Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

З вдячністю приймайте і щиросердо давайте

З вдячністю приймайте і щиросердо давайте

З вдячністю приймайте і щиросердо давайте

ЄГОВА, наш люблячий небесний Батько, піклується про кожного з нас. Боже Слово запевняє, що він з любов’ю дбає про всіх своїх служителів (1 Пет. 5:7). Турбота Єгови про нас виявляється, наприклад, у тому, що він різними способами допомагає нам вірно служити йому (Ісаї 48:17). Особливо коли ми страждаємо через якісь проблеми, Єгова хоче, щоб ми скористалися його поміччю. За допомогою Мойсеєвого закону ми ліпше зрозуміємо цю думку.

Єгова завдяки Закону надавав сердечну допомогу «вбогому», як-от сироті, вдові та приходьку (Лев. 19:9, 10; Повт. 14:29). Бог знає, що деякі його служителі потребують допомоги від одновірців (Як. 1:27). Отже, нікому з його служителів не треба відмовлятися приймати допомогу від тих, кого Єгова спонукує помагати іншим. І, коли ми приймаємо поміч, варто робити це з відповідним умонастроєм.

Водночас Боже Слово показує, що народ Бога має можливість давати. Пригадаймо розповідь про «нужденну вдову», яку Ісус побачив у Єрусалимському храмі (Луки 21:1—4). Ймовірно, вона відчувала на собі люблячу турботу Єгови про вдів, як про це згадувалося в Законі. І хоча вдова була нужденна, про неї пам’ятають не тому, що вона щось отримувала, а тому, що давала. Дух давання, мабуть, приносив цій жінці щастя, бо, як сказав Ісус, «більше щастя — давати, а не брати» (Дії 20:35). З огляду на сказане як вам давати й отримувати від цього радість? (Луки 6:38).

«Чим я відплачу Господеві?»

Псалмоспівець роздумував: «Чим я відплачу Господеві за всі добродійства Його на мені?» (Пс. 116:12). Які благословення мав псалмоспівець? Єгова підтримував його в час «нещастя та смутку». Крім того, Єгова «від смерти... визволив душу [його]». Тому псалмоспівець хотів чимось відплатити Єгові. Що він міг зробити? Автор псалма сказав: «Присяги свої Господеві я виконаю» (Пс. 116:3, 4, 8, 10—14). Він постановив дотримуватися всіх урочистих обіцянок, які дав Єгові, і виконувати всі свої зобов’язання перед ним.

Ви теж можете так робити. Завжди живіть у згоді з Божими законами й принципами. Для цього упевняйтеся, що поклоніння Єгові займає найважливіше місце у вашому житті і що ви дозволяєте Божому духу вести вас у всьому (Еккл. 12:13; Гал. 5:16—18). Звичайно, ви ніколи не зможете повністю відплатити Єгові за все, що він для вас робить. Однак коли Єгова бачить, як ви щиросердо даєте в служінні йому, то це тішить його серце (Прип. 27:11). Яка ж чудова можливість потішати Єгову в такий спосіб!

Сприяйте благополуччю збору

Безсумнівно, ви погодитеся, що отримуєте багато користі від християнського збору. Через збір Єгова постачає надмір духовної їжі. Ви познайомилися з правдою, яка звільнила вас від релігійної фальші та вивела з духовної темряви (Ів. 8:32). На зібраннях та конгресах, програму яких готує «вірний і розсудливий раб», ви набуваєте знання, що веде до вічного життя в раю на землі без болю та страждань (Матв. 24:45—47). Годі перерахувати всі благословення, які ви отримуєте і які ще отримаєте через Божий збір. А що ви можете дати збору?

Апостол Павло написав: «Частини тіла... гармонійно поєднуючись і взаємодіючи за допомогою різних суглобів, які належно виконують необхідні функції,— згідно з тим, як діє кожна окрема частина тіла,— сприяють росту цілого тіла, аби воно зміцнялося завдяки їхній любові» (Еф. 4:15, 16). Хоча цей біблійний уривок стосується передусім помазанців, принцип, який міститься в ньому, можна застосувати до всіх християн сьогодні. Справді, кожен член збору в змозі сприяти благополуччю та росту збору. Яким чином?

