Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

«Ти, що молитви вислухуєш»

«Ти, що молитви вислухуєш»

Наближаймось до Бога

«Ти, що молитви вислухуєш»

1 ХРОНІК 4:9, 10

ЧИ БОГ Єгова справді відповідає на молитви своїх відданих служителів? З короткої біблійної розповіді про маловідомого чоловіка, на ім’я Ябец, видно, що Єгова є тим, хто молитви вислуховує (Псалом 65:3). Історія Ябеца згадується у досить незвичному контексті — посеред родоводу, з якого починається Перша книга Хронік. Розгляньмо слова з 1 Хронік 4:9, 10.

Усе, що нам відомо про Ябеца, записано в цих двох віршах. У 9-му вірші сказано, що його мати «назвала йому ім’я Ябец, говорячи: Я породила його в болісті» *. Невідомо, чому вона дала сину таке ім’я. Можливо, жінка родила його в сильних муках. А може, вона була вдовою і журилася через те, що поряд не було чоловіка, який би тішився народженню їхнього сина. Коли Ябец виріс, мати особливо пишалася ним. Інші діти цієї жінки, мабуть, теж мали добре ім’я, але «Ябец був поважаний більше від своїх братів».

З короткої згадки про Ябеца можна зробити висновок, що він часто і ревно молився. У своїй молитві Ябец спочатку благав Бога про благословення. Потім він висловив три прохання, які свідчать про міцну віру.

Насамперед Ябец попросив Бога: «Коли б ти... побільшив границю мою» (вірш 10). Цей поважаний чоловік не був пожадливою людиною, яка зазіхала на володіння ближнього. Його прохання, очевидно, стосувалося людей, а не землі. Він, мабуть, просив про мирне розширення своїх володінь, на яких мешкатиме ще більше поклонників правдивого Бога *.

Потім Ябец благав, щоб «рука» Бога була з ним. У цьому контексті слово «рука» стосується Божої сили, яку він використовує, щоб допомагати своїм служителям (1 Хронік 29:12). Ябец звертався з проханнями до Бога, який не вкорочує своєї руки для тих, хто виявляє віру в нього (Ісаї 59:1).

І нарешті, Ябец молився: «Коли б ти... зробив охорону від лиха, щоб не засмучувати мене». Вислів «щоб не засмучувати мене», ймовірно, показує, що цей чоловік просив Бога не відвернути лихо, а захистити від тривожних почуттів.

З молитви Ябеца видно, що він прагнув поширювати правдиве поклоніння і довіряв тому, хто молитви вислуховує. Як Єгова відповів на прохання Ябеца? Ця невеличка розповідь закінчується словами: «Бог послав, чого він просив».

Єгова не змінився. Йому приємні молитви відданих служителів. Якщо ми виявляємо віру в Бога і покладаємось на нього, будьмо впевнені — «про що тільки просимо згідно з його волею, він вислуховує нас» (1 Івана 5:14).

[Примітки]

^ абз. 2 Ім’я Ябец походить від кореня, який може означати «біль».

^ абз. 4 У Таргумах, юдейському парафразі Святого Письма, слова Ябеца передано так: «Поблагослови мене дітьми і розшир мої кордони за рахунок учнів».