Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Адам і Єва. Вигадані чи реальні?

Адам і Єва. Вигадані чи реальні?

Адам і Єва. Вигадані чи реальні?

ДЛЯ багатьох людей розповідь про Адама і Єву — просто цікава легенда. «Прихильники загальновизнаних християнських релігій вже давно сприймають написане в книзі Буття, скажімо історію про Адама і Єву, як алегорію»,— говориться у листі до редакції журналу «Тайм». Такої ж думки дотримується чимало католицьких, протестантських та юдаїстських учених. Вони стверджують, ніби більша частина книги Буття не узгоджується з історією та наукою.

А що думаєте ви? Чи були Адам і Єва реальними людьми? Чи існує якесь підтвердження цьому? І до чого призводить намагання спростувати правдивість біблійної оповіді про Адама і Єву?

Чи узгоджується з наукою?

Розгляньмо спочатку, що говорить Біблія про створення першого чоловіка, Адама. У Буття 2:7 написано: «І створив Господь Бог людину з пороху земного. І дихання життя вдихнув у ніздрі її,— і стала людина живою душею». Наскільки точне це твердження з погляду науки?

У книжці «Наномедицина» (англ.) говориться, що людське тіло утворене з 41 хімічного елемента. Усі ці елементи, серед яких вуглець, залізо та кисень, присутні в землі. Отже, як сказано в книзі Буття, людина справді була сформована з «пороху земного».

Як же частинки неживої матерії з’єднались так, що утворилась жива істота? Зрозуміти грандіозність цього процесу можна на прикладі одного з космічних кораблів НАСА, який належить до найскладніших апаратів, будь-коли створених людиною. Це чудо техніки налічує аж 2,5 мільйона деталей! Щоб спроектувати і зібрати цей корабель, армії інженерів знадобились роки. А тепер подумайте про людське тіло. Воно складається з 7 октильйонів атомів, 100 трильйонів * клітин, десятків органів і принаймні 9 основних систем організму. Як же з’явилася така геніальна й незрівнянно складна біологічна структура? Внаслідок випадку чи задуму?

Більш того, що оживляє цю біологічну структуру? Вчені не знають відповіді на це питання. Вони навіть не можуть дійти згоди стосовно того, що таке життя. Однак для людей, які переконані в існуванні Творця, все очевидно — Джерелом життя є Бог *.

В оповіді з Буття також сказано, що Єва була створена з ребра Адама (Буття 2:21—23). Чи розсудливо в це вірити? Розгляньмо кілька фактів. У січні 2008 року вчені з Каліфорнії (США) вперше отримали життєздатний людський ембріон шляхом клонування. Для цього вони використали клітини шкіри дорослої людини. За допомогою подібних методів було клоновано вже принаймні 20 тварин. Найвідомішу з них, вівцю Доллі, клонували 1996 року, використавши молочну залозу дорослої вівці *.

Час покаже, якими будуть наслідки таких експериментів. Втім, ясно одне: якщо людина, використовуючи біоматеріал якогось організму, здатна відтворити цей організм, тим більше таке під силу всемогутньому Творцеві. Цікаво, що завдяки здатності ребра відновлюватись реберну кістку часто використовують у пластичній хірургії.

Свідчення Біблії

Багато хто і не підозрює, що в Біблії про Адама і Єву згадується не лише в Буття. Як ті згадки підтверджують історичність біблійної оповіді про першу людську пару?

Візьмімо, наприклад, єврейські родоводи, поміщені в Першій книзі Хронік (розділи 1—9) і в Євангелії Луки (розділ 3-й). Ці детальні генеалогічні записи охоплюють 48 і 75 поколінь відповідно. Лука подає родовід Ісуса Христа, а в книзі Хронік викладено родові лінії царів і священиків Ізраїля. В обох книгах згадуються такі добре відомі особи як Соломон, Давид, Яків, Ісак, Авраам, Ной і, зрештою, Адам. Усі згадані в родоводах особи були реальними людьми. Зрозуміло, що Адам, з якого починається кожен родовід, також був реальною особою.

Інші біблійні книги теж говорять про Адама і Єву як про реальних людей, а не вигаданих персонажів. Ось кілька прикладів.

• «Від одного чоловіка [Бог] створив усі народи» (ДІЇ 17:26).

• «Як через одного чоловіка у світ увійшов гріх, а через гріх — смерть, так... від Адама до Мойсея смерть царювала над усіма» (РИМЛЯН 5:12, 14).

• «Перший чоловік, Адам, став живою душею» (1 КОРИНФЯН 15:45).

• «Першим був створений Адам, а потім вже Єва» (1 ТИМОФІЯ 2:13).

• «Про [безбожних] пророкував також Енох, сьомий у родоводі від Адама» (ЮДИ 14).

