Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Біблія змінює життя

Біблія змінює життя

Біблія змінює життя

ЩО СПОНУКАЛО панка, котрий всіх сторонився, полюбити людей і навчитися щиро дбати про них? Як одному чоловікові з Мексики вдалося порвати з неморальним способом життя? Чому знаменитий японський велогонщик залишив свою кар’єру і почав служити Богу? Прочитайте розповіді цих людей.

«Я поводився грубо, зухвало й агресивно» (ДЕННІС О’БЕЙРН)

РІК НАРОДЖЕННЯ: 1958

ДЕ НАРОДИВСЯ: ВЕЛИКОБРИТАНІЯ

ФАКТИ З ЖИТТЯ: КОЛИШНІЙ ПАНК, ЯКИЙ СТОРОНИВСЯ ЛЮДЕЙ

МОЄ МИНУЛЕ. По лінії батька моя родина походить з Ірландії, і мене виховували як католика. Зазвичай я ходив на богослужіння сам, хоча ходити до церкви мені не подобалось. І все ж у мене був духовний голод. Я регулярно проказував молитву «Отче наш». Пам’ятаю, як уночі, лежачи в ліжку, я роздумував над змістом цієї молитви. Я ділив її на окремі фрази і намагався зрозуміти значення кожної з них.

У підлітковому віці я приєднався до руху растафарі. Мене також зацікавила діяльність такої політичної організації, як Антинацистська ліга. Але потім я перейняв бунтарський дух панків. Я приймав наркотики, найчастіше марихуану, яку курив майже щодня. Збайдужівши до всього, я почав напиватись, наражати своє життя на небезпеку і перестав цікавитися іншими. Я сторонився людей і говорив з кимось лише тоді, коли мені здавалося, що розмова буде змістовною. Я навіть відмовлявся фотографуватись. Оглядаючись у минуле, розумію, що я поводився грубо, зухвало й агресивно. Добрим і щедрим я був тільки з найближчими людьми.

Приблизно в 20 років я зацікавився Біблією. Мій друг, який торгував наркотиками, почав читати Біблію у в’язниці. Ми подовгу розмовляли з ним про релігію, церкву і роль Сатани у світі. Я купив Біблію і взявся досліджувати її. Кожен з нас прочитував якийсь уривок, потім ми збирались, обговорювали його та робили висновки. Це тривало кілька місяців.

Ось декотрі висновки, яких ми дійшли: настали останні дні цього світу; християнам слід проповідувати добру новину про Боже Царство; послідовники Христа повинні триматись осторонь світу, зокрема політики; моральні принципи, які містяться в Біблії, розсудливі. Ми побачили, що Біблія правдива, а отже, повинна бути правдива релігія. Але що це за релігія? Ми перебрали всі провідні церкви, однак переконалися, що їхня помпезність, обряди та участь у політиці не мають нічого спільного з вченнями Ісуса. Ми зрозуміли, що Бог не схвалює їх, тож вирішили звернутись до менш відомих релігій і дізнатись, чого вони навчають.

Ми зустрічалися з представниками різних конфесій і ставили їм низку запитань. Ми знали, як на них відповідає Біблія, тому відразу бачили, чи ці люди спираються на Боже Слово. Після кожної зустрічі я молився до Бога: «Якщо вони належать до правдивої релігії, дай мені, будь ласка, бажання ще раз зустрітися з ними». Однак проходив час, а бажання зустрітися з тими людьми повторно в мене не з’являлось, і я все ще не знаходив тих, хто міг би відповісти на наші запитання з Біблії.

Зрештою ми з другом познайомилися зі Свідками Єгови і поставили їм ті самі запитання, що й усім. Їхні відповіді ґрунтувались на Біблії, і все, що вони говорили, цілком узгоджувалось з тим, що ми вже знали. Тоді ми почали ставити їм запитання, на які ще не знайшли відповідей у Біблії, наприклад, про Божий погляд на куріння та наркотики. І знову вони відповідали за допомогою Біблії. Ми погодились прийти на зібрання в Зал Царства.

Піти на зібрання мені було непросто. Я не любив спілкуватись і дратувався, коли до мене підходили всі ті привітні гарно вбрані люди. Мені здалося, що дехто з них нещирий, і я не хотів більше приходити на зібрання. Але, як завжди, я молився до Бога, щоб він спонукав мене знову побачитись з цими людьми, якщо вони належать до правдивої релігії. І я відчув нездоланне бажання вивчати Біблію зі Свідками.

