Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

З радістю трудись на Божій ниві

З радістю трудись на Божій ниві

З радістю трудись на Божій ниві

ЄГОВА хоче, щоб ти був радісним (Пс. 100:2). Як один з його служителів, ти, напевно, маєш щільний графік. Мабуть, ти не був таким зайнятим, коли тільки присвятився Богові. Але тепер через світські і духовні обов’язки ти, ймовірно, почуваєшся обтяженим. У тебе навіть може з’являтися почуття вини, коли тобі не вдається зробити все, що ти запланував. Як знайти золоту серединку і зберігати «радість у Господі»? (Неем. 8:10).

Ти живеш у скрутні часи і стикаєшся з багатьма труднощами, тому тобі потрібно бути добре організованим. Одна з натхнених порад апостола Павла є особливо доречною: «Пильнуйте й поводьтеся не як немудрі, а як мудрі, якнайліпше використовуючи час, бо дні злі» (Еф. 5:15, 16).

Як ця мудра порада допоможе тобі ставити реалістичні цілі і знаходити час для особистого вивчення, турботи про родину, проповідування, світської роботи та інших необхідних справ?

Чи пам’ятаєш, яку радість ти мав, коли присвятився Богові й охрестився? Радість пов’язана зі знанням про Єгову та його наміри. Щоб здобути знання і мати радість, ти, напевно, місяцями ретельно вивчав Біблію. Безумовно, ти бачиш, що зусилля були варті цього. Таке вивчення змінило твоє життя на краще.

Для того щоб зберігати радість, тобі треба постійно харчуватися духовно. Якщо тобі нелегко знайти час для читання і вивчення Біблії, проаналізуй свій графік. Присвячуючи щодня вивченню та роздумам лише кілька хвилин, ти наблизишся до Єгови, і це, безумовно, сприятиме твоїй радості.

Більшість Божих служителів не марнують часу на незначні справи, а викупляють його для важливіших справ. Запитай себе: «Скільки часу я читаю світські газети і журнали, дивлюся телевізор, слухаю музику чи витрачаю на хобі?» Такі заняття будуть приємними тільки тоді, коли підходити до них зрівноважено (1 Тим. 4:8). Якщо ти помічаєш, що нераціонально використовуєш час, зроби все необхідне, щоб змінити графік.

Адам, батько трьох дітей, який служить старійшиною, ділиться досвідом: «Я намагаюся вести просте життя, не займатись хобі, що забирає багато часу, і не накопичувати майна, яке вимагає неабиякого догляду. Це не означає, що моє життя — суцільне самозречення; в ньому є місце і для простого відпочинку».

Якщо роздумувати, які хороші результати принесли ваші рішення, то можна знову відчувати радість і зберігати позитивне мислення. Наприклад, Маріуш, котрий виховує трьох дітей і є старійшиною, каже: «Коли я почав вивчати Біблію, то розвинув оптимістичний погляд на життя. Я й далі стикаюся з труднощами, про більшість з яких знає лише Єгова. Але завдяки його підтримці я дивлюсь у майбутнє з радістю».

Подібно до Маріуша, ти, навіть якщо і є оптимістом, зазнаватимеш тривог. Але позитивне мислення допоможе тобі почуватися краще і вміліше долати життєві труднощі. У Біблії написано: «Нужденному всі дні лихі, кому ж добре на серці, у того гостина постійно» (Прип. 15:15). Крім того, роздумуй про любов, яку Бог уже виявив до тебе. Такі роздуми зміцнять твою любов до Єгови і поглиблять радість, що походить від нього (Матв. 22:37).

Якщо сім’я буде ставити Єгову і виконання його волі на перше місце в житті, то збільшить свою радість. Християнські риси допомагають долати непорозуміння і сприяють щораз ближчому і приємнішому спілкуванню в родинному колі. Так домівка стане для цілої сім’ї тихою гаванню, в якій процвітатиме мир і злагода (Пс. 133:1).

До того ж духовна діяльність приносить сім’ї справжню радість. Маріуш говорить: «Я ціную час, який ми проводимо разом цілою сім’єю. Дружина є для мене справжньою підтримкою. Коли можливо, вона завжди поруч зі мною — чи то в проповідуванні, чи під час прибирання стадіону для проведення конгресу. Дружина супроводжує мене, коли я виголошую промови в інших зборах. Мене це дуже підбадьорює».