Однак найвагомішим біблійним доказом існування Адама і Єви є слова надійного свідка — Ісуса Христа. Коли фарисеї, намагаючись піймати Ісуса на слові, запитали його про розлучення, він відповів: «На початку творення... “[Бог] створив їх як чоловіка і жінку. Тож покине чоловік батька і матір, та й стануть обоє одним тілом”... Отже, що Бог з’єднав одним ярмом, нехай жодна людина не розділяє» (Марка 10:6—9). Чи посилався б Ісус на вигадану історію, встановлюючи обов’язкову вимогу для своїх послідовників? Звісно, що ні. Розповідь з Буття була для Ісуса незаперечним фактом.

У «Новому біблійному словнику» (англ.) міститься такий висновок: «Новий Завіт повністю підтверджує історичність оповідей з перших розділів Буття».

Серйозні наслідки

Багато щирих людей, які ходять до церкви, вважають, що немає значення, вірить хтось в історію про Адама і Єву чи ні, головне — бути добрим християнином. Таке міркування на перший погляд видається розумним. Але до чого воно веде?

Розгляньмо, приміром, важливе для більшості віруючих вчення про Ісусову викупну жертву. Згідно з ним Ісус Христос віддав своє досконале життя як викуп, щоб звільнити людей від гріхів (Матвія 20:28; Івана 3:16). Викуп — це відповідна плата, необхідна для того, щоб когось звільнити або щось повернути. Саме тому Біблія говорить, що Ісус є «відповідним викупом» (1 Тимофія 2:6). Відповідним до чого? Біблія пояснює: «Як через Адама всі помирають, так завдяки Христу всі оживуть» (1 Коринфян 15:22). Досконале життя, яким Ісус пожертвував, щоб звільнити слухняних людей з полону гріха і смерті, відповідає досконалому життю, яке, згрішивши, втратив Адам (Римлян 5:12). Якби Адам ніколи не існував, викупна жертва Ісуса не мала б жодного змісту.

До чого призводить применшення важливості або заперечення розповіді про Адама і Єву? Це перекреслює мало не всі головні вчення Біблії *, породжує низку запитань, які залишаються без відповідей, і руйнує основу віри (Євреїв 11:1).

Зміст життя

І нарешті, чи може людина, відкидаючи розповідь про Адама і Єву, зрозуміти, у чому полягає зміст життя? На думку Річарда Докінса, атеїста й провідного еволюціоніста, в усесвіті не видно «ані задуму, ані мети, ані добра, ані зла — в ньому панує лише байдужість та сліпий жорстокий випадок». Який жахливий песимізм! Як же це суперечить людській природі!

На противагу цьому, Біблія допомагає розвинути зовсім інший погляд на життя. Вона дає вичерпні відповіді на запитання, які найбільше хвилюють людину. Серед них такі: як з’явилося життя і в чому його мета? Чому у світі стільки страждань? І чи зло колись зникне? До того ж віра у викупну жертву Христа дає надію на вічне життя в райських умовах, подібних до тих, які існували в Едемі. Саме в такому оточенні жили перші люди, Адам і Єва (Псалом 37:29; Об’явлення 21:3—5). Яка чудова перспектива! *

Тимчасом як розповідь про Адама і Єву несумісна з теорією еволюції, правдивість цієї розповіді підтверджують наукові факти. Більш того, вона повністю узгоджується з рештою Божого Слова, яке розкриває зміст життя і його мету.

Тож чому б вам не дослідити Біблію глибше? Свідки Єгови охоче вам допоможуть.

[Примітки]

^ абз. 7 Один октильйон дорівнює 1027, а трильйон — 1012.

^ абз. 8 Додаткову інформацію ви знайдете в книжках «Чи існує Творець, який піклується вами?» і «Життя. Як воно виникло? Шляхом еволюції чи творення?». Опубліковані Свідками Єгови.

^ абз. 9 Звичайно, вчені не створюють життя. Вони працюють з готовим матеріалом, який отримують з живих клітин.

^ абз. 25 Сюди входить вчення про Божу верховну владу, відданість людей Богу, добро і зло, свободу волі, стан померлих, шлюб, обіцяного Месію, рай на землі, Царство Бога і багато інших.

^ абз. 28 Додаткову інформацію на цю тему ви знайдете в книжці «Чого насправді вчить Біблія?», в 3-му розділі, «Який Божий намір щодо землі?», та в 5-му розділі, «Викуп — найбільший Божий дар». Книжка опублікована Свідками Єгови.

[Вставка на сторінці 14]

Якби Адам ніколи не існував, викупна жертва Христа не мала б жодного змісту

[Ілюстрації на сторінках 12, 13]

Будова космічного корабля вражає своєю складністю. Наскільки ж складніший людський організм!

[Ілюстрація на сторінці 15]

Ісус підтвердив, що Адам і Єва були реальними людьми