Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Як досягти щастя в сім’ї?

Як досягти щастя в сім’ї?

Чого вчить Боже Слово

Як досягти щастя в сім’ї?

У статті розглядаються запитання, які можуть вас цікавити. Тут також наводяться біблійні вірші, котрі містять відповіді на ці запитання. Подані вірші ви знайдете у своїй Біблії. Свідки Єгови радо обговорять їх з вами.

1. Чому шлюб — необхідна умова для щасливої сім’ї?

Єгова, щасливий Бог, започаткував шлюбний устрій. Шлюб необхідний для щасливої сім’ї, адже він створює умови для довірливих стосунків і є тихою гаванню для дітей. Який Божий погляд на шлюб? Для Бога шлюб — це нерозривний юридично зареєстрований союз між чоловіком та жінкою (Луки 2:1—5). Бог хоче, щоб чоловік і дружина були вірні одне одному (Євреїв 13:4). Єгова дозволяє розлучатись і одружуватись знову лише тоді, коли подружній партнер вчинив перелюб. (Прочитайте Матвія 19:3—6, 9).

2. Як чоловік і дружина повинні ставитись одне до одного?

Єгова створив чоловіка і жінку, аби вони доповнювали одне одного (Буття 2:18). Як голова, чоловік повинен брати провід у забезпеченні сім’ї. Він також несе відповідальність за навчання членів своєї сім’ї про Бога. Чоловік має виявляти саможертовну любов до дружини. Чоловіку і дружині слід виявляти любов і повагу одне до одного. Обоє партнерів недосконалі, тому вміння пробачати — ключ до успішного сімейного життя. (Прочитайте Ефесян 4:31, 32; 5:22—25, 33; 1 Петра 3:7).

3. Чи треба залишати подружнього партнера, якщо шлюб невдалий?

Якщо у вашій сім’ї виникають труднощі, вчіться ставитись до свого подружжя з любов’ю (1 Коринфян 13:4, 5). Боже Слово не заохочує до роздільного проживання як способу вирішення сімейних проблем. А втім, у крайніх випадках християнину, можливо, доведеться вирішувати: жити окремо чи залишатись разом. (Прочитайте 1 Коринфян 7:10—13).

4. Чого Бог очікує від вас, діти?

Єгова хоче, аби ви були щасливі. Він дає вам найкращі поради, як втішатися своїми молодими роками. Бог хоче, щоб ви вчилися з мудрості й досвіду ваших батьків (Колосян 3:20). Єгова помічає усі ваші зусилля слухатись батьків, адже так ви прославляєте його. (Прочитайте Екклезіяста 11:9—12:1; Матвія 19:13—15; 21:15, 16).

5. Батьки, як вам сприяти щастю ваших дітей?

Вам слід наполегливо працювати, щоб годувати, одягати і забезпечувати житлом дітей (1 Тимофія 5:8). Але щоб ваші діти були щасливими, вам також треба прищеплювати їм любов до Бога і бажання вчитись від нього (Ефесян 6:4). Коли діти бачитимуть, як ви любите Бога, це сильно впливатиме на їхнє серце. Нехай ваші поради й настанови ґрунтуються на Божому Слові, і тоді мислення дитини буде формуватись у правильному напрямку. (Прочитайте Повторення Закону 6:4—7; Приповістей 22:6).

Діти потребують підбадьорення й похвали. Їх також слід виправляти і карати. Це стримуватиме дітей від учинків, котрі можуть позбавити їх щастя (Приповістей 22:15). Однак виховні заходи не мають бути жорстокими. (Прочитайте Колосян 3:21).

Свідки Єгови видали кілька книжок, котрі написані спеціально для батьків і дітей. Ці публікації ґрунтуються на Біблії. (Прочитайте Псалом 19:8, 12).

Більше інформації ви знайдете в 14-му розділі цієї книжки, «Чого насправді вчить Біблія?». Книжка опублікована Свідками Єгови.