Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Чи ви йдете «найвеличнішим шляхом» любові?

Чи ви йдете «найвеличнішим шляхом» любові?

Чи ви йдете «найвеличнішим шляхом» любові?

«БОГ є любов». Ці слова апостола Івана вказують на найголовнішу Божу рису (1 Ів. 4:8). Саме завдяки любові Бога ми можемо наближатися до нього і мати з ним тісні стосунки. А як ще Божа любов впливає на нас? Кажуть, що нас формує те, що ми любимо. І це правда. Однак можна сказати, що на наше формування впливає також наша любов до когось і чиясь любов до нас. Оскільки ми створені на Божий образ, то маємо здатність віддзеркалювати любов Бога у своєму житті (Бут. 1:27). Тому апостол Іван написав, що ми любимо Бога, «бо він полюбив нас перший» (1 Ів. 4:19).

Любов крізь призму чотирьох слів

Апостол Павло назвав любов «найвеличнішим шляхом» (1 Кор. 12:31). Чому він так висловився про цю рису? Про яку любов говорив Павло? Щоб дізнатись, уважно дослідімо значення слова «любов».

Для опису «любові» стародавні греки використовували чотири основних слова в різних формах: сторґе, е́рос, філı́а та аґа́пе. Саме аґа́пе вживається для опису Бога, який «є любов» *. Професор Вільям Барклей у книжці «Слова Нового Завіту» (англ.) сказав про цю любов: «Аґапе стосується розуму: це не просто почуття, яке мимовільно виникає в нашому серці, а принцип, за яким ми свідомо живемо. Аґапе здебільшого пов’язана з волею». У такому значенні аґа́пе є любов’ю, яка керується принципами, але вона часто пов’язана з сильними почуттями. А оскільки існують як хороші, так і погані принципи, зрозуміло, що християнин повинен жити згідно з хорошими принципами, які записані в Біблії і які дав сам Бог Єгова. Ми ліпше зрозуміємо суть любові, яку варто виявляти, якщо за допомогою Біблії порівняємо аґа́пе з іншими видами любові.

Любов у сім’ї

Яке щастя належати до сердечної згуртованої сім’ї! Вжите в Біблії грецьке слово сторґе́ нерідко використовували, щоб вказати на природну любов між членами сім’ї. Християни намагаються виявляти любов до своїх рідних. Павло передрікав, що в останні дні люди в цілому не матимуть «природної любові» * (2 Тим. 3:1, 3).

На жаль, сьогодні не вистачає природної любові, яка має існувати між членами сім’ї. Чому так багато матерів роблять аборти? Чому так багато сімей не цікавляться своїми старенькими батьками? Чому стрімко збільшується кількість розлучень? Тому що людям бракує природної любові.

До того ж Біблія говорить, що «людське серце найлукавіше над все» (Єрем. 17:9). Любов до рідних пов’язана з нашими почуттями і серцем. Цікаво, що Павло вжив аґа́пе, коли говорив про любов, яку чоловік має виявляти до своєї дружини. Павло порівняв цю любов з Христовою любов’ю до збору (Еф. 5:28, 29). Аґа́пе — любов, яка ґрунтується на принципах Єгови, Засновника сім’ї.

Справжня любов до членів сім’ї спонукує нас цікавитися літніми батьками чи дбати про дітей. Крім того, така любов спонукує батьків з любов’ю виправляти, якщо потрібно, своїх дітей і не дозволяє батькам керуватися лише почуттями, через які вони могли б стати надмірно поблажливими до дітей (Еф. 6:1—4).

Кохання і біблійні принципи

Фізична любов у подружжі, між чоловіком і жінкою,— це дійсно Божий дар (Прип. 5:15—17). А втім, натхнені письменники Біблії не вживали слова е́рос, яке стосується романтичного кохання. Чому? Колись у журналі «Вартова башта» писалось: «Здається, що цілий світ сьогодні робить таку помилку, яку робили стародавні греки. Вони поклонялися богу Еросу, припадали перед його вівтарем і приносили йому жертви... Але історія показує, що таке поклоніння еротичній любові лише приносило зіпсуття, розпусту й розбещення. Можливо, тому письменники Біблії не вживали цього слова». Щоб не розвинути з кимсь стосунків, які ґрунтуються лише на фізичній привабливості, романтичні почуття треба контролювати, застосовуючи біблійні принципи. Отож запитайте себе: «Чи моє кохання до близької людини зрівноважується справжньою любов’ю до неї?»

