Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

«Господь — то мій Пастир»

«Господь — то мій Пастир»

Наближаймось до Бога

«Господь — то мій Пастир»

ПОДИВІТЬСЯ на малюнок справа. Чи уявляєте, як затишно ягняті за пазухою в пастуха? У 23-му Псалмі Біблії вживається метафора, яка змальовує ніжну турботу Єгови про своїх служителів. Він прагне, щоб усі відчували таку ж безпеку, як цар Давид, котрий з упевненістю сказав: «Господь * — то мій Пастир» (вірш 1).

Давид, який написав цей псалом, в юності був пастухом. Він добре знав, що має робити пастух і чого потребують вівці. У житті Давид часто відчував ніжну турботу Єгови, тому зміг написати пісню, котру було названо «псалмом запевнення або довіри». На початку та в кінці псалма стоїть Боже ім’я Єгова (вірші 1 і 6). Усередині описуються три способи, якими Єгова дбає про свій народ, наче пастух про овець (Псалом 100:3).

Єгова веде своїх овець. Без пастуха вівці губляться. Нам теж необхідна допомога, щоб знайти правильний життєвий шлях (Єремії 10:23). Як каже Давид, Єгова провадить свій народ на «пасовиська зелені» та «на тихую воду», він веде його «по стежках справедливости» (вірші 2 і 3). Ці образи запевняють нас, що Богу можна довіряти. Біблія показує, що, підкоряючись Божому духу, ми будемо мати захист, відсвіження і відчуття задоволення.

Єгова захищає своїх овець. Без пастуха вівці лякливі й безпорадні. Єгова запевняє своїх служителів, що їм не треба боятися, навіть коли вони йдуть «долиною смертної темряви» — переживають, здавалося б, найважчі періоди свого життя (вірш 4). Єгова пильнує за ними і готовий допомогти в будь-яку хвилину. Він може наділити своїх служителів мудрістю і силою, щоб вони вистояли у випробуваннях (Филип’ян 4:13; Якова 1:2—5).

Єгова годує своїх овець. Без пастуха вівцям важко знайти пасовища. У нас є духовні потреби, які ми можемо задовольнити лише з Божою допомогою (Матвія 5:3). Єгова надзвичайно щедрий і турботливий. Він накриває перед своїми служителями багатий стіл (вірш 5). Біблія та посібники для її вивчення, як-от цей журнал, є джерелом духовної поживи, котра задовольняє нашу важливу потребу — розуміти зміст і мету життя.

Давид почувався у безпеці, бо знав: якщо він буде триматися свого небесного Пастиря, то відчуватиме його ніжну турботу «по всі дні [свого] життя» (вірш 6). Чи ви теж цього прагнете? Дізнайтесь, як наблизитись до Єгови, і ви будете почуватись безпечно в руках Великого Пастиря, який веде, захищає і годує своїх відданих слуг (Ісаї 40:11).

У травні читайте біблійний уривок

Йова 38 — Псалом 25

[Примітка]

^ абз. 1 У тексті оригіналу єврейською мовою на місці слова «Господь» стоїть Боже ім’я Єгова. З книжки «Чого насправді вчить Біблія?», сторінки 195—197, можна довідатись, чому деякі перекладачі Біблії усунули з тексту це ім’я. Книжка опублікована Свідками Єгови.