, була стайня. Безперечно, народжувати в такому місці дуже незручно. Марія, напевно, сильно переживала та почувалась ніяково.

Звичайно, у цей тривожний час Марія виливала серце Єгові з упевненістю, що він попіклується про неї та її дитину. Через деякий час після пологів до стайні прийшло кілька пастухів, які дуже хотіли побачити немовля. Вони розповіли, що ангели назвали дитину «Спасителем» і «Христом Господом». Почувши це, «Марія... зберегла всі ті слова у своєму серці, не раз після того розмірковуючи, що́ вони могли б означати». Вона роздумувала над ними, і це додавало їй сил (Луки 2:11, 16—19).

Усім нам час від часу доводиться зносити різні страждання в житті. Біблія говорить, що над кожною людиною панує «час і випадок», і через це на нашому шляху можуть також траплятися всілякі лиха (Екклезіяста 9:11, Москаленко). Чи ми тоді озлоблюємось і починаємо звинувачувати Бога? Краще було б наслідувати приклад Марії і наближатися до Бога Єгови, досліджуючи його Слово, Біблію, та роздумуючи над ним. Це обов’язково допоможе нам знести будь-які випробування.

Небагаті і змушені втікати

Марія мала теж інші проблеми. Вона та її чоловік були бідними, а якось навіть мусили тікати з рідного краю. Чи маєте ви подібні проблеми? Згідно з одним повідомленням, «половина населення світу — близько трьох мільярдів людей — мають на прожиття менше ніж два долари в день», а ще мільйони людей ледве зводять кінці з кінцями, хоча живуть у так званих заможних країнах. А що сказати про вас? Чи змушені ви щодня тяжко працювати, аби забезпечити свою сім’ю їжею, одягом та дахом над головою? Це може виснажувати фізично і сильно пригнічувати.

З Біблії видно, що Йосип і Марія були незаможні. Про це свідчить один з небагатьох епізодів їхнього життя, які описано в Євангеліях Матвія, Марка, Луки та Івана. Через 40 днів після пологів Марія з Йосипом пішли до храму, щоб принести обов’язкову жертву — «пару горлиць чи двох молодих голубів» * (Луки 2:22—24). Таку жертву дозволялося приносити тим, хто був надто бідний, щоб пожертвувати молодого барана. Тож Йосип і Марія, мабуть, важко працювали, аби заробити на хліб. Попри це їм вдалося створити затишну сімейну атмосферу. Безсумнівно, вони насамперед дбали про духовність своєї сім’ї (Повторення Закону 6:6, 7).

Невдовзі після народження Ісуса в житті Марії знову сталися великі зміни. Ангел наказав Йосипу тікати з сім’єю до Єгипту (Матвія 2:13—15). Це вже другий випадок, коли Марії довелось залишати знайомі місця, але цього разу вона вирушала до іншої країни. В Єгипті жила велика єврейська громада, тож Марія з Йосипом могли приєднатися до своїх земляків. І все-таки життя в чужому краї завжди пов’язане з багатьма труднощами і тривогами. Чи ви належите до мільйонів тих сімей, які покинули батьківщину в пошуках безпеки або для того, щоб подбати про хороше майбутнє для своїх дітей? Якщо так, то ви добре розумієте, з якими труднощами могла зіткнутися Марія.

Віддана дружина і мати

Окрім розповіді про народження й дитинство Ісуса, в Євангеліях про Марію згадується небагато. Проте з них відомо, що Марія та Йосип мали ще принаймні шістьох дітей. Можливо, вас це здивує, але подивімось, що кажуть Євангелія.

Йосип поважав стан Марії, розуміючи, наскільки важливим було доручення, яке вона отримала від Бога. Саме тому він стримувався від статевих стосунків з нею доти, доки не народився Ісус. У Матвія 1:25 сказано, що Йосип «не жив з нею як із жінкою, аж поки вона не народила сина». Вислів «аж поки» вказує на те, що після народження Ісуса Йосип і Марія жили статевим життям, як чоловік і дружина. З Євангелій видно, що внаслідок цього Марія народила від Йосипа синів і дочок. Тож Ісус мав єдиноутробних братів: Якова, Йосипа, Симона та Юду. У Марії також було щонайменше дві доньки (Матвія 13:55, 56). Усі ці діти були зачаті природним шляхом *.

Марія глибоко цінувала свої взаємини з Богом. Закон не вимагав, щоб жінки були присутні на святі Пасхи, але Марія мала звичай щороку ходити з Йосипом на це святкування до Єрусалима (Луки 2:41). Кожного разу вони долали 300 кілометрів в обидва кінці, і це при тому, що їхня сім’я постійно збільшувалась. Такі подорожі, безперечно, були радісною подією для усієї родини.

