Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Ісус. Чому він помер

Ісус. Чому він помер

«Син людський прийшов... дати душу свою [тобто життя] як викуп за багатьох» (МАРКА 10:45).

ІСУС знав, яке майбутнє його чекає. Він розумів, що його життя не буде спокійне. Ісус чітко усвідомлював, що у свої 30 з лишком років він втратить життя. Він був готовий прийняти смерть.

Біблія звертає особливу увагу на смерть Ісуса. В одній праці сказано, що у Християнських Грецьких Писаннях, або Новому Завіті, про смерть Ісуса прямо згадується близько 175 разів. Чому ж Ісус мав зазнати страждань і померти? Нам варто знати відповідь на це запитання, адже Ісусова смерть тісно пов’язана з нашим майбутнім.

Чого очікував Ісус.

Протягом останнього року свого життя на землі Ісус кілька разів попереджав своїх учнів про те, що він зазнає страждань і помре. Дорогою до Єрусалима на свято Пасхи Ісус сказав своїм 12 апостолам: «Син людський * буде відданий старшим священикам та книжникам. Вони засудять його на смерть і віддадуть людям з інших народів, і будуть з нього насміхатися, плювати на нього, бичуватимуть його, а потім вб’ють» (Марка 10:33, 34). Звідки Ісус знав, що з ним трапиться?

Ісусу було відомо багато пророцтв з Єврейських Писань про те, як закінчиться його життя (Луки 18:31—33). Розгляньте кілька з них і прочитайте наведені біблійні вірші, де показано, як сповнились ці пророцтва.

Пророцтва про Месію:

Ці та багато інших пророцтв про Ісуса виконались. Ісус не міг вплинути на їхнє сповнення. Це підтверджує, що він справді був посланий Богом *.

Чому Ісус мав зазнати страждань і померти?

Ісус помер, аби вирішити важливі спірні питання.

Ісус добре знав про спірні питання, які було піднято в Едемському саду. Вони торкалися усіх розумних створінь. Під впливом бунтівного ангела Адам і Єва вирішили не послухатися Бога. Своїм непослухом вони піддали сумніву правомірність Божої верховної влади, тобто справедливість його правління. Крім того, через гріх Адама і Єви постало питання, чи зможе людина залишатись вірною Богу під час випробувань (Буття 3:1—6; Йова 2:1—5).

Ісус вирішив обидва спірні питання. Він виявив цілковиту слухняність Богу «аж до смерті... на стовпі мук» і так підтримав Божу верховну владу (Филип’ян 2:8). Ісус також довів, що досконала людина може залишатись непорочною перед Єговою навіть у найсуворіших випробуваннях.

Ісус помер, щоб врятувати людство.

Пророк Ісая передрік, що мученицька смерть Месії звільнить людей від гріха (Ісаї 53:5, 10). Ісус чітко розумів це й охоче погодився «дати душу свою як викуп за багатьох» (Матвія 20:28). Завдяки його жертовній смерті недосконалі люди можуть мати хороші стосунки з Єговою і отримати звільнення від гріха та смерті. Ісусова смерть повертає людям те, що втратили Адам і Єва — можливість жити вічно на землі у райських умовах * (Об’явлення 21:3, 4).

Що це означає для вас?

У цій серії статей ми розглянули, що́ Біблія розповідає про Ісуса — звідки він походив, як жив і чому помер. Таке знання не лише спростовує неправильні уявлення про Ісуса, але й спонукує до певних дій. Це принесе благо вже сьогодні, а в майбутньому приведе до вічного життя. Біблія показує, що саме треба робити.

  • Набувайте знань про Ісуса Христа та його роль у намірі Єгови (ІВАНА 17:3).

  • Виявляйте віру в Ісуса, показуючи на ділі, що визнаєте його своїм Спасителем (ІВАНА 3:36; ДІЇ 5:31).

Свідки Єгови з радістю допоможуть вам поглибити ваші знання про Ісуса Христа, Божого «єдинородного Сина», завдяки якому можна отримати «життя вічне» (Івана 3:16).

^ абз. 5 Ісус часто називав себе «Сином людським» (Матвія 8:20). Цей вираз показує не лише те, що Ісус був людиною, але й те, що він був тим «Сином людським», про котрого передрікали пророки (Даниїла 7:13, 14).

^ абз. 13 Більше про пророцтва, які виконались на Ісусі, ви дізнаєтесь з книжки «Чого насправді вчить Біблія?». Дивіться тему «Ісус Христос — обіцяний Месія» у додатку. Книжка опублікована Свідками Єгови.

^ абз. 17 Більше дізнатися про цінність Ісусової жертви ви можете з книжки «Чого насправді вчить Біблія?», розділ 5, «Викуп — найбільший Божий дар».