Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Чи ви знаєте?

Чи ви знаєте?

Чи ви знаєте?

Ким були книжники, які протистояли Ісусу?

Під час свого служіння Ісус зустрічав книжників не тільки в Єрусалимі, а й в менших містах та в селах. По всій Палестині і в юдейських громадах за її межами ці обізнані в Законі чоловіки служили чиновниками, як-от переписувачами або суддями (Марка 2:6; 9:14; Луки 5:17—21).

У Єрусалимі книжники тісно співпрацювали з юдейською владою (Матвія 16:21). Як говориться у словнику «Анкор Байбл», вони «очевидно, допомагали священикам: були радниками у судових справах, стежили за виконанням юдейських законів та звичаїв і брали участь у поточній роботі Синедріону». Книжників вважали авторитетними вчителями Закону, а деякі з них нарівні зі старшими священиками і фарисеями служили в Синедріоні, верховному суді Юдеї.

У Біблії книжники найчастіше згадуються як противники Ісуса. Однак такими були не всі. Наприклад, один книжник сказав Ісусу: «Я піду за тобою, хоч би куди ти пішов». А до іншого Ісус промовив: «Ти недалеко від Божого царства» (Матвія 8:19; Марка 12:28—34).

Що означало бути помазаним?

У біблійні часи на Близькому Сході гостям або людям, котрих дуже поважали, намащували олією голову. Зазвичай для цього використовували оливкову олію, до якої додавали пахощі. Євреї також виливали на голову людини олію, тобто помазували її, коли вона офіційно отримувала особливі повноваження чи владу. Наприклад, Аарон був помазаний, щоб служити первосвящеником (Левит 8:12). А про царя Давида сказано: «Взяв Самуїл рога оливи, та й помазав його... І Дух Господній злинув на Давида, і був на ньому від того дня й далі» (1 Самуїла 16:13).

Коли йшлося саме про таке помазання, в єврейській мові вживалося слово маша́х, від якого походить машı́ах, або Месія. Грецьким відповідником є слово хрı́о, від якого походить хрісто́с, або Христос. Отже, як про Аарона, так і про Давида можна сказати, що вони були месіями, тобто помазанцями. Про Мойсея також говориться як про христа, або помазанця,— особу, яку Бог вибрав служити своїм представником (Євреїв 11:24—26).

Ісусу з Назарета Бог особисто дав високе становище. Ісус не був помазаний буквально, але Бог помазав його своїм святим духом (Матвія 3:16). Отже Ісуса, як обраного Помазанця Єгови, по праву названо Месією, або Христом (Луки 4:18).