Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Молитва. Де і коли?

Молитва. Де і коли?

ВИ, МАБУТЬ, помітили, що в найбільших релігіях світу прийнято будувати вишукані будівлі, які служать місцем для молитви, і визначати, в який час протягом дня слід молитись. Чи Біблія говорить, де і коли молитися?

Біблія показує, що є ситуації, в яких було б доречно молитись. Наприклад, Ісус подякував Богу перед тим, як сів їсти зі своїми учнями (Луки 22:17). Ісусові учні спільно молилися, коли збирались для поклоніння. Звичка спільно молитись існувала з давніх-давен. Євреї молилися в синагогах та в Єрусалимському храмі. Бог хотів, щоб цей храм був «домом молитви для всіх народів» (Марка 11:17).

Коли Божі служителі збираються разом і моляться, їхня молитва має велику силу. Якщо таку групу осіб об’єднують однакові погляди і їхні прохання узгоджуються з біблійними принципами, це подобається Богові. Такі молитви можуть спонукати його зробити те, чого він не робив би за інших обставин (Євреїв 13:18, 19). Свідки Єгови регулярно моляться на своїх зібраннях. Сердечно запрошуємо вас прийти до найближчого Залу Царства і почути їхні молитви.

Біблія не вчить, що молитися слід лише у визначеному місці і у визначений час. Божі служителі молилися в різних місцях і в різну пору дня. Ісус казав: «Коли молишся, увійди до своєї кімнати і, зачинивши за собою двері, помолися до Батька, якого не видно, і Батько, що непомітно спостерігає за всім, винагородить тебе» (Матвія 6:6).

Ми можемо молитися будь-де і будь-коли

Як же це чудово! Ми можемо молитися до Владики усесвіту в будь-який час та в будь-якому місці і бути впевненими, що він слухає. Ісус часто шукав відлюдне місце, аби помолитись. Одного разу, перед тим як прийняти важливе рішення, він цілу ніч молився до Бога (Луки 6:12, 13).

Біблія розповідає про інших чоловіків і жінок, які теж молилися, коли вирішували складні питання чи стикалися з випробуваннями. Іноді вони молилися вголос, іноді подумки. Вони молились наодинці та спільно з іншими. Важливим було не те, де і коли вони молились, а те, що вони це робили. Сам Бог заохочує нас: «Безперестанку моліться» (1 Фессалонікійців 5:17). Він готовий постійно слухати тих, хто виконує його волю. Таке запрошення свідчить про Божу любов.

У цьому бездушному світі багато хто сумнівається у силі молитви. Можливо, ви теж запитуєте: «Чи молитва мені допоможе?»