Багато жінок сьогодні наслідують приклад Марії. Вони стараються самовіддано і наполегливо виконувати свої біблійні обов’язки. Як часто ці вірні дружини виявляють терпіння, витривалість і смирення! Беручи приклад з Марії, вони ставлять духовні інтереси вище особистих зручностей і задоволень. Подібно до Марії, ці жінки усвідомлюють, що поклоніння Богу спільно з чоловіком і дітьми зміцнює та об’єднує їхні сім’ї.

Одного разу Марія з Йосипом поверталися зі святкування в Єрусалимі. Їхня сім’я вже, очевидно, зросла. Раптом вони помітили, що 12-річного Ісуса з ними не було. Тільки уявіть, як сильно переживала Марія, розпачливо шукаючи сина протягом трьох днів! Коли вони з Йосипом врешті знайшли його в храмі, Ісус сказав: «Хіба ви не знали, що я маю бути в домі свого Батька?» І знову, як написано в Біблії, Марія «берегла всі ці слова у своєму серці». Це ще раз показує, наскільки сильно вона цінувала духовне. Марія глибоко роздумувала над усім, що відбувалося з Ісусом. Згодом вона, мабуть, ділилася з письменниками Євангелій спогадами про цей та інші випадки з ранніх років Ісусового життя (Луки 2:41—52).

Витривалість попри страждання і болісну втрату

Що сталося з Йосипом, названим батьком Ісуса? Описаний вище епізод з Ісусового дитинства був останнім, у якому Біблія згадує про Йосипа. Це, на думку декого, вказує, що Йосип помер ще до того, як Ісус розпочав служіння *. Схоже, в останні роки Ісусового життя Марія вже була вдовою. Перед смертю Ісус попросив апостола Івана піклуватися про свою матір (Івана 19:26, 27). Безперечно, він не зробив би цього, якби Йосип був живий.

Спільне життя Марії з Йосипом було сповнене багатьох подій. Їм з’являлися ангели, вони втікали від жорстокого правителя, кілька разів міняли місце проживання, а також виховували дітей. Вони, очевидно, провели не один вечір за розмовами про Ісуса, міркуючи над тим, що його чекає в майбутньому і чи правильно вони його виховують. І тут Марія залишається сама.

Чи довелося вам пережити смерть подружнього партнера? Чи відчуваєте ви порожнечу та біль втрати навіть через багато років після цього? Міцна віра і знання про воскресіння *, безсумнівно, допомагали Марії зносити горе (Івана 5:28, 29). Овдовівши, вона стикнулася з багатьма труднощами. Подібно до самотніх матерів сьогодні, Марія мала дбати про своїх дітей без допомоги чоловіка.

Логічно припустити, що після смерті Йосипа Ісус став головним годувальником сім’ї. Підростаючи, Ісусові брати теж брали на себе різні сімейні обов’язки. Коли Ісус «мав коло тридцяти років», він покинув сім’ю і розпочав своє служіння (Луки 3:23). Більшість батьків має змішані почуття, коли їхній дорослий син або дочка йде з дому. Їх довго не полишає відчуття порожнечі, адже у виховання дитини вони вклали багато часу, сил та емоцій. Чи залишила і ваша дитина дім, щоб досягти якихось цілей? Можливо, ви пишаєтесь нею, але водночас прагнете, щоб вона була ближче до вас. У такому разі вам нескладно уявити, як почувалась Марія, коли Ісус пішов з дому.

Несподіване випробування

Марія стикнулася зі ще одним випробуванням, якого, очевидно, не сподівалась. Коли Ісус почав проповідувати, за ним пішло чимало людей — але не його брати. Біблія каже, що «його... брати не вірили в нього» (Івана 7:5). Безперечно, Марія розповідала синам про те, як ангел сказав їй, що Ісус є «Сином Божим» (Луки 1:35). Все ж для Якова, Йосипа, Симона та Юди він був лише старшим братом. Так сім’я Марії поділилась через різні релігійні погляди.

Чи це пригнітило Марію і чи опустила вона руки? Анітрохи! Якось, коли Ісус проповідував у Галілеї, він зайшов до одного дому, щоб поїсти, але тоді зібралося багато людей. Як ви думаєте, хто прийшов до будинку, шукаючи Ісуса? Марія та його брати. Коли Ісус був недалеко від рідного дому, вона ходила з ним, взявши з собою інших дітей. Марія, мабуть, сподівалась, що їхнє ставлення до Ісуса зміниться (Матвія 12:46, 47).

Можливо, ви теж намагаєтесь віддано наслідувати Христа, в той час як інші члени вашої сім’ї цього не роблять. Але не втрачайте надії! Багато хто, подібно до Марії, протягом довгих років терпеливо заохочував своїх рідних стати послідовниками Христа, перш ніж ті почали робити якісь кроки. Така витривалість і бажання допомогти дуже цінні в Божих очах, незалежно від того, прислухаються інші до наших слів чи ні (1 Петра 3:1, 2).

