Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Не будьте рабом алкоголю

Не будьте рабом алкоголю

Не будьте рабом алкоголю

У ЖИТТІ Тоні, про якого згадувалось у першій статті, все склалося б по-іншому, якби він визнав, що має проблему з алкоголем. Тоні міг випити велику кількість спиртного, але по ньому не було видно. Чоловіку здавалось, що він контролює ситуацію. Однак Тоні помилявся.

Через надмірне вживання алкоголю чоловік втратив здатність ясно мислити. Невідомо, чи Тоні це усвідомлював, але, коли він випивав забагато, його мозок — орган, який відповідає за фізичний і психічний стан,— не працював нормально. Чим більше Тоні пив, тим менше міг правильно оцінити свою поведінку.

Крім того, Тоні заперечував залежність від алкоголю, бо нізащо не хотів відмовлятись від своїх звичок. Аллен, про якого йшлося в попередніх статтях, спочатку поводився так само. Він каже: «Я приховував це від інших, шукав виправдань і применшував свою проблему. Я прагнув одного — щоб ніхто не заважав мені пити». Рідним і друзям обох чоловіків було очевидно: Тоні і Аллен стають алкоголіками. Втім, вони переконували себе, що все добре. Аби звільнитись від алкогольної залежності, вони мали докласти зусиль. Що треба було зробити?

Будьте рішучі!

Позбутися залежності від спиртного багатьом допомогла така порада Ісуса: «Якщо твоє праве око доводить тебе до спотикання, вирви його й викинь. Бо набагато ліпше втратити одну частину тіла, ніж щоб усе тіло твоє було вкинуте до геєни» (Матвія 5:29).

Звичайно, Ісус не закликав до самоскалічення. Використавши образну мову, він підкреслив, наскільки важливо відкинути все, що загрожує нам духовно. Такі кроки нелегкі, але, зробивши їх, ми захистимо себе від думок чи ситуацій, які підштовхують до зловживання алкоголем. Тож, коли інші висловлюють занепокоєння тим, що ви стали випивати забагато, почніть щось робити *. Якщо алкоголь має над вами владу, «вирвіть та викиньте» його зі свого життя, повністю відмовившись від нього. Це боляче, але від зруйнованого життя болить ще більше.

Не всі люди, котрі зловживають спиртним, стають алкоголіками. Втім, запитайте себе: «Чи схильний я перебирати міру?». Якщо відповідь ствердна, то наведені нижче поради допоможуть вам не стати рабом алкоголю.

Що вам допоможе

1. Регулярно і щиро моліться до Бога. Усім, хто хоче догоджати Богу Єгові, Біблія радить: «Завжди з будь-якими проханнями звертайтесь у молитвах і благаннях до Бога, виявляючи йому також вдячність. Тоді Божий мир, який неможливо збагнути розумом, берегтиме завдяки Христу Ісусу ваші серця та здатність мислити» (Филип’ян 4:6, 7). Про що слід молитися, аби здобути Божий мир?

Визнайте перед Богом, що маєте проблему з алкоголем, і не шукайте винних. Розкажіть йому, які кроки ви плануєте зробити, і тоді він додасть вам сил та допоможе уникнути серйозніших проблем. «Хто ховає провини свої, тому не ведеться, а хто признається та кидає їх, той буде помилуваний» (Приповістей 28:13). За словами Ісуса, ми можемо звертатись до Бога з проханням: «Не допусти, щоб ми піддалися спокусі, але визволи від Злого» (Матвія 6:13). Що допоможе нам діяти згідно з нашими молитвами і як можна отримати відповіді на них?

2. Черпайте силу з Божого Слова. «Слово Бога живе і справляє могутній вплив, воно... спроможне розрізняти думки та наміри серця» (Євреїв 4:12). Багатьом колишнім пиякам допомогло щоденне читання Біблії і роздуми над нею. Богобоязливий псалмоспівець написав: «Блажен муж, що за радою несправедливих не ходить... в Законі Господнім його насолода, і про Закон Його вдень та вночі він роздумує... Все, що він чинить,— щаститься йому» (Псалом 1:1—3).

Аллен почав вивчати Біблію зі Свідками Єгови. Завдяки цьому він зміг подолати алкогольну залежність. Чоловік каже: «Якби не Боже Слово і його принципи, які допомогли мені кинути пити, я б уже давно помер».

3. Розвивайте самовладання. Біблія показує, що до християнського збору належали особи, які колись були пияками, але «Бог своїм духом» їх очистив (1 Коринфян 6:9—11). З допомогою Божого святого духу вони розвинули самовладання і перестали брати участь у гульбищах та пиятиках. Біблія заохочує: «Не впивайтеся вином, що доводить до розгулу. Натомість наповнюйтесь духом» (Ефесян 5:18; Галатів 5:21—23). Як обіцяв Ісус Христос, «небесний Батько дасть святого духу тим, хто просить у нього». Тож «безупинно просіть — і буде вам дано» (Луки 11:9, 13).