ЯК БІБЛІЯ ЗМІНИЛА МОЄ ЖИТТЯ. Я розумів, що маю припинити вживання наркотиків, і без труднощів зробив це. А от кинути курити було дуже важко. Кілька спроб закінчились невдачею. Дізнавшись, що інші просто викинули цигарки і після цього вже ніколи не курили, я розповів Єгові про свою проблему. Відтоді з його допомогою я більше не курю. Так я переконався, що надзвичайно важливо говорити з Єговою чесно і відверто.

Крім того, мені треба було повністю змінити свій зовнішній вигляд. Коли я вперше прийшов у Зал Царства, моє волосся стояло сторч і від чола до потилиці йшла блакитно-зеленувата смуга. Потім я пофарбував волосся в яскраво-оранжевий колір. Я носив джинси і шкіряну куртку, на якій були написані різні гасла. Я не бачив потреби змінюватися, хоча Свідки тактовно говорили зі мною на цю тему. Та зрештою я задумався над словами з 1 Івана 2:15—17: «Не любіть ані світу, ані того, що у світі. Якщо хтось любить світ, у ньому немає любові до Батька». Для мене стало очевидно: своїм виглядом я показую, що люблю світ, і, щоб довести свою любов до Бога, маю змінитись. Так я і зробив.

З часом я усвідомив, що не тільки Свідки хочуть, аби я ходив на зібрання. Слова з Євреїв 10:24, 25 показали мені, що цього від мене очікує Бог. Після того як я почав ходити на всі зібрання та ближче познайомився з братами і сестрами, я вирішив охреститись на знак свого присвячення Єгові.

ЯКИЙ ПОЖИТОК Я ОТРИМАВ. Мене дуже зворушило, що Єгова дозволяє людям наближатися до нього. Співчуття і турбота Бога спонукали мене наслідувати його і брати приклад з його Сина, Ісуса Христа (1 Петра 2:21). Я зрозумів, що, будучи християнином, можу залишатися неповторною особистістю. Мені довелося докласти зусиль, щоб навчитись любити людей і піклуватися про них. Я намагаюсь наслідувати Христа у ставленні до своєї дружини і сина. Я дорожу моїми духовними братами і сестрами. Беручи приклад з Христа, я навчився поважати себе і виявляти любов до інших.

«Вони поставились до мене з повагою» (ГУАДАЛУПЕ ВІЛЬЯРЕАЛ)

РІК НАРОДЖЕННЯ: 1964

ДЕ НАРОДИВСЯ: МЕКСИКА

ФАКТИ З ЖИТТЯ: ВІВ РОЗПУСНЕ ЖИТТЯ

МОЄ МИНУЛЕ. У мене було шестеро братів та сестер, і ми виростали в бідному районі міста Ермосільйо (штат Сонора, Мексика). Батько помер, коли я був ще маленьким, тому, щоб піклуватися про нас, мама мусила піти на роботу. Я зазвичай ходив босий, адже ми не мали грошей на взуття. Щоб допомогти родині, я рано почав працювати. Як і багато сімей, ми тулилися в маленькому помешканні.

Мами цілими днями не було вдома, тож вона не могла захистити нас. Коли я мав шість років, один 15-річний хлопець почав використовувати мене для задоволення своїх сексуальних бажань. Це тривало кілька років. У результаті в мене порушилась сексуальна орієнтація і мені здавалося, що відчувати потяг до чоловіків нормально. Я звертався до лікарів та священиків, але вони запевняли мене, що я не маю жодних відхилень і мої почуття цілком природні.

З 14-річного віку я став поводитись і одягатись як гомосексуаліст. Так продовжувалось 11 років. За цей час я поміняв кількох партнерів. Я вивчився на перукаря і відкрив салон краси. Але я був нещасним. Моє життя було сповнене стражданням і зрадою. Я відчував, що живу неправильно, тож почав запитувати себе: «Чи є на світі хороші і порядні люди?»

Я подумав про мою сестру, яка вивчала Біблію зі Свідками Єгови та охрестилась. Вона розповідала мені про те, чого навчалася, але я не сприймав її слів серйозно. І все-таки мені подобалось, як вона живе та будує своє сімейне життя. Я бачив, що в її сім’ї панує любов, злагода і взаємна повага. Згодом зі мною розпочала вивчати Біблію одна сестра. Спочатку я вивчав без особливого ентузіазму, проте невдовзі все змінилося.