Під час «розквіту молодості», коли сексуальні бажання нерідко дуже сильні, молоді люди, які чітко дотримуються біблійних принципів, будуть залишатися морально чистими (1 Кор. 7:36; Кол. 3:5). Шлюб є для нас священним даром від Єгови. Про подружжя Ісус сказав: «Що Бог з’єднав одним ярмом, нехай жодна людина не розділяє» (Матв. 19:6). Ми ставимося до шлюбу як до серйозного зобов’язання, тому не вважаємо, що повинні залишатися разом лише доти, доки існує взаємний потяг. Коли виникають проблеми в подружжі, ми не шукаємо «легкого способу» вирішити їх, а з усіх сил намагаємось виявляти побожні риси, щоб сприяти щастю в сім’ї. Такі зусилля принесуть тривале щастя (Еф. 5:33; Євр. 13:4).

Любов між друзями

Уявіть, яким нудним було б життя без друзів. Біблійне прислів’я каже: «Є... приятель, більше від брата прив’язаний» (Прип. 18:24). Єгова хоче, щоб ми мали справжніх друзів. Ми знаємо про міцну дружбу між Давидом та Йонатаном (1 Сам. 18:1). Біблія говорить, що Ісус «дуже любив» апостола Івана (Ів. 20:2). Грецьким відповідником слів «прихильність», «любов» і «дружба» є слово філı́а. Немає нічого поганого в тому, щоб мати близького друга в зборі. Але слова з 2 Петра 1:7 заохочують нас доповнювати любов (аґа́пе) «братерською любов’ю» (філаделфı́а; це слово складається з двох грецьких слів філı́а та аделфо́с, що відповідно означають «друг» і «брат»). Для того щоб втішатися міцною дружбою, необхідно застосовувати вищенаведену пораду. Варто запитати себе: «Чи я зрівноважую дружні почуття біблійними принципами?»

Боже Слово допомагає нам уникати упередженості в стосунках з нашими друзями. Ми не маємо подвійних норм: відносно поблажливих вимог до наших друзів та суворих вимог до людей, які не є нашими друзями. Також ми не будемо підлесливими, щоб зав’язати з кимось дружбу. А найважливіше те, що, дотримуючись біблійних принципів, ми станемо проникливими. Це допоможе нам обирати хороших друзів і уникати «поганого товариства», яке «псує корисні звички» (1 Кор. 15:33).

Особливі узи любові

Узи, які об’єднують християн, є справді особливими. Апостол Павло написав: «Нехай любов ваша буде нелицемірною... Виявляючи братерську любов, майте ніжні почуття одні до одних» (Рим. 12:9, 10). Дійсно, християни мають нелицемірну любов (аґа́пе). Ця любов — не просто мимовільний вияв емоцій. Вона ґрунтується на біблійних принципах. Однак Павло говорить і про «братерську любов» (філаделфı́а) та про «ніжні почуття» (філо́сторґос, слово, утворене з філо́с та сторґе́). Як сказав один науковець, «братерська любов» — це «сердечна любов, вияв доброзичливості, співчуття, надання допомоги». Разом з аґа́пе ця любов сприяє тісним стосункам серед народу Єгови (1 Фес. 4:9, 10). Інший вираз, перекладений як «ніжні почуття», лише раз вживається в Біблії і пов’язаний з близькими теплими взаєминами, які існують, наприклад, у сім’ї *.

Узи, що пов’язують правдивих християн, поєднують у собі любов до рідних, любов до близьких друзів і всі почуття, викликані любов’ю, яка базується на біблійних принципах. Християнський збір — це не товариський клуб чи світська організація, а міцна сім’я, об’єднана в поклонінні Богу Єгові. Ми називаємо співвіруючих братами й сестрами і вважаємо їх такими. Вони члени нашої духовної сім’ї, ми любимо їх як друзів і завжди поводимося з ними відповідно до біблійних принципів. Нехай кожен з нас і далі зміцнює узи любові, якими правдивий християнський збір об’єднаний і по яких він розпізнається (Ів. 13:35).

[Примітки]

^ абз. 5 Іноді аґа́пе вживається в негативному контексті (Ів. 3:19; 12:43; 2 Тим. 4:​10;1 Ів. 2:15—17).

^ абз. 7 Вираз «природна любов» є перекладом слова сторґе́ із заперечним префіксом a-, що означає «без». Дивіться також Римлян 1:31.

^ абз. 18 У «Перекладі нового світу» інші грецькі слова теж перекладено як «ніжні почуття». Тому цей вираз з’являється в згаданому перекладі не тільки в Римлян 12:10, але й у Филип’ян 1:8 і 1 Фессалонікійців 2:8.

[Вставка на сторінці 12]

Як ми зміцнюємо узи любові, що об’єднують нас?