Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Чи ви пам’ятаєте?

Чи ви пам’ятаєте?

Чи ви пам’ятаєте?

Чи вам сподобались недавні номери «Вартової башти»? Тоді перевірте, чи можете відповісти на такі запитання:

• В якому розумінні Бог може зробити вас багатими?

У давнину Єгова обдаровував багатством деяких своїх служителів, як-от Авраама та Соломона. Проте багатство, яке більше потрібне християнам і яке Бог допомагає їм знайти, пов’язане з вірою, миром, задоволенням і щастям (1.9, сторінки 3—7).

• Чого ми вчимося з розповіді про те, як Ісус врятував Петра, коли той тонув у морі? (Матв. 14:28—31).

Коли ми бачимо брак віри в нашого брата, то ми, так би мовити, простягаємо руку і допомагаємо йому зміцнити віру (15.9, сторінка 8).

• Чого коштувало Єгові наше визволення?

Єгова мусив дивитись, як його Сина мучили і висміювали. Готовність Авраама віддати в жертву сина пророчо вказувала на те, що Єгова погодився пожертвувати своїм Сином і бачити, як його страчують, наче злочинця (15.9, сторінки 28, 29).

• Чому є цінним ватиканський кодекс?

Цей грецький рукопис був створений менш ніж 300 років після написання Біблії. Кодекс включає майже весь текст Єврейських та Християнських Грецьких Писань. Ним послуговуються вчені, щоб визначити, яким був текст оригіналу Біблії (1.10, сторінки 18—20).

• Який урок міститься в словах «збудуєш свій дім» (Приповістей 24:27)?

Чоловік, який хоче одружитися, мусить бути готовим до такої відповідальності. Це означає дбати про сім’ю матеріально і духовно (15.10, сторінка 12).

• Чому недоречно називати Свідків Єгови протестантською релігією?

Протестантизм виник у Європі в XVI сторіччі. Його прихильники прагнули реформувати римо-католицьку церкву. «Протестантами» називають тих, хто підтримує принципи та ідеї Реформації. Свідки Єгови не визнають зверхності й непогрішимості папи римського. Вони беззаперечно визнають авторитет Біблії і відкидають чимало небіблійних вчень і обрядів протестантських релігій (1.11, сторінка 19).

• Чи треба знати єврейську та грецьку мови, щоб розуміти Біблію?

Ні. Навіть якщо людина знає ці мови, це не означає, що вона краще розумітиме Біблію. Той, хто вивчає ті мови, буде постійно залежати від словників і підручників з граматики. Бог вирішив, щоб висловлювання його вибраного Служителя збереглися лише в перекладі. Тому людина може використовувати переклад Біблії рідною мовою і так пізнавати біблійну правду (1.11, сторінки 20—23).

• Як Єгова та Ісус подали нам приклад добрих манер?

Попри своє високе становище Єгова ставиться до людей з добротою і повагою. Звертаючись до Авраама, а згодом і до Мойсея, Єгова вжив єврейське слово, що часто перекладається як «будь ласка» (Бут. 13:14; Вих. 4:6НС). Крім того, Бог слухає людей (Бут. 18:23—32). Ісус поводився подібно. Він охоче і з готовністю допомагав людям, часто звертаючись до них по імені (15.11, сторінка 25).

• Чому правдиві християни не святкують місячного Нового року?

Місячний Новий рік — одна з найважливіших дат в азіатських календарях. У цей день бажають удачі і віддають шану духам. Християни люблять та поважають своїх батьків, але не беруть участі в бенкетах, які проводяться для того, щоб отримати захист померлих предків і підтримку домашніх божків (1.12, сторінки 20—23).