ЯК БІБЛІЯ ЗМІНИЛА МОЄ ЖИТТЯ. Свідки запросили мене на зібрання, і я пішов. Те, що я там побачив і відчув, було для мене зовсім новим. Зазвичай люди насміхалися з мене, але Свідки поводились зовсім по-іншому. Вони люб’язно віталися зі мною і поставились до мене з повагою. Я був зворушений до глибини душі.

Ще більше враження на мене Свідки справили на конгресі. Я переконався, що всі вони такі ж, як і моя сестра,— чесні та щирі. Я подумав, що, можливо, це ті хороші і порядні люди, яких я вже давно шукаю. Мене приємно здивувала їхня любов і єдність, а також те, що вони відповідають на всі запитання за допомогою Біблії. Я зрозумів, що саме Біблія робить їх хорошими людьми. Крім того, я усвідомив, що мушу багато чого змінити, якщо хочу стати таким, як вони.

Мені треба було цілковито перетворитися, адже я уподібнився до жінки. Я мав змінити все: мову, манери, одяг, зачіску і друзів. Колишні приятелі почали глузувати з мене. Вони казали: «Навіщо ти це робиш? З тобою все гаразд. Кинь вивчення Біблії. Тобі ж нічого не бракує». Найважче було покінчити з розпусним способом життя.

І все ж я не сумнівався, що людина може докорінно змінитись. Мені в серце запали слова з 1 Коринфян 6:9—11: «Хіба не знаєте, що неправедні не успадкують Божого царства? Не обманюйтеся: ні блудники, ні ідолопоклонники, ні перелюбники, ні чоловіки, яких використовують для неприродних статевих зносин, ні чоловіки, які сплять з чоловіками... Божого царства не успадкують. Щоправда, саме такими були декотрі з вас, проте Бог своїм духом вас обмив». Єгова допоміг людям у ті давні часи, він допоміг і мені. Щоб змінитись, я мусив кілька років докладати неабияких зусиль. Увесь цей час поради і любов Свідків дуже зміцнювали мене.

ЯКИЙ ПОЖИТОК Я ОТРИМАВ. Тепер я веду нормальне життя. Я одружився і разом з дружиною вчу нашого сина дотримуватися біблійних принципів. Моє колишнє життя відійшло в далеке минуле. Сьогодні я маю багато благословень і доручень у зборі. Я служу старійшиною і допоміг кільком особам пізнати правду з Божого Слова. Мама надзвичайно зраділа змінам у моєму житті і погодилась на біблійне вивчення, а потім охрестилась. Одна з моїх сестер, яка вела розпусне життя, також стала Свідком Єгови.

Навіть дехто з моїх знайомих, котрі пам’ятають, яким я був раніше, визнають, що я змінився на краще. Завдяки чому в мені відбулась така переміна? Колись я шукав допомоги в спеціалістів, але отримав погані поради. По-справжньому мені допоміг Єгова. Я почувався нікчемним, але він помітив мене і поставився до мене з любов’ю і терпеливістю. Зміни в моєму житті стали можливими тільки завдяки тому, що чудовий, мудрий і дбайливий Бог не відкидав мене і хотів, щоб моє життя стало кращим.

«Я був незадоволеним, самотнім і спустошеним» (КАЦУХІРО КУНІМОЧІ)

РІК НАРОДЖЕННЯ: 1951

ДЕ НАРОДИВСЯ: ЯПОНІЯ

ФАКТИ З ЖИТТЯ: БУВ ЧЕСТОЛЮБНИМ ВЕЛОГОНЩИКОМ

МОЄ МИНУЛЕ. Я виріс у тихому портовому містечку в префектурі Сідзуока (Японія). В сім’ї нас було восьмеро, і ми жили в невеликому будинку. Батько мав магазин, в якому продавав і ремонтував велосипеди. Коли я був ще маленьким, він брав мене на велогонки, і я захопився велосипедним спортом. Згодом батько вирішив готувати мене до кар’єри гонщика. У середніх класах я вже наполегливо тренувався під його керівництвом. Будучи старшокласником, я три роки поспіль перемагав у національних спортивних змаганнях. Мені запропонували вступити до університету, але я вирішив присвятити себе велогонкам. У 19 років я вже був професійним спортсменом.

