Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Видіння відхиляють небесну завісу

Видіння відхиляють небесну завісу

Видіння відхиляють небесну завісу

СКІЛЬКИ б ви не дивились у небо, ви не побачите жодної духовної істоти. Хоч би як уважно прислухалися, ви не почуєте ніякого голосу. Все ж вони існують. Всі вони різні, і кожна з них має ім’я. Ці розумні й могутні особи цікавляться людьми. Одні роблять нам добро, а інші прагнуть завдати шкоди.

Єдиний правдивий Бог теж є Дух (Івана 4:24). Він має унікальне ім’я, яке вирізняє його з-поміж численних богів. Це ім’я — Єгова (Вихід 15:3). Ось що про Єгову сказав псалмописьменник: «Великий Господь і прославлений вельми, Він грізний понад богів усіх! Бо всі боги народів — божки, а Господь створив небеса,— перед лицем Його слава та велич, сила й краса — у святині Його» (Псалом 96:4—6).

Видіння Божої слави

«Ніхто з людей Бога ніколи не бачив»,— говориться в Біблії (Івана 1:18). Ми не можемо осягнути величі Бога і до кінця зрозуміти, який він, так само як сліпа від народження людина не може збагнути, що таке колір. Але Бог, наче хороший учитель, пояснює складні поняття зрозумілою для нас мовою. У своєму Слові, Біблії, він описує невидимі речі за допомогою видимих та відомих нам предметів або явищ. Через видіння, які бачили вірні чоловіки давнини, Єгова допомагає нам уявити, що відбувається у небі і яку роль духовні створіння відіграють у нашому житті.

Наприклад, у видінні, яке отримав пророк Єзекіїль, для опису слави Єгови використовуються такі явища, як вогонь, сяйво, веселка, а також коштовний камінь сапфір. В іншому видінні апостол Іван побачив Єгову на троні і сказав, що Бог «був подібний до каменя яшми і дорогоцінного червоного каменя». Іван написав: «Довкола ж престолу сяяла веселка, що нагадувала смарагд». Такі описи показують, що Божа особистість випромінює рідкісну красу і спокій (Об’явлення 4:2, 3; Єзекіїля 1:26—28).

Пророк Даниїл теж бачив у видінні Єгову. Він каже: «Десять тисяч десятків тисяч [ангелів] стояли перед Ним [Єговою]» (Даниїла 7:10). Яке ж захопливе видовище! Якби ми побачили у видінні тільки одного ангела, нам перехопило б дух. А тут — міріади досконалих духовних створінь!

У Біблії про ангелів згадується близько 400 разів. Серед цих істот є серафими і херувими. Грецьке та єврейське слова, перекладені як «ангел», означають «посланець». Ангели спілкуються один з одним, а в минулому вони спілкувалися і з людьми. Дехто вважає, що ангелами стають добрі люди, котрі помирають. Але це не так. Єгова створив цих духовних істот задовго до створення людини (Йова 38:4—7).

У Даниїловому видінні безліч ангелів були свідками надзвичайно важливої події. Даниїл бачив, як «Син Людський» підійшов до престолу Єгови і Бог дав йому «панування й славу та царство, і всі народи, племена та язики» мали йому служити (Даниїла 7:13, 14). «Син Людський» обіймає в небі високе становище. Ним є воскреслий Ісус Христос, якому дано правління над усією землею. Незабаром його Царство знищить земні уряди та покінчить з хворобами, стражданнями, гнітом, бідністю і навіть смертю (Даниїла 2:44).

Коли Ісус почав царювати, віддані Богу ангели дуже раділи, адже вони бажають людям найкращого. На жаль, існують духовні створіння, котрі мають злі наміри.

Вороги Бога й людей

На зорі людської історії один ангел захотів, щоб розумні створіння поклонялись йому, а не Богу. Він збунтувався проти Єгови і став Сатаною, що означає «Противник». Цей бунтівний ангел — уособлення зла. Він вперто протистоїть Єгові, який є уособленням любові. До Сатани приєднались інші ангели. Біблія називає їх демонами. Як і Сатана, демони стали запеклими ворогами людей. Чимало страждань, несправедливості, хвороб, злиднів і війн — це результат їхнього впливу.

Сьогодні в багатьох церквах вже не згадують про Сатану. Однак про нього говорить Біблія. Більш того, вона розкриває його особистість і спонуки. У книзі Йова сказано: «Сталося одного дня, і поприходили Божі сини, щоб стати при Господі. І прийшов поміж ними й сатана». У розмові з Єговою Сатана зухвало заявив, що Йов служить Богу з корисливих спонук. Щоб довести свою правоту, Сатана навів на Йова тяжкі випробування: вбив його худобу і всіх десятьох дітей. Після цього Сатана вразив Йова гнійниками, які вкрили його тіло. І все ж старання Сатани були марними (Йова 1:6—19; 2:7).

Існують вагомі причини, з яких Єгова так довго терпить Сатану. Однак Бог не буде терпіти Диявола вічно — незабаром він його знищить. Єгова вже зробив для цього певні кроки. Про них сказано у книзі Об’явлення, яка описує ще одну важливу подію: «Вибухнула на небі війна: Михаїл [воскреслий Ісус Христос] разом зі своїми ангелами воював проти дракона [Сатани] і його ангелів. Та дракон не переміг, і вже не було їм місця на небі. Тож скинений був великий дракон, змій стародавній, що називається Диявол і Сатана, який вводить в оману всю населену землю. Він був скинений на землю разом зі своїми ангелами» (Об’явлення 12:7—9).

Зверніть увагу, що Сатана «вводить в оману всю населену землю». За допомогою фальшивих релігійних учень Сатана відвертає людей від Єгови та від правди, яка записана у Божому Слові, Біблії. Одним з таких вчень є те, що після смерті людина потрапляє у невидимий світ. Наприклад, в Африці та Азії люди вірять, що після смерті людина йде до світу духів, де живуть її предки. Ідея про життя після смерті лежить в основі вчення про чистилище й пекло.

Чи після смерті людина йде до неба?

А що сказати про вчення, ніби всі добрі люди після смерті йдуть до неба? Це правда, що деякі добрі люди ідуть на небо, але їхня кількість незначна порівняно з мільйонами, які вже померли. У Біблії сказано, що лише 144 тисячі людей «викуплені із землі». Вони будуть служити «священиками» і «царюватимуть над землею» (Об’явлення 5:9, 10; 14:1, 3). Разом із Сином людським, Ісусом Христом, ці особи утворюватимуть небесний уряд — Боже Царство. Цей уряд знищить Сатану і його демонів та відновить на землі райські умови. Більшість людей, які померли, воскреснуть, щоб вічно жити в Раю на землі (Луки 23:43).

Отже, у небесній сфері вирує життя. Найвищою особою в небі є Бог Єгова, Творець усього живого. Йому вірно служать міріади ангелів. Злі ангели на чолі з Сатаною противляться Єгові і вводять в оману людство. Невелика кількість людей була «викуплена» із землі, або відібрана для особливого служіння в небі. З огляду на все це варто замислитись, з якими духовними істотами нам треба встановити зв’язок і як це зробити.