Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Зв’язок з невидимим світом

Зв’язок з невидимим світом

Зв’язок з невидимим світом

ВСЕМОГУТНІЙ Бог дав духовним створінням різні обов’язки. Наприклад, Єгова доручив Ісусу Христу правління над землею, а вірні ангели мають допомагати у проповідницькій діяльності (Об’явлення 14:6). Однак нікого з них Бог не вповноважив вислуховувати молитви. Це право він залишив собі. Отже, молитися слід тільки до нього.

Про Єгову сказано: «Ти, що молитви вислухуєш» (Псалом 65:3). Бог слухає наші прохання і відповідає на них. Апостол Іван написав до одновірців: «Про що тільки просимо згідно з його волею, [Бог] вислуховує нас. Коли ж знаємо, що він вислуховує всі наші прохання, то усвідомлюємо: ми отримаємо все, що просимо, бо попросили це в нього» (1 Івана 5:14, 15).

Вірні Богу ангели зовсім не прагнуть, щоб ми до них молилися. Вони розуміють і поважають Боже право вислуховувати молитви, хоча нерідко Бог послуговується ними, відповідаючи на прохання своїх слуг. Як саме? Наприклад, коли пророк Даниїл молився до Єгови про Єрусалим, у відповідь Бог послав до пророка ангела Гавриїла з утішною звісткою (Даниїла 9:3, 20—22).

Чи померлі передають звістки живим?

Нерідко можна почути історії про те, як хтось спілкувався з духами померлих. Наприклад, одній жінці в Ірландії жінка-медіум сказала, що напередодні розмовляла з її чоловіком, Фредом. Але Фред помер кілька тижнів перед тим. Жінка-медіум переповіла те, що нібито сказав чоловік. Вона повідомила інформацію, про яку, здавалося, знала лише його дружина. Жінці легко було повірити, що її чоловік тепер живе у невидимому світі і намагається зв’язатися з нею через незнайомку. Але це суперечить тому, що Біблія говорить про стан померлих. (Дивіться інформацію в рамці внизу).

Як же тоді пояснити подібні історії? Це обман демонів. Вони часто видають себе за померлих, як у випадку з Фредом. Чому демони це роблять? Щоб приховати правду з Біблії і послабити довіру до Єгови. Без сумніву, демони вводять людей в оману «могутніми ділами, фальшивими знаками, пророчими чудами, неправедністю і всіляким обманом» (2 Фессалонікійців 2:9, 10).

Люди, котрі звертаються до медіумів, вірять, що ті спілкуються з померлими. У дійсності медіуми спілкуються з духами, які протистоять Єгові. Такі люди введені в оману, подібно до тих, хто вважає, що поклоняється Богу, але насправді помиляється. Під Божим натхненням апостол Павло перестеріг: «Жертви, які приносять люди з інших народів,— це жертви для демонів, а не для Бога» (1 Коринфян 10:20, 21).

Навіщо звертатися до когось іншого, якщо наші молитви слухає Всевишній Бог, який любить нас і піклується нами? Біблія запевняє: «Очі Господні дивляться по всій землі, щоб зміцнити тих, у кого все їхнє серце до Нього» (2 Хронік 16:9).

[Вставка на сторінці 9]

Навіщо звертатися до когось іншого, якщо наші молитви слухає Всевишній Бог, який любить нас і піклується нами?

[Рамка/Ілюстрація на сторінках 8, 9]

Факти і вигадки

ФАКТ: САТАНА — РЕАЛЬНА ОСОБА

«Сатана видає себе за ангела світла» (2 Коринфян 11:14).

«Будьте тверезими й пильними. Ваш супротивник, Диявол, ходить довкола, немов рикаючий лев, і шукає, кого б пожерти» (1 Петра 5:8).

«Хто ходить у гріху, той від Диявола, бо Диявол грішить від початку» (1 Івана 3:8).

«Підкоріться Богу та протистаньте Дияволу, тоді він утече від вас» (Якова 4:7).

«[Диявол] був убивцею ще відтоді, як пішов шляхом непослуху, і в правді не встояв, бо правди в ньому немає. Коли він говорить брехню, це природно для нього, тому що він — брехун і батько брехні» (Івана 8:44).

ВИГАДКА: ПІСЛЯ СМЕРТІ ЛЮДИНА ЙДЕ ДО СВІТУ ДУХІВ

«У поті свого лиця ти їстимеш хліб, аж поки не вернешся в землю, бо з неї ти взятий. Бо ти порох,— і до пороху вернешся» (Буття 3:19).

«Знають живі, що помруть, а померлі нічого не знають» (Екклезіяста 9:5).

«Все, що в силі чинити рука твоя, теє роби, бо немає в шеолі [могилі], куди ти йдеш, ні роботи, ні роздуму, ані знання, ані мудрости» (Екклезіяста 9:10).

«Вийде дух його — і він до своєї землі повертається,— того дня його задуми гинуть» (Псалом 146:4).

ФАКТ: ВІРНІ БОГУ АНГЕЛИ ТУРБУЮТЬСЯ ПРО НАС

«Ангол Господній табором стає кругом тих, хто боїться його,— і визволює їх» (Псалом 34:8; 91:11).

«Хіба ж усі вони [ангели] не є духами для служіння людям — посланими служити тим, хто має успадкувати спасіння?» (Євреїв 1:14).

«Побачив я іншого ангела, який летів у небі. Він мав вічну добру новину — радісну звістку, яку проголошував жителям землі: кожній нації, племені, мові та народу. Він вигукував: “Виявіть страх перед Богом і віддайте йому славу”» (Об’явлення 14:6, 7).

ВИГАДКА: ІСУС РІВНИЙ БОГОВІ

«Хочу ж, аби ви знали: кожному чоловікові голова — Христос, жінці голова — чоловік, а голова Христові — Бог» (1 Коринфян 11:3).

«Коли ж усе буде підкорене Сину, тоді й сам Син підкориться Тому, хто все йому підкорив, аби Бог був усе для всіх» (1 Коринфян 15:28).

«Щиру правду кажу вам: Син нічого не може робити від себе, а лише те, що, як він бачить, робить Батько» (Івана 5:19).