Найбільше горе

Останнє випробування Марії, про яке говориться в Писаннях, було найбільш спустошливим. Вона спостерігала за тим, як у муках помирав її улюблений син, відкинений своїм народом. Для батьків смерть дитини, мабуть, найтрагічніша і найболючіша втрата, хоч би якого віку була дитина. Як передрікалося десятиліттями раніше, Марія почувалась так, наче її душу прошив довгий меч (Луки 2:34, 35).

Чи дозволила Марія, щоб це випробування розчавило її або послабило віру в Єгову? Ні. Коли Біблія наступного разу згадує про Марію, то каже, що вона разом з Ісусовими учнями «перебувала в молитві». Більш того, поряд з нею були її сини, які на той час вже повірили, що їхній старший брат є Месією. Як же це, мабуть, потішало Марію *! (Дії 1:14).

Марія — віддана поклонниця Бога, добра дружина і мати — прожила повнокровне, змістовне життя. Служачи Богу, вона отримала чимало духовних благословень. На її шляху також траплялося багато випробувань. Коли ми несподівано стикаємось з якимись труднощами чи тривожимось через проблеми в сім’ї, витривалість Марії служитиме нам добрим прикладом (Євреїв 10:36).

А що сказати про вшановування Марії? Чи біблійна розповідь про її особливу роль у Божому намірі виправдовує поклоніння їй?

[Примітки]

^ абз. 17 Одна з пташок служила жертвою за гріх (Левит 12:6, 8). Принісши її, Марія показала, що вона, як і всі недосконалі люди, успадкувала гріх від першої людини, Адама (Римлян 5:12).

^ абз. 21 Дивіться супровідну інформацію  «Чи мав Ісус братів і сестер?»

^ абз. 26 Вартим уваги є те, що, описуючи Ісусове служіння, Біблія не згадує про Йосипа. У той же час у ній говориться про інших членів Ісусової сім’ї — маму, братів та сестер. В оповіді про весілля в Кані записано, що Марія активно допомагала на гостині, але там нічого не сказано про Йосипа (Івана 2:1—11). В іншому уривку згадується, що люди з Ісусового рідного міста говорили про Ісуса не як про сина Йосипа, а як про «сина Марії» (Марка 6:3).

^ абз. 28 Більше інформації щодо біблійної обіцянки про воскресіння ви можете знайти у 7-му розділі книжки «Чого насправді вчить Біблія?», опублікованої Свідками Єгови.

^ абз. 36 Дивіться супровідну інформацію  «Вона не боялася змінити свою віру» на сторінці 7.

[Рамка/Ілюстрація на сторінці 6]

 Чи мав Ісус братів і сестер?

Так, мав, і Євангелія неодноразово підтверджують цей факт (Матвія 12:46, 47; 13:54—56; Марка 6:3). Проте деякі теологи все одно намагаються його спростувати, кажучи, що крім Ісуса Марія не мала інших дітей. Стосовно такого припущення вчені-біблеїсти звертають увагу на два моменти. По-перше, воно висувається для того, щоб підтримати церковне вчення, яке з’явилось набагато пізніше,— вчення про те, що Марія все своє життя залишалась незайманою. По-друге, таке припущення не підтверджене жодними доказами.

Згідно з однією теорією, згадані в Біблії брати Ісуса були синами Йосипа від його першого шлюбу. Але це неможливо, оскільки тоді Ісус не мав би законного права називатись первонародженим та успадкувати царство Давида (2 Самуїла 7:12, 13).

Інша теорія полягає в тому, що брати Ісуса були його двоюрідними братами, хоча Грецькі Писання використовують різні слова на позначення «рідного брата», «двоюрідного брата» чи «родича». Ось чому вчений Франк Гебеляйн називає усі ці богословські теорії неправдоподібними. Він зробив такий висновок: «Цілком очевидно, що слово “брати”... стосується синів Марії та Йосипа, а отже, братів Ісуса по матері».

[Рамка на сторінці 7]

 Вона не боялася змінити свою віру

Марія народилась у єврейській сім’ї та сповідувала релігію євреїв. Вона відвідувала місцеву синагогу — місце поклоніння юдеїв, і ходила до храму в Єрусалимі. Однак, дізнаючись більше про Божі наміри, вона почала розуміти, що Бог вже не схвалює традицій її батьків. Юдейські релігійні провідники віддали на смерть її Сина, який був Месією. Перед цим Ісус оголосив їм: «Ось ваш дім покинутий і залишений вам» (Матвія 23:38). Бог більше не благословляв систему поклоніння, у якій Марія виховувалась з народження (Галатів 2:15, 16).

Коли було засновано християнський збір, Марія мала близько 50 років. Чи казала вона, що народилась в юдейській вірі і тому залишатиметься вірною традиціям своїх прабатьків? Чи говорила вона, що вже надто стара, аби щось змінювати? Зовсім ні! Марія розуміла: тепер Бог благословляє християнський збір. Тож вона виявила віру і не побоялась змінити свою релігію.

[Ілюстрація на сторінці 5]

Втеча до Єгипту

[Ілюстрація на сторінці 8]

Найважче випробування для матері