Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Роль Марії у Божому намірі

Роль Марії у Божому намірі

Роль Марії у Божому намірі

ЯКОСЬ під час Ісусового служіння одна жінка, перекрикуючи натовп, вигукнула: «Щаслива та, яка носила тебе в утробі і груди якої ти ссав!» Якби Ісус хотів, щоб його мати звеличували, він використав би цю ідеальну нагоду і започаткував би поклоніння Марії. Натомість Ісус відповів: «Ні, щасливі ті, хто слухає Божі слова й дотримується їх!» (Луки 11:27, 28).

Ісус не виділяв свою мати з-поміж інших, віддаючи їй якусь особливу шану. Він також не наказував цього своїм послідовникам. Чому ж тоді багато щирих віруючих поклоняються Марії? Розгляньмо у світлі Писань деякі поширені вчення про Ісусову матір.

«Благодатна», «благословенна... поміж жінками»

Ангел Гавриїл розповів Марії, яку роль вона відігра́є у Божому намірі. З’явившись їй, він сказав: «Доброго дня, обдарована милістю! Єгова з тобою» (Луки 1:28). В іншому перекладі це привітання звучить так: «Радуйся, благодатна, Господь з тобою!» Невдовзі після цього Марію привітала Єлизавета, сказавши: «Благословенна ти поміж жінками, і благословенний плід твоєї утроби!» (Луки 1:42). Хіба ці вирази не свідчать, що Марія заслуговує особливої шани?

Зовсім ні. Хоча саме такими словами католики звертаються до Марії в молитві, не існує жодних біблійних підстав молитися до неї. Гавриїл та Єлизавета визнали, що Марія отримала велику честь стати матір’ю Месії, але в Писанні ніде не згадується, що до неї потрібно молитися. Натомість, коли учні Ісуса просили навчити їх молитися, він показав, що молитви слід скеровувати до його Батька. Відома зразкова молитва Ісуса починається словами: «Отче наш, що єси на небесах» (Матвія 6:9, Огієнко).

Чи править у небі?

Інше поширене уявлення про Марію полягає в тому, що вона є «Цариця небесна». Проте в Біблії її ніде не названо таким титулом. Святе Письмо показує, що вона займає особливе становище у Божому небесному устрої. Але яке саме?

Ісус говорив, що дехто з його вірних послідовників буде правити разом з ним у його Царстві (Луки 22:28—30). Отримавши владу від Ісуса, вони служитимуть «священиками нашого Бога, і... царюватимуть над землею» (Об’явлення 5:10). На основі Біблії можна чітко побачити, що Марія належить до осіб, яким випала така честь. Звідки ми це знаємо?

Пригадайте, як одного разу після Ісусової смерті Марія, її сини та інші учні Ісуса «перебували в молитві». Тоді зібралося приблизно 120 людей, у тому числі «декотрі жінки» (Дії 1:12—15). Коли «настало свято П’ятдесятниці», як каже Біблія, «усі вони були в одному домі». Саме в цей час на присутніх зійшов святий дух, і ті християни отримали здатність розмовляти іншими мовами (Дії 2:1—4).

Вилиття святого духу на Марію та інших жінок показує, що вони також правитимуть у небесному Царстві Ісуса. Тож у нас є всі підстави вірити, що тепер Марія займає славне становище з Христом у небі (Римлян 8:14—17). Розгляньмо, які обов’язки вона та інші Ісусові співправителі виконуватимуть для сповнення Божих намірів.

Чудові благословення

У біблійній книзі Об’явлення згадано про воскресіння 144 000 осіб, котрі служитимуть в небі з Христом священиками, суддями і царями (Об’явлення 14:1, 4; 20:4, 6). Виконуючи роль священиків, вони на основі Ісусової викупної жертви допоможуть слухняному людству досягти духовної, моральної та фізичної досконалості (Об’явлення 21:1—4). Як же радітимуть усі вірні поклонники Єгови, коли настане цей час *!

Сьогодні, як і в минулому, Марія відіграє важливу роль у сповненні намірів Єгови. Виявивши смирення, віру, слухняність, материнську відданість, не кажучи вже про витривалість під час випробувань, вона подала нам чудовий приклад. Марія заслуговує глибокої поваги за те, що народила Месію і в майбутньому діятиме на благо людства.

Однак найбільший урок, якого ми вчимось від Марії,— це те, що вона разом з рештою вірних служителів Бога Єгови поклоняється тільки йому одному. Марія, а також інші співправителі Христа у небі здіймають свій голос, говорячи: «Тому, хто сидить на престолі [Богу Єгові], та Агнцю [Ісусу Христу] нехай належать благословення, честь, слава і могутність повік-віки» (Об’явлення 5:13; 19:10).

[Примітка]

^ абз. 13 Більше дізнатись про ці благословення ви зможете з 8-го розділу книжки «Чого насправді вчить Біблія?», опублікованої Свідками Єгови.

[Вставка на сторінці 10]

Смирення, віра та слухняність Марії — гідні наслідування