Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Наближаймось до Бога

«Ти прагнув би діла рук твоїх»

«Ти прагнув би діла рук твоїх»

ЯК ЖЕ болісно дивитись на страждання і смерть близької людини! Така втрата глибоко нас засмучує. Однак Творець, Бог Єгова, добре розуміє наші почуття. Більш того, він щиро бажає використати свою безмежну силу, щоб повернути померлих до життя. Подивіться, яку надію несуть слова Йова, записані в Йова 14:13—15.

Зверніть увагу на контекст. Йов — чоловік, який має глибоку віру. Йому випадають тяжкі випробування: він втрачає усе майно, смерть забирає його дітей, сам він уражений огидною хворобою. У розпачі Йов молить Бога: «О, якби Ти в шеолі [спільній могилі людства] мене заховав» (вірш 13). Йов вбачає у шеолі місце, де він звільниться від страждань. Там, наче схований Богом скарб, він не зазнаватиме болю і бід *.

Чи має шеол стати для Йова постійним сховком? Йов так не вважає, адже далі він просить: «Коли б час Ти призначив мені,— та й про мене згадав!» Йов упевнений, що пробуде в шеолі лише тимчасово і що Єгова пам’ятатиме про нього. Йов порівнює цей час зі «службою», або примусовою працею. Він вимушений перечекати цей період. Але як довго? «Аж поки не прийшла б для мене заміна»,— каже Йов (вірш 14 у перекладі Хоменка). Коли прийде заміна, Йов звільниться від «служби», тобто з шеолу. Іншими словами, Йов воскресне.

Чому Йов переконаний, що його звільнення настане? Бо добре знає, що́ відчуває наш ніжний Творець до своїх відданих служителів, які вже померли. Йов каже: «Ти кликнув би, і я тобі відповів би, ти прагнув би діла рук твоїх» (вірш 15 у перекладі Хоменка). Йов визнає, що він — діло Божих рук. Життєдавець, завдяки якому Йов сформувався в утробі матері і з’явився на світ, має силу повернути його до життя, коли він помре (Йова 10:8, 9; 31:15).

Слова Йова містять зворушливу істину про Єгову. Наш Творець відчуває особливу прихильність до тих, хто так само, як Йов, віддає себе в Божі руки і прагне, щоб Бог формував з них таких людей, якими він дорожитиме (Ісаї 64:8). Єгова високо цінує своїх відданих служителів. Він дуже «прагнув би» побачити тих, хто вже помер. Єврейське слово, перекладене тут як «прагнути», на думку певного біблеїста, «одне з найбільш емоційно забарвлених слів, які передають силу жадання». Отже, Єгова не лише пам’ятає про своїх служителів, але й палко прагне повернути їх до життя.

Як добре, що в книзі Йова — одній з перших записаних книг Біблії — Єгова виявив свій намір воскресити померлих *. Він бажає, щоб ви знову побачили своїх рідних, яких вже немає. Це запевнення допомагає зносити біль втрати. Чому б вам не довідатись більше про Бога, який так любить людей? Якщо ви дозволите Богу формувати вас, то побачите сповнення його наміру.

У березні читайте біблійний уривок

Естер 1 — Йова 15

^ абз. 2 В одній праці говориться, що слова «мене заховав» можуть означати: «поклав у захищене місце як дорогоцінну заставу». В іншому джерелі сказано, що вони означають «сховав наче скарб».

^ абз. 6 Інформацію про воскресіння до життя в праведному новому світі, яке обіцяє Бог через своє Слово, Біблію, ви знайдете у 7-му розділі книжки «Чого насправді вчить Біблія?». Книжка опублікована Свідками Єгови.