Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Як зробити читання Біблії ефективним? Сім порад

Як зробити читання Біблії ефективним? Сім порад

Як зробити читання Біблії ефективним? Сім порад

«Біблія була бестселером усіх часів і залишається ним з року в рік» (ЖУРНАЛ «ТАЙМ»).

«Я інколи читаю Біблію, але це так нудно» (КЕЙТ, ПОПУЛЯРНА БРИТАНСЬКА СПІВАЧКА).

ДИВУЄ те, що багато людей мають Біблію, однак не черпають з її слів жодної користі. Але для декого Біблія стала справжнім скарбом. Ось що каже Ненсі: «Я щоранку читаю Біблію і роздумую над прочитаним. Після цього я готова до будь-яких проблем, що можуть трапитись протягом дня. Така звичка приносить мені полегшення у періоди депресії. У боротьбі з пригніченням це найкращий засіб з усіх, які я спробувала за останні 35 років».

Навіть якщо ви ніколи не читали Біблії, можливо, вам цікаво дізнатись про те, як ця книга допомагає іншим. А якщо ви вже читаєте Боже Слово, чи хотіли б отримувати більше користі від читання? Сім нижчеподаних порад стануть вам в пригоді.

Порада 1. Читайте з правильних спонук

▪ Хтось читає Біблію просто як літературний твір, інші з почуття обов’язку, а дехто в пошуках керівництва для вирішення проблем у нинішньому неспокійному світі. Однак найбільше пожитку можна здобути, якщо головною спонукою у читані Біблії буде бажання пізнати правду про Бога. До того ж, якщо дозволити Біблії впливати на наше життя, це принесе незрівнянну користь.

У Біблії Божі думки порівнюються з дзеркалом. Таке порівняння допомагає зрозуміти, чому важливо читати Святе Письмо з правильних спонук. В Якова 1:23—25 написано: «Якщо хтось є слухачем слова, а не виконавцем, він подібний до чоловіка, котрий розглядає в дзеркалі природні риси свого обличчя. Він дивиться на себе, відходить і відразу забуває, який він. Коли ж хтось вдивляється в досконалий закон, що несе свободу, і перебуває в ньому, то буде щасливий, бо він не забудькуватий слухач, а виконавець діла».

Чоловік у цьому прикладі подивився в дзеркало, але не поправив одежу, щоб виглядати охайніше. Він або глянув на себе поспіхом, або ж не захотів нічого змінювати у своєму вигляді. Подібно й ми не отримаємо жодної користі, якщо не будемо читати Біблію регулярно і застосовувати те, про що дізнались. Якщо ж ми заглиблюємось у Боже Слово, аби стати його «виконавцями», і дозволяємо думкам Бога впливати на наше мислення та поведінку, то будемо по-справжньому щасливими.

Порада 2. Користуйтеся надійним перекладом

▪ Можливо, вашою мовою існує кілька перекладів Біблії. У той час як почерпнути користь можна з будь-якого перекладу, деякі з них важко зрозуміти через надто складну або застарілу лексику (Дії 4:13). Також є переклади, в яких перекручено певні біблійні істини, оскільки перекладачі намагались узгодити їх з релігійною традицією. Наприклад, як зазначалось у вступних статтях, в декотрих перекладах Біблії Боже ім’я, Єгова, замінили титулами «Бог» або «Господь». Тож вибирайте той переклад, котрий точно передає думки оригіналу, є зрозумілим і легко читається.

Мільйони людей по цілому світі переконалися, що саме таким є «Переклад нового світу» *. Один літній чоловік з Болгарії, прийшовши на зібрання Свідків Єгови, отримав примірник цієї Біблії. Ось що він сказав: «Я читаю Боже Слово вже багато років, але вперше бачу такий легкозрозумілий переклад. Він справді торкається серця».

Порада 3. Просіть у Бога розуміння

▪ Щоб зрозуміти Біблію, просіть допомоги в її Автора, так як це робив псалмоспівець. Він казав: «Відкрий мої очі, і хай чуда Закону Твого я побачу» (Псалом 119:18). Просіть у Бога розуміння щоразу, коли сідаєте читати Біблію. Також дякуйте Богу за цю книгу, адже лише вона розкриває правду про нього (Псалом 119:62).

Чи Бог вислуховує такі молитви? В Уругваї дві сестри підліткового віку не могли зрозуміти значення слів, записаних в Даниїла 2:44. Вони молилися, щоб Бог послав до них когось, хто пояснив би цей вірш. Дівчата ще не закрили Біблії, як у двері постукали Свідки Єгови. Вони прочитали саме цей уривок, а тоді пояснили, як Боже Царство *, описане в ньому, замінить усі людські уряди. Обидві сестри побачили відповідь на свою молитву.