Усі, хто прагне Божого схвалення, повинні розвивати самовладання. Це можливо, якщо читати та досліджувати Біблію, а також щиро і невпинно просити в Бога допомоги. Не знеохочуйтесь і пам’ятайте про біблійне запевнення: «Той, хто сіє з думкою про плоть, пожне від своєї плоті тління, а хто сіє з думкою про дух, пожне від духу вічне життя. Тому не припиняймо робити добро, бо у свій час пожнемо, якщо не ослабнемо» (Галатів 6:8, 9).

4. Мудро обирайте друзів. «Хто з мудрими ходить, той мудрим стає, а хто товаришує з безумним, той лиха набуде» (Приповістей 13:20). Скажіть друзям, що ви постановили більше не зловживати алкоголем. Втім, пам’ятайте: коли ви покладете край «надуживанню вином, гульбищам, пиятикам», то деякі ваші товариші будуть «здивовані та говоритимуть про вас зневажливо» (1 Петра 4:3, 4). Тому не вагаючись припиніть спілкуватися з тими, хто намагається послабити вашу рішучість.

5. Визначте чітку межу. «Перестаньте пристосовуватись до системи, в якій живете. Натомість перемінюйтеся — обновлюйте свій розум, щоб особисто переконатися, в чому полягає добра, приємна й досконала Божа воля» (Римлян 12:2). Не дозволяйте друзям або «системі, в якій живете», встановлювати, яка кількість алкоголю прийнятна для вас. Завжди керуйтеся принципами з Божого Слова. Тільки так ви отримаєте схвалення від Бога. Але як визначити свою міру?

Будь-яка кількість алкоголю, що притуплює розважність і затьмарює ваше мислення, є надмірною. Якщо ви не відмовляєтесь від алкоголю цілком, то ваша межа не повинна наближатися до межі між тверезістю та сп’янінням. Будьте чесні перед собою і не шукайте виправдань. Встановіть чітку безпечну норму, щоб не випивати забагато.

6. Навчіться говорити «ні». «Нехай ваше слово “так” означає “так”, а “ні” — “ні”» (Матвія 5:37). Іноді щирий господар, не розуміючи причини вашої відмови, може наполегливо пригощати вас спиртним. Учіться тактовно відмовляти. «Нехай ваше слово завжди буде люб’язне, приправлене сіллю, щоб у розмові з будь-ким ви знали, як відповідати» (Колосян 4:6).

7. Шукайте допомоги. Заручіться підтримкою справжніх друзів, які надаватимуть духовну допомогу і зміцнятимуть ваше бажання вживати алкоголь помірковано. «Краще двом, як одному, бо мають хорошу заплату за труд свій, і якби вони впали, підійме одне свого друга» (Екклезіяста 4:9, 10; Якова 5:14, 16). Національний інститут з питань алкоголізму та зловживання алкоголем (США) радить: «Оскільки дотримуватись встановлених рамок буває нелегко, попросіть рідних і друзів допомагати вам».

8. Твердо тримайтесь свого рішення. «Будьте виконавцями слова, а не лише слухачами, які обманюють самі себе фальшивими міркуваннями. Коли ж хтось вдивляється в досконалий закон, що несе свободу, і перебуває в ньому, то буде щасливий, бо він не забудькуватий слухач, а виконавець діла» (Якова 1:22, 25).

Як розірвати пута алкоголізму

Інколи проблема з алкоголем стає дуже серйозною, і людина починає втрачати контроль. Вона п’є так часто, що в неї розвивається непереборна тяга до алкоголю. Особа стає фізично і психологічно залежною від спиртного. У такому разі, щоб вирватись з рабства алкоголізму, однієї сили волі та духовної підтримки недостатньо. Аллен пригадує: «Коли я кидав пити, то відчував сильний фізичний біль. Я зрозумів, що, крім духовної допомоги, потребую також лікування».

Боротьба з алкогольною залежністю є насамперед духовною. Однак, щоб в ній перемогти, декому потрібна медична допомога *. Хтось, аби полегшити болісний стан, лягає в спеціалізовані лікарні, інші приймають медикаменти, котрі послаблюють бажання випити. Навіть Ісус Христос, котрий здійснював багато чудес, сказав: «Лікар потрібний не здоровим, а хворим» (Марка 2:17).