Тоді я поставив собі мету стати найліпшим велогонщиком Японії. Я хотів заробити багато грошей, щоб забезпечити своїй сім’ї безтурботне і спокійне життя. Всі сили я віддавав тренуванням. У найважчі моменти підготовки або змагань, коли відчував, що вже не витримую, я повторював собі, що створений для велогонок і що мені не можна здаватись. І я не здавався. Зрештою мій тяжкий труд почав приносити плоди. У перший же рік моєї кар’єри я переміг у змаганнях серед молодих спортсменів. Наступного року я брав участь у чемпіонаті Японії з велоспорту. Шість разів я займав у цих змаганнях друге місце.

За те, що я незмінно завойовував призові місця, мені дали прізвисько «міцні ноги Токаю» (Токай — це регіон в Японії). Я прагнув перемагати будь-якою ціною. Мене почали боятися, адже під час гонок я був безжалісним. Мої прибутки росли, і я міг купити все, що хотів. Я придбав будинок зі спортзалом, котрий обладнав найліпшими тренажерами. Також я купив іномарку, яка коштувала майже стільки, скільки будинок. Щоб у майбутньому мати стабільність, я почав вкладати гроші в нерухомість і цінні папери.

І все ж я був незадоволеним, самотнім і спустошеним. Я вже був одружений і мав дітей. Однак я часто кричав на домашніх і гнівався через дрібниці. Дружина й діти з острахом вивчали вираз мого обличчя, щоб дізнатись, чи не насувається чергова буря.

Дружина почала вивчати Біблію зі Свідками Єгови. Це поклало початок багатьом змінам у нашому житті. Якось дружина сказала, що хоче піти на зібрання Свідків. Я вирішив, що ми підемо всією сім’єю. Досі пам’ятаю той вечір, коли один старійшина прийшов до нас і почав вивчати зі мною Біблію. Те, про що я дізнався, справило на мене глибоке враження.

ЯК БІБЛІЯ ЗМІНИЛА МОЄ ЖИТТЯ. Ніколи не забуду, як на мене вплинули слова з Ефесян 5:5. Там говориться: «Жоден блудник, нечистий чи пожадливий, тобто ідолопоклонник, не має спадщини в царстві Христа й Бога». Я зрозумів, що велогонки пов’язані з азартом і що спорт робить людей жадібними. Мене почало мучити сумління. Я усвідомив, що маю покинути велогонки, якщо хочу подобатись Богу Єгові. Але мені було нелегко зважитись на цей крок.

Закінчувався найуспішніший рік моєї кар’єри, і я прагнув більшого. Однак я помітив, що завдяки вивченню Біблії стаю мирним і спокійним, а це зовсім не те, що потрібно людині, яка прагне перемагати у гонках. Відтоді як я почав вивчати Біблію, я лише тричі брав участь у змаганнях, але моє серце ще належало спорту. Крім того, я не знав, як далі утримувати сім’ю. Я тупцював на місці, не в змозі ані рухатись вперед, ані повернутись назад. Через мою нову віру родичі почали дуже погано ставитись до мене, а батько не приховував свого розчарування. Я не знав, що робити, і так нервував, що в мене з’явилась виразка шлунка.

Пережити цей важкий період я зміг завдяки тому, що продовжував вивчати Біблію і ходити на зібрання Свідків Єгови. Поступово моя віра зміцнялась. Я просив Єгову почути мої молитви і допомогти мені побачити докази того, що він їх слухає. Крім того, мені стало легше, коли дружина сказала, що для щастя їй не потрібен великий будинок. Поволі я зростав духовно.

ЯКИЙ ПОЖИТОК Я ОТРИМАВ. Я переконався в правдивості Ісусових слів, записаних у Матвія 6:33. Там сказано: «І далі шукайте найперше царства і Божої праведності, а все те інше вам додасться». У нас завжди було «те інше», про яке говорив Ісус, тобто ми мали все необхідне. Хоча я заробляю в 30 разів менше, ніж тоді, коли був гонщиком, протягом 20 років нашій сім’ї нічого не бракувало.

А головне, тепер, коли я працюю чи разом зі своїми одновірцями беру участь у поклонінні Богу, я відчуваю справжню радість і задоволення. Дні просто летять. Надзвичайно поліпшилось моє сімейне життя. Усі троє моїх синів разом зі своїми дружинами вірно служать Єгові.