Порада 4. Читайте щодня

▪ Один видавець зазначив, що після теракту в Сполучених Штатах 11 вересня 2001 року «попит на Біблію стрімко зріс». Багато хто звертається до Божого Слова тільки в часи лиха. Однак у Біблії міститься заохочення читати її щодня: «Нехай книга цього Закону не відійде від твоїх уст, але будеш роздумувати про неї вдень та вночі, щоб додержувати чинити все, що написано в ній, бо тоді зробиш щасливими дороги свої, і тоді буде щастити тобі» (Ісуса Навина 1:8).

Цінність щоденного читання Біблії можна проілюструвати за допомогою прикладу. Чоловік, котрий переніс інфаркт, вирішує харчуватись більш поживними продуктами. Чи допоможе йому дієта, якщо він буде дотримуватись її тільки тоді, коли відчує гострий біль у грудях? Звичайно, що ні. Аби отримати користь, він повинен споживати здорову їжу регулярно. Отже, ви зробите «щасливими дороги свої», коли будете читати Біблію щоденно.

Порада 5. Урізноманітнюйте читання

▪ Багато хто читає Біблію від Буття до Об’явлення, але можна обрати й інший порядок або підхід. Ось кілька пропозицій.

Читайте про окремих персонажів. Прочитайте усі розділи або книги, де розповідається про якогось служителя Бога, наприклад про:

Йосипа (Буття 37—50);

Рут (Рут 1—3);

Ісуса (Матвія 1—28; Марка 1—16; Луки 1—24; Івана 1—21) *.

Дослідіть якусь тему. Прочитайте біблійні вірші, які розкривають певне питання. Приміром, ви хочете більше дізнатись про молитву. Для цього відшукайте в Біблії поради щодо молитви та розгляньте кілька записаних у ній молитов *.

Читайте вголос. Читання вголос приносить велику користь (Об’явлення 1:3). Це можна робити цілою сім’єю, читаючи по черзі або за ролями. Комусь подобається слухати аудіозаписи біблійного тексту. Одна жінка розповідає: «Мені було важко взятися за читання Біблії, тож я почала слухати аудіозаписи. Тепер для мене Біблія цікавіша за будь-який роман».

Порада 6. Роздумуйте над прочитаним

▪ Через темп життя та численні турботи буває нелегко знаходити час для роздумів. Так само як їжа принесе користь лише тоді, коли перетравиться, читання Біблії принесе нам користь тільки тоді, коли будемо роздумувати над прочитаним. Розмірковувати означає пригадувати матеріал і відповідати собі на такі запитання: «Чого я навчився про Бога Єгову? Як ця інформація стосується мене? Як можна її використати, щоб допомогти іншим?»

Коли ми роздумуємо над біблійними істинами, вони торкаються нашого серця і читання Божого Слова приносить більше радості. Псалом 119:97 (Деркач) каже: «Як я люблю Закон Твій! Роздумую про нього цілий день». Роздуми допомогли псалмоспівцю розвинути глибоку любов до Божих законів.

Порада 7. Шукайте допомоги

▪ Бог не очікує, що ми зрозуміємо його Слово без сторонньої допомоги. Сама Біблія каже, що в ній є «важкозрозумілі місця» (2 Петра 3:16). У книзі Дії згадується про ефіопського вельможу, котрий не міг зрозуміти певний біблійний уривок. Бог послав свого служителя, аби той пояснив чоловікові це місце Писання. Який був результат? Вельможа, «радіючи, поїхав собі далі» (Дії 8:26—39).

Ви краще зрозумієте Боже Слово, коли приймете допомогу від інших. Якщо ви бажаєте, щоб з вами безкоштовно проводили вивчення Біблії, звертайтесь до Свідків Єгови у вашій місцевості або пишіть на одну з адрес, вказаних на 4-й сторінці цього журналу.

[Примітки]

^ абз. 12 «Переклад нового світу» публікують Свідки Єгови. Цей переклад (ціла Біблія або її частина) друкується 83 мовами. Він доступний 11 мовами на сайті www.watchtower.org.

^ абз. 15 Більше інформації про Боже Царство і про те, що воно здійснить, ви знайдете у 8-му розділі книжки «Чого насправді вчить Біблія?», опублікованої Свідками Єгови.

^ абз. 24 Якщо ви читаєте Біблію вперше, то можете почати зі стислої оповіді Марка про Ісусове служіння.

^ абз. 25 У дослідженні біблійних тем багатьом допомагає книжка «Чого насправді вчить Біблія?», опублікована Свідками Єгови. Наприклад, з 17-го розділу можна довідатись, що Біблія говорить про молитву.