Цінність Божих настанов

Мудрі і практичні поради з Біблії щодо вживання алкоголю походять від Бога, який бажає нам найкращого. Він хоче, щоб ми втішалися життям не тільки тепер, але й вічно. З того часу як Аллен кинув пити, пройшло 24 роки. Тепер він каже: «Як добре, що у мене був шанс змінитися і що Єгова допоміг мені виправити мої помилки, що...— Аллен на хвильку замовкає, бо йому на очі навертаються сльози,— що Єгова співчутливий, турботливий і завжди готовий підтримати. Це справді зворушує».

Якщо ви зловживаєте алкоголем або навіть стали залежні від нього, не думайте, що ви безнадійні, і не опускайте рук. Багато людей, подібно до Аллена, перебували в рабстві алкоголю. Втім, вони навчились помірковано вживати спиртне, а то й взагалі відмовились від нього. Ніхто з них про це не шкодує. Не пошкодуєте і ви.

Хоч би яке рішення ви прийняли — пити алкоголь помірковано чи відмовитись від нього цілком — завжди пам’ятайте сердечний заклик Єгови: «О, коли б ти прислухувався до Моїх заповідей, то був би твій спокій, як річка, а твоя справедливість, немов морські хвилі!» (Ісаї 48:18).

[Примітки]

^ абз. 7 Дивіться супровідну інформацію  «Чи алкоголь ваш пан?» на сторінці 8.

^ абз. 24 Існує чимало спеціалізованих закладів і реабілітаційних програм, які допомагають позбутися алкогольної залежності. «Вартова башта» не пропагує жодного методу лікування. Кожен сам розглядає всі варіанти і тоді приймає власне рішення, яке не суперечить біблійним принципам.

[Рамка/Ілюстрація на сторінці 8]

 Чи алкоголь ваш пан?

Запитайте себе:

• Чи не почав я вживати алкоголь більше, ніж звичайно?

• Чи тепер я п’ю спиртне частіше?

• Чи не почав я вживати міцніші напої?

• Чи заглядаю я в чарку, щоб подолати стрес або втекти від проблем?

• Чи друзі або родичі казали, що я п’ю забагато?

• Чи виникали у мене через спиртне проблеми в сім’ї, на роботі або під час відпустки?

• Чи легко мені прожити тиждень без алкоголю?

• Чи дратує мене, коли інші утримуються від спиртного?

• Чи я приховую від інших кількість випитого?

Якщо ви ствердно відповіли на одне чи більше запитань, то встановіть чіткі межі щодо вживання алкоголю, аби не потрапити у залежність від нього.

[Рамка/Ілюстрація на сторінці 9]

Приймайте мудрі рішення

Перш ніж пити алкоголь, поміркуйте:

Чи варто мені пити?

Порада: якщо ви не вмієте вчасно зупинитись, краще взагалі не пити.

Скільки мені пити?

Порада: зупиніться ще до того, як алкоголь почне впливати на вашу здатність ясно мислити.

Коли пити?

Порада: ніколи не пийте перед тим, як сідати за кермо, або перед виконанням роботи, котра вимагає зосередженості; коли плануєте справи, пов’язані з поклонінням Богу; під час вагітності; коли приймаєте ліки.

Де пити?

Порада: уникайте місць, де легко випити забагато; не пийте наодинці або в оточенні людей, для яких ви можете стати каменем спотикання.

З ким пити?

Порада: відповідним товариством є родичі та друзі, котрі знають міру; не пийте з тими, хто зловживає спиртним.

[Рамка/Ілюстрація на сторінці 10]

Боже Слово допомагає побороти алкогольну залежність

Супот, який живе в Таїланді, мав проблему з алкоголем. Спочатку він випивав тільки ввечері, але згодом перехиляв чарку і зранку, і в обід. Нерідко Супот пив лише для того, щоб сп’яніти. Одного дня чоловік погодився вивчати Біблію зі Свідками Єгови. Дізнавшись, що Бог Єгова не схвалює пияцтва, Супот кинув цю звичку. На жаль, через деякий час він знову повернувся до пиятики. Члени його сім’ї були дуже розчаровані.

Супот не переставав любити Єгову і прагнув догоджати йому. Друзі не відвернулись від нього і заохочували рідних Супота проводити з ним більше часу та не втрачати надії. Відверті слова з 1 Коринфян 6:10 про те, що «п’яниці... Божого царства не успадкують», допомогли Супоту усвідомити згубність своєї звички. Він зрозумів, що мусить докласти максимум зусиль, аби її подолати.

Зрештою Супот твердо вирішив покінчити з пияцтвом. Завдяки Божому святому духу і біблійним принципам Супот зміг побороти алкогольну залежність. Крім того, справжньою підтримкою для нього були родичі та друзі з християнського збору. Рідні Супота надзвичайно раділи, коли він, присвятивши своє життя Богу, охрестився. Супот здобув те, чого завжди прагнув,— близькі взаємини з Богом,— і тепер він охоче допомагає іншим пізнавати Єгову.