Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Скільки треба жертвувати?

Скільки треба жертвувати?

Читачі запитують

Скільки треба жертвувати?

«Бог любить того, хто дає з радістю» (2 Коринфян 9:7). Ці слова відомі мільйонам осіб по цілому світі. Але деякі люди, котрі ходять до церкви, почуваються зобов’язаними жертвувати більше, ніж можуть собі дозволити. Певні конфесії вимагають, щоб їхні члени жертвували визначену суму. Такі грошові пожертви називаються десятиною, тобто десятою частиною доходів, яку віруючі віддають церкві.

Чи Біблія вимагає, щоб людина жертвувала визначену суму грошей? І взагалі, скільки треба жертвувати?

Обов’язкові і добровільні пожертви у минулому

Бог дав ізраїльтянам чіткі вказівки щодо пожертв і їхнього розміру (Левит 27:30—32; Числа 18:21, 24; Повторення Закону 12:4—7, 11, 17, 18; 14:22—27). Ці вимоги не були занадто обтяжливі. Єгова обіцяв, що «дасть... достаток», коли народ слухатиметься його законів (Повторення Закону 28:1, 2, 11, 12, Кул.).

В інших випадках ізраїльтяни могли приносити добровільні пожертви і самостійно визначати їхні розміри. Наприклад, коли цар Давид вирішив побудувати храм Єгови, люди пожертвували «п’ять тисяч талантів» золота * (1 Хронік 29:7). А коли Ісус був на землі, він помітив, як одного разу нужденна вдова вкинула у скриньку для дарів «дві монетки, які майже нічого не були варті». Вартість цих монет становила лише 1/64 частину денного заробітку. Але, за словами Ісуса, ця пожертва теж була цінною (Луки 21:1—4).

Чи повинні християни жертвувати визначену суму?

Християни не перебувають під Закон-угодою, яку було укладено з ізраїльтянами, і тому не зобов’язані жертвувати Богу визначену суму. Втім, правдиві християни отримують радість від того, що можуть давати пожертви. Сам Ісус Христос сказав: «Більше щастя — давати, а не брати» (Дії 20:35).

Всесвітня проповідницька праця, яку виконують Свідки Єгови, підтримується добровільними пожертвами. Їх використовують, щоб друкувати літературу, як-от цей журнал, а також щоб будувати й утримувати Зали Царства — місця, де Свідки проводять зібрання. З пожертв ніхто не отримує зарплатні. Зрозуміло, що деяким Свідкам Єгови, котрі присвячують майже весь свій час праці проповідування і навчання, виділяється грошова допомога для покриття транспортних та інших витрат. Проте вони не наполягають на тому, щоб їм надавали таку підтримку. Переважна більшість Свідків не отримує жодної фінансової допомоги для виконання проповідницької діяльності. Подібно до апостола Павла, який виготовляв намети, вони працюють, щоб забезпечувати себе (2 Коринфян 11:9; 1 Фессалонікійців 2:9).

Яку ж суму може пожертвувати людина, котра хоче підтримати діяльність Свідків Єгови? Апостол Павло написав: «Нехай кожен робить так, як постановив у серці, а не з примусу чи неохоче, оскільки Бог любить того, хто дає з радістю» (2 Коринфян 8:12; 9:7).

[Примітка]

^ абз. 7 У 2008 році середня вартість унції золота (28,3 г) становила 871 долар США. Отже, ця пожертва дорівнювала близько 4 794 855 000 доларів.