Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Молитва. Про що?

Молитва. Про що?

ЇЇ НАЗИВАЮТЬ «Господня молитва» або «Отче наш». Кажуть, що це найбільш повторювана християнська молитва. Хоч би як там було, більшість християн неправильно розуміє її зміст. Щодня мільйони людей, можливо по кілька разів, промовляють завчені слова молитви «Отче наш». Однак Ісус не вчив цього своїх учнів.

Перед тим як показати учням, про що молитися, Ісус сказав: «Молячись, не повторюйте одне і те ж» (Матвія 6:7). Якби він хотів, щоб учні повторювали завчену молитву, то суперечив би сам собі. Для чого ж Ісус дав цю молитву? Він прагнув показати, про що насамперед треба молитись. Розгляньмо слова цієї зразкової молитви. Вона записана в Матвія 6:9—13.

«Батьку наш, що на небесах, нехай освячується твоє ім’я».

Ісус нагадав своїм послідовникам, що усі молитви треба заносити до його Батька, Єгови. Чи ви знаєте, чому Боже ім’я таке важливе і для чого його освячувати?

Ім’я Бога було заплямоване брехнею ще на початку людської історії. Божий ворог, Сатана, по суті, назвав Єгову себелюбним правителем і обманщиком, який не має права керувати своїм творивом (Буття 3:1—6). Багато людей стали на бік Сатани. Вони навчають, що Бог холодний, жорстокий і мстивий. Дехто навіть не вірить в існування Творця. Інші зневажають Боже ім’я, Єгова, усуваючи його з перекладів Біблії і забороняючи його вживати.

Біблія запевняє, що Бог виправить усю несправедливість (Єзекіїля 39:7). Тоді Єгова задовольнить усі потреби людей і вирішить наші проблеми. Як він це зробить? Відповідь міститься у наступних словах молитви.

«Нехай прийде твоє царство».

Сьогодні релігії по-різному пояснюють роль Божого Царства. Однак Ісусові учні знали пророцтва і розуміли, що Царство під правлінням Месії — обраного Богом Спасителя — змінить цілий світ (Ісаї 9:5, 6; Даниїла 2:44). Боже Царство освятить ім’я Єгови, викривши брехню Сатани. Воно покладе край правлінню Сатани та розладнає його діла. Боже Царство припинить війни, усуне хвороби, голод і навіть смерть (Псалом 46:9; 72:12—16; Ісаї 25:8; 33:24). Молячись про прихід Царства, ми просимо Бога здійснити всі ці обіцянки.

«Нехай виконується твоя воля як на небі, так і на землі».

Зі слів Ісуса видно, що Божа воля виконуватиметься на землі, як вона виконується на небі, де перебуває Бог. Ніхто не зміг завадити виконанню Божої волі на небі. Там відбулась війна, і Божий Син скинув Сатану та його прибічників на землю (Об’явлення 12:9—12). Це прохання, як і два попередні, допомагає нам зосереджуватись на найважливішому — виконанні Божої волі. Усе найкраще ми маємо лише з волі Бога. Навіть Ісус, досконалий чоловік, просив свого Батька: «Хай виконується не моя воля, а твоя» (Луки 22:42).

«Дай нам сьогодні хліба».

Далі Ісус показав, що можна молитись також про власні справи. Немає нічого поганого в тому, щоб просити Бога задовольнити наші щоденні потреби. Такі прохання свідчитимуть про віру в те, що Єгова «дає усім життя, і дихання, і все» (Дії 17:25). Біблія говорить про Бога як про ніжного батька, котрий охоче дає своїм дітям все необхідне. Водночас, як мудрий батько, він не буде задовольняти наших неправильних бажань, бо розуміє, що це може нам зашкодити.

«Прости нам борги».

Чи ми справді щось заборгували Богу? Чи потребуємо його прощення? Нині багато хто перестав усвідомлювати свою гріховність і зважати на те, як Бог дивиться на гріх. Біблія навчає, що гріх є причиною смерті, а отже, коренем наших найбільших проблем. Ми народжуємось у гріху і грішимо протягом життя. Тож наше майбутнє залежить від Божого прощення (Римлян 3:23; 5:12; 6:23). У Біблії сказано, що Єгова «добрий і вибачливий», і це дуже потішає (Псалом 86:5).

«Визволи від Злого».

Чи ви розумієте, як сильно потребуєте Божого захисту? Чимало людей не вірить в існування Злого, тобто Сатани. Однак Ісус чітко показав, що Сатана — реальна особа, і навіть назвав його «правителем цього світу» (Івана 16:11; 12:31). Сатана згубно впливає на весь світ, який лежить у його владі. Він також намагатиметься вплинути і на вас, бо не хоче, щоб ви розвивали близькі стосунки з вашим Батьком, Єговою (1 Петра 5:8). А втім, Бог набагато сильніший і прагне захищати тих, хто його любить, від сатанинського впливу.

Цей короткий огляд головних думок з Ісусової молитви не охоплює всього, про що можна молитись. Пригадайте слова з 1 Івана 5:14, де про Єгову сказано: «Що тільки просимо згідно з його волею, він вислуховує нас». Тож не думайте, ніби ваші тривоги надто дріб’язкові, аби розповідати про них Богу (1 Петра 5:7).

А тепер подивімось, чи має значення, в який час і в якому місці молитись.