Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Ісус навчав про Бога

Ісус навчав про Бога

Ісус навчав про Бога

«Ніхто не знає, хто є Батько,— лише Син і той, кому Син захоче відкрити його» (ЛУКИ 10:22).

ПЕРШ ніж прийти на землю, Ісус прожив незліченні віки на небі зі своїм Батьком. Він був первонародженим Сином Бога і мав з ним близькі взаємини (Колосян 1:15). Ісус добре знав Божі думки, діла і почуття. Коли він прийшов на землю як людина, то прагнув розповісти про це іншим. Обмірковуючи слова Ісуса, ми багато чого довідаємось про Бога.

Ім’я Бога. Боже ім’я, Єгова, було надзвичайно важливим для Ісуса. Як улюблений Син, він хотів, щоб інші теж знали і вживали ім’я його Батька. Саме ім’я Ісуса означає «Єгова є спасіння». Молячись до Єгови у ніч перед смертю, Ісус сказав: «Я виявив їм твоє ім’я» (Івана 17:26). Ісус вживав Боже ім’я і виявляв його іншим. Чи могли б люди збагнути правду про Бога, якби не дізналися, яке в нього ім’я і що воно означає? *

Безмежна любов Бога. У молитві до Бога Ісус сказав: «Батьку... ти полюбив мене ще перед заснуванням світу» (Івана 17:24). Коли Ісус жив на небі, він відчув глибину Божої любові. Прийшовши на землю, він прагнув виявити прекрасні грані цієї риси.

Ісус показав, наскільки безмежна любов Єгови. Він зазначив: «Бог так полюбив світ, що віддав свого єдинородного Сина, аби кожен, хто виявляє, що вірить у нього, не був знищений, а отримав життя вічне» (Івана 3:16). Грецьке слово, перекладене як «світ», стосується не землі, а людей, цілого людства. Любов Бога така велика, що він пожертвував улюбленим Сином, аби викупити смиренних людей з рабства гріха та смерті і дати їм надію на вічне життя. Неможливо виміряти глибину й широчінь цієї любові (Римлян 8:38, 39).

Ісус підтвердив зворушливу істину: Єгова любить кожного свого служителя. Він порівнював Бога з пастирем, який знає і цінує кожну свою овечку (Матвія 18:12—14). Ісус сказав, що жоден горобець не впаде на землю без відома Єгови, і додав: «У вас навіть волосся на голові пораховане» (Матвія 10:29—31). Бог помічає, коли з якогось гнізда випадає пташка. Тож хіба він не зверне уваги на своїх служителів і хіба не піклуватиметься ними? Якщо Єгові відомо, скільки в нас волосся на голові, то він, безумовно, знає і всі подробиці з нашого життя — кожну нашу потребу, проблему чи тривогу.

Небесний Батько. Як зазначалося в попередній статті, Ісус є Божим єдинородним Сином. Тому не дивно, що цей улюблений Син називав Єгову Батьком і звертався до нього як до батька. Біблія розповідає, що, перебуваючи у храмі, Ісус, якому було лише 12, назвав Єгову «своїм Батьком». По суті, це перші слова Ісуса, записані в Біблії (Луки 2:49). У Євангеліях Бога названо Батьком близько 190 разів. Говорячи про Єгову або звертаючись до нього, Ісус часто вживав такі вислови, як «ваш небесний Батько», «Батьку наш» та «мій Батько» (Матвія 5:16; 6:9; 7:21). Цим Ісус показав, що грішні й недосконалі люди можуть мати з Богом близькі, теплі стосунки.

Милосердний і готовий прощати. Ісус знав, що недосконалі люди потребують Божого прощення. У прикладі про блудного сина Ісус порівняв Єгову зі співчутливим і милосердним батьком, який розкриває обійми назустріч розкаяному сину (Луки 15:11—32). Так Ісус запевнив, що Єгова, шукаючи підстави для прощення, помічає будь-які позитивні зміни у мисленні грішника. Бог охоче пробачає тим, хто кається. Ісус зауважив: «В небі буде більше радості за одного грішника, котрий кається, ніж за дев’яносто дев’ятьох праведних, яким каяття не потрібне» (Луки 15:7). Хіба це не спонукує вас мати близькі стосунки з таким милосердним Богом?

Бог вислуховує молитви. Перед тим як прийти на землю, Ісус перебував з Єговою у небі і бачив, що його Батько «молитви вислухує» та радіє, коли до нього звертаються його віддані служителі (Псалом 65:3). Ісус вчив людей, як і про що молитися. Він радив: «Не повторюйте одне і те ж». Ісус також заохочував молитися про те, щоб Божа воля виконувалась «як на небі, так і на землі». Крім того, у молитвах можна просити хліба на щодень, прощення гріхів і сили, яка допоможе не піддаватись спокусам (Матвія 6:5—13). Ісус показав, що Єгова, наче батько, уважний до прохань своїх служителів і відповідає на їхні щирі молитви (Матвія 7:7—11).

Ісус навчав про Єгову та його риси. Однак він також розповів про засіб, за допомогою якого Бог здійснить глобальні зміни й виконає свій намір щодо землі і людства. Це було головною темою Ісусового навчання.

[Примітка]

^ абз. 4 У Біблії, в тексті оригіналу, ім’я Єгова міститься близько 7000 разів. Значення цього імені можна передати такими словами: «Я стану тим, ким захочу стати» (Вихід 3:14НС). Бог може стати, ким потрібно, щоб здійснити свій намір. Його ім’я — запорука того, що він завжди дотримуватиметься свого слова і виконає всі обіцянки.