Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Чи ти можеш знову виконувати певні обов’язки?

Чи ти можеш знову виконувати певні обов’язки?

Чи ти можеш знову виконувати певні обов’язки?

ЧИ ТИ колись виконував важливі обов’язки в зборі? Можливо, ти був служителем збору чи старійшиною або служив повночасно. Безсумнівно, ти отримував велику радість і задоволення від свого призначення, але пізніше з якихось причин мусив припинити цей вид служіння.

Скажімо, тобі довелося відмовитись від своїх обов’язків, для того щоб дбати про сім’ю. Або ж у тебе похилий вік чи проблеми зі здоров’ям. Твоє рішення не свідчить про те, що ти зазнав невдачі (1 Тим. 5:8). У I столітті Пилип служив місіонером, проте згодом він оселився в Кесарії, де піклувався про своїх рідних (Дії 21:8, 9). Цар стародавнього Ізраїлю Давид на старості подбав, щоб його син Соломон успішно правив на троні (1 Цар. 1:1, 32—35). А втім, Єгова далі любив та цінував як Давида, так і Пилипа. Цих вірних чоловіків поважають і в наші дні.

Однак буває, що хтось втратив честь виконувати певні обов’язки через погану поведінку або сімейні проблеми (1 Тим. 3:2, 4, 10, 12). Ти міг би навіть вважати, що з тобою повелися несправедливо, і жити з почуттям образи.

Докладай зусиль, щоб служити знову

Чи людина втрачає честь виконувати якісь обов’язки раз і назавжди? Здебільшого ні. Але для того, щоб знову служити, тобі треба мати бажання отримати обов’язки (1 Тим. 3:1). Чому варто прагнути призначення? З тієї самої причини, з якої ти присвятився Богу Єгові,— з любові до нього і до його служителів. Якщо ти готовий виявити цю любов, знову виконуючи обов’язки, Єгова допоможе тобі використати досвід, який ти маєш тепер і який набув до того, як втратив нагоду служити в певному призначенні.

Пригадай запевнення, яке Єгова дав ізраїльтянам, коли вони заслужено втратили честь служити йому. В його Слові говориться: «Я, Господь, не змінююся, тому ви, сини Яковові, не будете знищені» (Мал. 3:6). Єгова любив ізраїльтян і хотів послуговуватися ними й далі. Так само Єгова хоче послуговуватися тобою в майбутньому. Що ти можеш робити за своїх обставин? Аби виконувати теократичні завдання, необхідно мати передусім хороше духовне здоров’я, а не природні здібності. Тож, поки ти не виконуєш певних обов’язків у зборі, зосередься на своїй духовності.

Для того щоб «зміцнюватися» у вірі, тобі треба «пошукувати Господа й силу Його» (1 Кор. 16:13; Пс. 105:4). Один зі способів, як це робити, полягає в тому, щоб палко молитися. Коли ти розказуєш Єгові про свою ситуацію, говори про свої почуття до нього і проси його духу. Так ти наближатимешся до Єгови, і це зробить тебе міцним (Пс. 62:9; Фил. 4:6, 13). Зміцнити свою духовність ми також зможемо, якщо будемо поліпшуватись у вивченні Божого Слова. Маючи поки що небагато обов’язків, ти в змозі покращити особисте і сімейне вивчення, скажімо, відновити графік, якого було нелегко дотримуватись.

Звичайно, ти й далі представляєш Єгову як його Свідок (Ісаї 43:10—12). Найбільша честь для кожного з нас — це бути одним з «Божих співпрацівників» (1 Кор. 3:9). Завдяки розширеній проповідницькій діяльності зміцнюється твоя духовність і духовність твоїх напарників у служінні.

Долай негативні почуття

Втративши честь виконувати якісь обов’язки, ти, мабуть, відчув сором і жаль. Іноді ти міг би виправдовувати свої вчинки. Але що, коли відповідальні брати вислуховують тебе і бачать, що ти все ж не можеш виконувати певне призначення? Негативні почуття часом перешкоджають знову прагнути обов’язків або й навіть заважають навчитися чогось на своїх помилках. Розглянь, як приклади Йова, Манасії і Йосипа допоможуть тобі долати негативні почуття.

Йов був представником людей перед Єговою, старійшиною і суддею в патріархальному суспільстві (Йова 1:5; 29:7—17, 21—25). Потім у важкий період свого життя він втратив дітей, багатство і здоров’я. Разом з цим Йов втратив добру репутацію в очах інших. Він сказав: «Насміхаються з мене молодші від мене літами» (Йова 30:1).