Ми робимо це, якщо постійно намагаємось бути джерелом підбадьорення й духовного відсвіження для інших (Рим. 14:19). Крім того, ми сприяємо «росту цілого тіла», коли розвиваємо плід Божого духу в стосунках з братами і сестрами (Гал. 5:22, 23). Також ми можемо шукати нагод «чинити добро всім, а особливо одновірцям» (Гал. 6:10; Євр. 13:16). Усі в зборі — брати і сестри, молоді та літні — спроможні «зміцняти завдяки [своїй] любові» ціле тіло.

До того ж ми можемо використовувати свої таланти, силу і засоби, щоб вносити лепту в рятівну працю, яку виконує збір. Ісус Христос казав: «Даром отримали». Як нам виявляти за це вдячність? «Даром давайте»,— порадив Ісус (Матв. 10:8). Отож з усіх сил берімо участь у життєво важливій праці проповідування про Царство та підготовки учнів (Матв. 24:14; 28:19, 20). Чи у вас є якісь обмеження? Тоді пам’ятайте про нужденну вдову, на яку звернув увагу Ісус. Те, що вона дала, було мізерним. Все ж Ісус підкреслив, що вона дала більше, ніж інші. Вона пожертвувала все, що дозволяли їй обставини (2 Кор. 8:1—5, 12).

Приймайте з відповідним умонастроєм

А втім, іноді ви можете потребувати допомоги збору. Ніколи не зволікайте приймати будь-яку поміч збору, коли боретеся з тиском цієї системи. Єгова призначив духовно зрілих і дбайливих чоловіків, щоб вони «пасли збір» — допомагали вам під час випробувань і лиха (Дії 20:28). Старійшини та інші члени збору готові утішати, підтримувати і захищати вас у важкі часи (Гал. 6:2; 1 Фес. 5:14).

Коли ви отримуєте необхідну допомогу, пам’ятайте про відповідний умонастрій. Завжди приймайте допомогу з вдячністю. Вважайте підтримку від одновірців виразом Божої незаслуженої доброти (1 Пет. 4:10). Чому це важливо? Тому що ми не хочемо бути невдячними, як люди у світі.

Будьте поміркованими і розважними

У своєму листі до збору у Филипах Павло написав про Тимофія: «Я не маю більше нікого з таким складом розуму, хто б так щиро подбав про ваш добробут». Потім Павло додав: «Всі інші шукають власної вигоди, а не інтересів Христа Ісуса» (Фил. 2:20, 21). Як нам, пам’ятаючи цей важливий висновок Павла, не шукати «власної вигоди»?

Не треба бути вимогливими, коли просимо когось у зборі приділити нам час і увагу, щоб допомогти вирішити якусь проблему. Чому? Подумаймо ось над чим. Без сумніву, ми будемо щиро вдячні брату, якщо він допоможе нам матеріально в скрутній ситуації. Але чи ми вимагали б у нього такої матеріальної допомоги? Звичайно, що ні. Хоча наші дбайливі брати постійно раді помогти нам, ми так само повинні з поміркованістю та розважністю ставитися до того, скільки часу вони можуть нам приділити. Зрештою, все, що співхристияни роблять, аби допомогти нам пережити труднощі, ми хочемо, щоб вони робили охоче.

Безумовно, християнські брати і сестри завжди з готовністю та радістю вам допоможуть. Але іноді вони будуть не в змозі помогти вам. Тоді будьте впевнені, що Єгова підтримає вас у будь-яких випробуваннях, як він підтримував псалмоспівця (Пс. 116:1, 2; Фил. 4:10—13).

Тож не вагайтеся вдячно приймати всяку допомогу від Єгови, особливо в час проблем і лиха (Пс. 55:23). Він хоче, щоб ви так робили. Проте Бог також прагне, щоб ви «давали з радістю». Тому «постановіть у серці» щиро давати для підтримки правдивого поклоніння все, що дозволяють вам обставини (2 Кор. 9:6, 7). Таким чином ви зможете з вдячністю приймати і щиросердо давати.

[Рамка/Ілюстрації на сторінці 31]

«Чим я відплачу Господеві за всі добродійства Його на мені?» (Пс. 116:12)

▪ Намагайся «чинити добро всім».

▪ Будь джерелом підбадьорення та духовного відсвіження для інших.

▪ Відповідно до своїх обставин бери якомога повнішу участь у праці підготовки учнів.