Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Чи Бог створив Диявола?

Чи Бог створив Диявола?

Читачі запитують

Чи Бог створив Диявола?

▪ Оскільки в Біблії сказано, що Бог є «творцем усього», дехто вважає, що він створив і Диявола (Ефесян 3:9; Об’явлення 4:11). А втім, Боже Слово чітко показує, що це не так.

Єгова створив особу, котра стала Дияволом. Якби головний ворог Бога існував з самого початку, це не узгоджувалось би з тим, що Біблія говорить про Єгову як про Творця. У ній сказано: «Діло Його досконале, всі-бо дороги Його справедливі,— Бог вірний, і кривди немає в Ньому, справедливий і праведний Він» (Повторення Закону 32:3—5). Якщо взяти до уваги ці слова, то можна зробити висновок, що спочатку Сатана був досконалою і праведною особою. Він був ангелом, одним з Божих синів. Ісус сказав, що Диявол «в правді не встояв», а це означає, що Сатана колись був правдивий і невинний (Івана 8:44).

Як і всі розумні створіння Єгови, ангел, котрий пізніше став Сатаною, мав свободу волі і міг вибирати між правильним і неправильним. Сатана вирішив піти проти Єгови та підбурив першу людську пару приєднатись до нього. Так цей ангел став Сатаною, що означає «противник» (Буття 3:1—5).

Крім того, ця зла духовна особа зробилася Дияволом, тобто «наклепником». Сатана був тим невидимим обманщиком, який використав змія, щоб хитрістю і неправдою підштовхнути Єву до порушення чіткого наказу Творця. Ось чому Ісус назвав Сатану «батьком брехні» (Івана 8:44).

Але чому це досконале духовне створіння, яке не мало жодної слабкості і жодного поганого впливу ззовні, почало діяти неправильно? Сатана, очевидно, зажадав поклоніння, яке належало тільки Єгові. Він побачив, що є можливість спонукати людей поклонятись йому і відвернути їх від Бога. Замість того щоб відігнати ці неправильні думки, Сатана продовжував роздумувати про можливість стати правителем. Він настільки сильно розпалив це згубне бажання, що почав діяти. Біблія влучно описує, як це стається: «Кожен випробовується, коли його захоплює та зваблює власне прагнення. Відтак прагнення, ставши здатним родити, породжує гріх, а вчинений гріх несе смерть» (Якова 1:14, 15; 1 Тимофія 3:6).

Розгляньмо приклад. Бухгалтер бачить можливість підробити дані у звіті і так привласнити собі певну суму грошей фірми. Він може швидко відкинути неправильну думку. Або ж навпаки, почати роздумувати про цю нагоду доти, доки вона йому не сподобається настільки сильно, що він почне діяти. Так він, по суті, сам робить себе злодієм. А якщо бухгалтер після цього ще й обманює, щоб приховати свій злочин, то стає також обманщиком. Подібно й ангел, якого створив Бог, розвинув неправильні бажання і почав втілювати їх у життя. Він вирішив вдатися до брехні і збунтувався проти свого Батька. Так він зробив себе Сатаною Дияволом.

На щастя, Бог визначив час, коли Сатану Диявола буде знищено (Римлян 16:20). Але поки той час не настав, Єгова розкриває своїм служителям злі наміри Сатани і захищає їх від його хитрощів (2 Коринфян 2:11; Ефесян 6:11). Отже з усіх сил «протистаньте Дияволу, тоді він утече від вас» (Якова 4:7).

[Вставка на сторінці 21]

Свідомо виступивши проти Бога, досконалий ангел зробився Сатаною