Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Що означає «кінець»?

Що означає «кінець»?

Що означає «кінець»?

«...тоді прийде кінець» (МАТВІЯ 24:14).

СЬОГОДНІ, здається, не бракує сюжетів на тему кінця світу. Книжки, фільми й журнали — від коміксів до наукових видань — на всілякі лади зображають всесвітню катастрофу, день страшного суду. Тут і ядерна війна, і зіткнення з астероїдом, і смертоносний вірус, і кліматичні катаклізми, і прибульці з космосу.

Релігійні погляди про кінець світу теж різняться. Дехто вчить, що кінець означає знищення життя на землі. Один теолог, коментуючи Матвія 24:14, написав такі страхітливі слова: «Цей вірш — один з найважливіших у Божому Слові... Наше покоління стоїть на межі катастрофи, настільки глобальної, що мало хто намагається уявити собі цю жахливу реальність».

Люди, які мають такі погляди, випускають з уваги важливий факт: Бог Єгова «міцно поставив» землю, «не як порожнечу її створив,— на проживання на ній Він її вформував» (Ісаї 45:18). Отже Ісусові слова про кінець не означають знищення землі і людства. Ісус мав на увазі, що кінець прийде злим людям — тим, хто вперто відмовляється підкорятись справедливим вимогам Єгови.

Розгляньмо приклад. Уявіть, що у вас є великий гарний будинок. Ви дозволили людям поселитися в ньому і не берете за це плати. Деякі мешканці живуть у мирі одне з одним і доглядають за будинком. Але інші лише створюють проблеми: вони сваряться, ображають добропорядних мешканців, нищать ваше майно і вперто ігнорують ваші зауваження.

Що ви зробите в такій ситуації? Зруйнуєте дім? Мабуть, ні. Ви, очевидно, виженете поганих мешканців і усунете шкоду, якої вони завдали.

Єгова діятиме так само. Ось що записав під Божим натхненням псалмоспівець: «Витяті будуть злочинці, а ті, хто вповає на Господа — землю вспадкують! А ще трохи — й не буде безбожного, і будеш дивитись на місце його — і не буде його, а покірні вспадкують землю,— і зарозкошують миром великим» (Псалом 37:9—11).

Про це також говорив апостол Петро. Під впливом Божого духу він написав: «У давнину вже були небеса і земля, котра за словом Бога виступала суцільною масою з-посеред вод, якими і був знищений тодішній світ, коли був затоплений водою» (2 Петра 3:5, 6). Петро говорив про Потоп за часів Ноя. Тоді були знищені безбожні люди, а не земля. Усесвітній Потоп служить для «безбожних прикладом того, що станеться» (2 Петра 2:6).

Потім Петро додав: «Теперішні небеса і земля... призначені для вогню». Якщо зосередитись лише на цих словах, можна неправильно зрозуміти думку. Зверніть увагу, що говориться далі: «Та зберігаються на день суду й знищення безбожних людей». Отже знищення чекає не на землю, а на безбожних людей. Що буде після цього? Петро написав: «Ми за його обітницею чекаємо нових небес [Божого Месіанського Царства] і нової землі [суспільства праведних людей], на яких перебуватиме праведність» (2 Петра 3:7, 13).

Біблійні пророцтва показують, що час кінця швидко наближається. Прочитайте, будь ласка, Матвія 24:3—14 і 2 Тимофія 3:1—5, аби переконатися, що це справді так *.

Вас, мабуть, дивує, чому існує стільки суперечливих пояснень Матвія 24:14, адже цей вірш зрозумілий навіть дитині. Існує кілька причин. Сатана засліпив розуми людей, щоб вони не могли збагнути істини з Божого Слова (2 Коринфян 4:4). Крім того, Бог сховав свої наміри від гордих і виявив їх смиренним. Про це Ісус сказав: «Батьку, Господи неба і землі, славлю тебе перед усіма, бо ти заховав це від мудрих та розумних, а відкрив немовлятам» (Матвія 11:25). Яка ж честь належати до смиренних людей, які справді розуміють, що таке Боже Царство, підтримують його та очікують його благословень!

[Примітка]

^ абз. 11 Більше інформації ви знайдете в 9-му розділі книжки «Чого насправді вчить Біблія?», опублікованої Свідками Єгови.

[Ілюстрація на сторінці 9]

Під правлінням Божого Царства на землі настане «кінець» злу