Святе Письмо настійно радить християнам дбати про матеріальні потреби своєї сім’ї (1 Тим. 5:8). Проте якщо світська робота забирає надто багато часу і сил, ти можеш втрачати радість у служінні Богові. Молись про це до Єгови (Пс. 55:23). Дехто доходить висновку, що ставити справи Царства на перше місце означає знайти іншу роботу. Жоден християнин не повинен допустити, аби прибуткова робота, що вимагає чимало часу й енергії, притупила його духовний зір (Прип. 22:3).

Іноді варто записати всі за і проти теперішньої чи бажаної роботи. Звісно, кожен прагне знайти добре оплачувану і приємну роботу. Однак варто подумати, чи твоя нинішня робота дозволяє тобі піклуватися про духовність сім’ї. Добре все зважуй і приймай рішення, з яких видно, що найголовніше у твоєму житті — це взаємини з Єговою.

Якщо твоя робота заважає духовному росту, тобі потрібно щось поміняти. Багато християн зробили великі зміни, щоб знаходити час для духовних справ. Один брат з Польщі розповідає: «Мені не залишалося нічого, як тільки піти з компанії, в якій я працював, бо я мусив часто їздити у відрядження. Я не мав достатньо часу, щоб належно дбати про духовні справи і турбуватися про власну сім’ю». Тепер він працює на роботі, що забирає значно менше часу і сил.

Допомога іншим приносить радість

Ісус сказав: «Більше щастя — давати, а не брати» (Дії 20:35). Християни мають чимало нагод для такої щедрості. Іноді приємна усмішка, потиск руки або щира подяка за чиїсь зусилля в теократичних справах — це все, що потрібно для взаємної радості.

Апостол Павло заохочував співвіруючих «втішати пригнічені душі, підтримувати слабких» (1 Фес. 5:14). «Пригнічені душі» можуть вважати, що не в змозі подолати проблеми власними силами. Чи міг би ти подати таким особам руку допомоги? Якщо ти бачиш, що хтось з духовних братів втрачає радість у служінні Єгові, намагайся підтримати його. Так ти підбадьоришся й сам. Деякі проблеми не може розв’язати жодна людина. Але чому б тобі не виявити щирого співчуття і не заохотити брата покладатися на Єгову, який у жодному разі його не покине? Ті, хто так чинить, ніколи не розчаруються (Пс. 27:10; Ісаї 59:1).

Що ще можна зробити для людини, в якої згасає радість? Запроси її у служіння. Коли Ісус звелів 70 учням проповідувати, то послав їх «по двоє» (Луки 10:1). Хіба це не послужило їхньому взаємному підбадьоренню? Проповідуючи в парі з одновірцем, ти теж допоможеш йому відновити радість.

Життя сповнене тривог. Однак Павло заохочує нас: «Завжди радійте, служачи Господу. І ще раз кажу: радійте!» (Фил. 4:4). Ти любиш Бога, слухаєшся його і ревно виконуєш доручену тобі працю. Тому твоє життя має зміст, а це приносить радість. Більш того, Єгова допомагає тобі боротися з труднощами і проблемами (Рим. 2:6, 7).

Очима віри ми бачимо, як мало нам залишилось чекати обіцяного Єговою нового світу. Скільки ж благословень і причин для радості ми маємо! (Пс. 37:34). Отож тішмося, помічаючи, як рясно Єгова благословляє нас уже тепер. Тоді ми зможемо «служити Господеві із радістю» (Пс. 100:2).

[Схема на сторінці 8]

(Повністю форматований текст дивіться в публікації)

Якщо ти хочеш залишатися радісним, можливо, тобі слід зробити зміни у своєму графіку

ВІДПОЧИНОК і РОЗВАГИ

ДІМ і СІМЕЙНІ ОБОВ’ЯЗКИ

РОБОТА

ХРИСТИЯНСЬКІ ЗІБРАННЯ

ОСОБИСТЕ ВИВЧЕННЯ

СЛУЖІННЯ

[Ілюстрації на сторінці 10]

Чи ти міг би допомогти іншим відновити радість?