Йов вважав, що є цілком невинним, і хотів захистити себе перед Єговою (Йова 13:15). Все ж Йов з готовністю чекав на Єгову, і це принесло хороші плоди. Він зрозумів, що потребував виправлення, особливо тому, що звинуватив Бога у випробуваннях, які зносив (Йова 40:6—8; 42:3, 6). Зрештою завдяки смиренності Йов отримав рясні благословення від Бога (Йова 42:10—13).

Якщо ти втратив честь виконувати якісь обов’язки через неправильну поведінку, ти можеш думати: «Чи Єгова і християнські брати колись справді пробачать мене і забудуть про мої помилки?» Тоді варто звернути увагу на випадок з царем Юди Манасією. Він «багато робив зла в очах Господа, щоб гнівити Його» (2 Цар. 21:6). Але Манасія помер як вірний Богу цар. Як таке сталося?

Манасія врешті-решт прийняв виправлення. Після того як він знехтував пересторогами, Єгова навів на нього ассирійців, які скували його і відвели далеко у Вавилон. Там Манасія «благав... лице Господа, Бога свого, і дуже впокорився перед лицем Бога своїх батьків. І молився він до Нього». Щире каяття посприяло хорошим вчинкам, і Манасія отримав прощення (2 Хр. 33:12, 13).

Рідко вдається відразу повернути втрачене призначення. Але з часом тобі можуть доручити якісь невеликі завдання. Якщо ти охоче і якнайліпше виконуватимеш їх, то будеш отримувати подальші обов’язки. Це не завжди легко. Іноді виникає розчарування. Проте готовність служити і наполегливість приносять чудові результати.

Зверни увагу на приклад Йосипа, Яковового сина. У віці 17 років Йосипа несправедливо продали в рабство його брати (Бут. 37:2, 26—28). Безумовно, він не очікував такого ставлення від своїх рідних братів. Однак Йосип дав собі раду в цих обставинах і завдяки благословенню Єгови «став управителем у домі свого пана» (Бут. 39:2НС). Пізніше Йосипа кинули до в’язниці. Але він залишався вірним і Єгова був з ним, тому зрештою йому доручили певні обов’язки у в’язниці (Бут. 39:21—23).

Йосип не знав, що все це мало служити якійсь меті. Він просто продовжував робити усе від нього залежне. Так Єгова міг послуговуватися ним, щоб продовжити родовід обіцяного Насіння (Бут. 3:15; 45:5—8). Ніхто з нас не сподівається такої визначної ролі, яку мав Йосип. А втім, натхнена розповідь показує, що служителі Єгови отримують призначення з його рук. Наслідуй Йосипа і дозволяй Єгові послуговуватися тобою.

Вчися від інших

Йов, Манасія і Йосип переживали нелегкі часи. Усі троє змирилися з ситуацією, яку допустив Єгова, і взяли для себе цінні уроки. А чого вчишся з цього ти?

Аналізуй, чого хоче тебе навчити Єгова. Намагаючись не впадати у відчай, Йов поводився егоїстично і перестав зосереджуватися на важливішому. Але завдяки сердечному виправленню Єгови він усвідомив свою неправоту, сказавши: «Я говорив, але не розумів» (Йова 42:3). Якщо ти почуваєшся ображеним через втрачене призначення, «не думай про себе більше, ніж належить, а думай так, щоб це свідчило про [твою] розважність» (Рим. 12:3). Можливо, Єгова намагається виправити тебе в спосіб, якого ти ще повністю не розумієш.

Приймай виховні заходи. Спочатку Манасія, певно, думав, що не заслуговує такого суворого докору. Все ж він прийняв його, покаявся і покинув грішний шлях. Хоч би якими були виховні заходи, які ти отримав, «упокорись перед Єговою, і він [тебе] підвищить» (1 Пет. 5:6; Як. 4:10).

Виявляй терпіння і готовність. Те, що трапилося з Йосипом, могло легко викликати в нього ненависть і почуття помсти. Однак він розвивав проникливість і милосердя (Бут. 50:15—21). Якщо ти почуваєшся розчарованим, виявляй терпіння. З готовністю навчайся в Єгови.

Чи ти колись виконував важливі обов’язки в християнському зборі? Дозволяй Єгові доручити тобі в майбутньому певні завдання. Зміцнюй свою духовність. Долай негативні почуття, виявляючи терпеливість і смирення. Охоче погоджуйся виконувати будь-які завдання, що відкриваються перед тобою. Будь впевненим, що «Господь дає милість та славу, добра не відмовляє усім, хто в невинності ходить» (Пс. 84:12).

[Вставка на сторінці 30]

Зміцнюй свою віру через палкі молитви

[Ілюстрація на сторінці 31]

Завдяки розширеній проповідницькій діяльності зміцнюється твоя духовність

[Ілюстрація на сторінці 32]

Дозволяй Єгові доручити тобі в майбутньому певні завдання