Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Чи ви пам’ятаєте?

Чи ви пам’ятаєте?

Чи ви пам’ятаєте?

Чи вам сподобались недавні номери «Вартової башти»? Тоді перевірте, чи можете відповісти на такі запитання:

• Що допоможе вам прищеплювати дітям почуття відповідальності?

Подавайте дитині приклад, на ділі показуючи, як відповідально ставитися до своїх обов’язків (Ів. 13:15). Майте розсудливі вимоги. В міру того як дитина підростає, доручайте їй посильні завдання, наприклад, прибирати, бути пунктуальною і сумлінно вчитися. Давайте чіткі вказівки, допомагаючи дитині розвинути почуття відповідальності (1.5, сторінки 19, 20).

• Чому Бог не покарав Аарона за те, що той зробив золоте теля?

Аарон порушив Божий закон про ідолопоклонство (Вих. 20:3—5). Але Мойсей молився до Бога за Аарона, і його благання мали «велику силу» (Як. 5:16). Аарон багато років виявляв вірність Богові. І, хоча ізраїльтяни змусили Аарона зробити теля, пізніше він показав, що серцем не був з ними, бо разом з синами Левія зайняв сторону Єгови (Вих. 32:25—29). (15.5, сторінка 21).

• Де був Офір, багатий на золото край, про який згадує Біблія?

Щоб привозити золото з Офіру, Соломон побудував кораблі в Ецйон-Ґевері (1 Цар. 9:26—28). Той порт був у затоці Акаба, поблизу сучасних Елата і Акаби, що на узбережжі Червоного моря. Тож Офір міг лежати в Аравії біля Червоного моря або на узбережжях Африки чи Індії (1.6, сторінка 15).

• Що означав «бальзам в Ґілеаді»? (Єрем. 8:22).

Бальзамом був запашний оліїстий розчин смоли, добутої з різних рослин. Його виготовляли в багатьох місцях, зокрема в Ґілеаді на схід від річки Йордан. Бальзам мав лікувальні властивості, ним лікували рани. Ізраїльтяни перебували в жалюгідному стані, тому пророк спонукував їх шукати зцілення, але вони цього не робили (Єрем. 8:9). (1.6, сторінки 21, 22).

• Що допоможе християнинові пережити подружню зраду?

Якщо невинний подружній партнер намагається жити за біблійними принципами, йому не варто почуватися винним через зраду чоловіка або дружини. Бог обов’язково розрадить і підтримає вас. Він може дати потіху через одновірців (15.6, сторінки 30, 31).

• Як допомогти серйозно хворій людині?

Уважно слухайте (Еккл. 3:1, 7). Виявляйте співчуття та проникливість (Рим. 12:15). Будьте джерелом підбадьорення і подавайте руку допомоги (Кол. 4:6; 1 Ів. 3:18). Будьте поруч (Прип. 17:17). (1.7, сторінки 10—13).

• Звідки нам відомо, що Бог не мав початку?

Це видно зі слів Мойсеєвої молитви (Пс. 90:2). Тож доречно, що Єгові належить титул «Цар вічності» (1 Тим. 1:17). (1.7, сторінка 28).

• Як прищепити дитині любов до читання?

Сердечна атмосфера і власний приклад допоможуть вам розвинути в дитині любов до читання. Крім того, подружіть її з книжками. Читайте дитині вголос. Заохочуйте її до участі й обговорюйте прочитане. Нехай дитина читає вам, і заохочуйте її ставити запитання (15.7, сторінка 26).

• Чому Ісус не поспішив до свого хворого друга Лазаря і не зцілив його?

Коли Ісус прийшов до Лазаря, той був уже мертвий чотири дні. Чекаючи до того часу, Ісус дав ще могутніше свідчення про свого Батька. Таким чином багато людей повірили в нього (Ів. 11:45). (1.8, сторінки 14, 15).

• Що таке «висоти?

Здебільшого це були пагорби просто неба чи інші місця для фальшивого поклоніння. Жертовники, священні колони, стовпи та інші релігійні об’єкти споруджували іноді для того, щоб виконувати обряди, які засуджував Бог (Чис. 33:52). (1.8, сторінка 23).