Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Єгова цінує лагідність

Єгова цінує лагідність

Наближаймось до Бога

Єгова цінує лагідність

Числа 12:1—15

ГОРДІСТЬ, заздрість, честолюбство. Ці риси притаманні особам, які прагнуть чогось досягти в цьому світі. Але чи допоможуть такі риси наблизитись до Бога Єгови? Анітрохи. Єгова цінує лагідних людей *. Це видно з оповіді, записаної у 12-му розділі книги Числа. Викладені там події відбувались у Сінайській пустелі невдовзі після визволення ізраїльтян з Єгипту.

У першому вірші говориться: «І нарікали Маріям та Аарон на Мойсея», свого молодшого брата. Замість того щоб поговорити з самим Мойсеєм, вони нарікали на нього. Мабуть, вони висловлювали своє невдоволення перед іншими ізраїльтянами в таборі. Маріям згадується першою, тож, очевидно, вона була ініціатором. Чому вони ремствували? Перш за все тому, що Мойсей одружився з кушитянкою. Можливо, Маріям заздрила і боялась, що цій жінці, котра до того ж не була ізраїльтянкою, приділятимуть більше уваги, ніж їй.

Маріям та Аарон скаржилися ще з іншої причини. Вони казали: «Чи тільки з Мойсеєм Господь говорив? Чи ж не говорив Він також із нами?» (Вірш 2). Очевидно, ними керувало прагнення отримати більше влади і слави.

Мойсей не відповідав на їхні нарікання. Він терпеливо зносив образливе ставлення до себе. Справді, Мойсей був «найлагідніший за всяку людину» на землі (вірш 3). Йому не треба було захищати себе. Єгова все чув і заступився за Мойсея.

Бог вважав, що ізраїльтяни ремствують на нього, адже саме він призначив Мойсея. Докоривши скаржникам, Єгова нагадав їм, що в нього особливі стосунки з Мойсеєм: «Говорю Я з ним уста до уст». Після цього він спитав Маріям та Аарона: «Чому не боялися ви нарікать на Мойсея?» (Вірш 8). Нарікаючи на Мойсея, вони нарікали на Бога і цим виявили до нього відверту неповагу. На них запалав Божий гнів.

Єгова вразив проказою Маріям, бо саме вона була підбурювачем. Аарон відразу почав благати Мойсея заступитися за неї. Лише уявіть: тепер здоров’я Маріям залежало від того, кого вона з Аароном скривдила! Мойсей виявив лагідність і виконав прохання Аарона. Він щиро звернувся до Єгови, просячи за свою сестру. Це перший раз, коли в оповіді згадується, що Мойсей щось говорить. Єгова зцілив Маріям, але їй довелося зазнати сорому, перебуваючи сім днів поза табором.

Ця оповідь показує, які риси Єгова цінує, а які ненавидить. Якщо ми хочемо наближатись до Бога, то мусимо викорінювати будь-які залишки гордості, заздрості і честолюбства. Єгова любить лагідних людей. Він обіцяє: «Покірні вспадкують землю,— і зарозкошують миром великим!» (Псалом 37:11; Якова 4:6).

[Примітка]

^ абз. 1 Лагідність — риса, яка свідчить про сильний характер. Завдяки їй людина терпеливо зносить несправедливість і не вдається до помсти.