Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Секрети щасливої сім’ї

Розвивайте духовність у подружжі

Розвивайте духовність у подружжі

Фредерік *: «На початку нашого подружнього життя ми з дружиною домовились вивчати Біблію разом. Я старався, аби під час наших вивчень Ліан не розпорошувала своєї уваги. Але їй було важко зосереджуватись. І коли я ставив запитання, вона відповідала тільки «так» або «ні». Я зовсім не так уявляв вивчення Біблії».

Ліан: «Я вийшла за Фредеріка у 18 років. Ми регулярно вивчали разом Біблію, проте він використовував кожне вивчення, аби вказувати на мої недоліки і на те, якою дружиною я маю бути. Це завдавало мені болю і дуже знеохочувало».

ЧОМУ існувала проблема у стосунках Фредеріка і Ліан? У них були добрі наміри, обоє любили Бога і розуміли, що треба спільно вивчати Біблію. Але саме те, що мало б зміцнювати їхні стосунки, насправді руйнувало їх. Подружжя разом вивчало Біблію, проте не розвивало своєї духовності.

Що таке духовність? Чому подружнім парам треба її розвивати? Які труднощі вони можуть мати і як долати їх?

Що означає бути духовною людиною?

Духовна людина має біблійний погляд на життя і керується Божими нормами (Юди 18, 19). Павло, один з письменників Біблії, звертає увагу на різницю між тим, як ставиться до життя духовна людина, а як — плотська. Павло показує, що той, хто схильний до плотського мислення, більше зосереджений на собі, а не на інших. Така людина чинить те, що правильне у власних очах, і не бажає жити за Божими принципами (1 Коринфян 2:14; Галатів 5:19, 20).

А от людина, котра має духовний погляд на життя, дорожить Божими нормами. Вона вважає Бога Єгову своїм Другом і намагається наслідувати його особистість (Ефесян 5:1). Тому в стосунках з іншими така людина виявляє любов, доброту і лагідність (Вихід 34:6). Вона слухається Бога навіть тоді, коли це не зовсім вигідно (Псалом 15:1, 4). Даррен, який живе в Канаді та одружений уже 35 років, каже: «Духовна людина, наскільки я це розумію, завжди думає, як її слова і вчинки вплинуть на дружбу з Богом». Джейн, дружина Даррена, додає: «Я вважаю, що духовна жінка — та, яка щодня з усіх сил старається виявляти плід Божого духу» (Галатів 5:22, 23).

Звичайно, щоб розвивати духовність, не конче бути одруженим. Біблія каже, що кожна людина має обов’язок навчатись про Бога і наслідувати його (Дії 17:26, 27).

Чому подружнім парам треба розвивати духовність?

Чому одруженим людям варто розвивати духовність у своєму подружжі? Це можна пояснити на такому прикладі. Два господарі мають спільний город і планують вирощувати на ньому овочі. Один каже, що треба посіяти насіння тоді-то, а інший вважає, що пізніше. Перший хоче удобрити ґрунт, а другий з ним не погоджується. Один хоче щодня працювати в городі, а інший воліє нічого не робити, а просто чекати на врожай. За такого господарювання на городі може щось вирости. Проте врожай буде значно більшим, коли обоє господарів погодяться, що́ робити, і докладатимуть спільних зусиль.

Чоловіка і дружину можна порівняти з тими двома господарями. Якщо бодай хтось один з подружжя розвиває духовність, стосунки між чоловіком і дружиною можуть поліпшитись (1 Петра 3:1, 2). Але наскільки краще, коли вони обоє охоче дотримуються Божих вимог і наполегливо стараються підтримувати одне одного в служінні Богові. Мудрий цар Соломон сказав: «Краще двом, як одному». Чому? «Бо мають хорошу заплату за труд свій, і якби вони впали, підійме одне свого друга» (Екклезіяста 4:9, 10).

Ви разом з подружнім партнером, безперечно, прагнете розвивати духовність. А втім, саме лише прагнення не приносить бажаних результатів, подібно як саме прагнення господаря городу не приносить плодів. Розгляньмо дві перепони, які можуть гальмувати розвиток духовності, і як їх долати.

ПЕРША ПЕРЕПОНА. Нам бракує часу.

«Чоловік забирає мене з роботи о 5-й вечора,— розповідає С’ю, яка недавно одружилась.— Коли приїжджаємо додому, нас чекають різні хатні справи. І тут починається боротьба між розумом та плоттю: розум каже разом навчатись про Бога, а плоть каже відпочити».

Вирішення. Пристосовуйтеся одне до одного й співпрацюйте між собою. С’ю каже: «Ми з чоловіком вирішили вставати раніше і, перш ніж піти на роботу, спільно читати та обговорювати якийсь уривок з Біблії. Крім того, чоловік допомагає мені в домашніх справах, щоб ми більше часу проводили разом». Чого варті такі зусилля? Ед, чоловік С’ю, пояснює: «Коли ми з дружиною регулярно обговорюємо біблійні думки, нам легше долати проблеми і тривоги».

Потрібно не тільки розмовляти одне з одним, але й щодня виділяти кілька хвилин на спільні молитви. Як вони допомагають? «Недавно ми з жінкою пережили дуже важкий період у наших стосунках,— каже Раян, який одружений уже 16 років.— Але ми щовечора виділяли час для спільної молитви, в якій розповідали Богові про свої переживання. Я зрозумів, що такі молитви допомогли нам вирішити проблеми і відновити радість у подружжі».

ЩО МОЖНА ЗРОБИТИ. Під кінець кожного дня виділяйте всього кілька хвилин на обговорення добрих справ, котрі ви зробили разом і за котрі можна подякувати Богові. Також поговоріть про свої труднощі, особливо ті, які важко подолати без Божої допомоги. Але в жодному разі не використовуйте молитов як нагоду згадати про вади своєї дружини. Коли ж молитеся разом, говоріть лише про те, над чим треба спільно працювати. Наступного дня дійте згідно з тим, про що молилися.

ДРУГА ПЕРЕПОНА. Ми такі різні.

«Я не з тих, хто любить спокійно сісти і читати книжку»,— каже Тоні. Його дружина, Наталі, говорить: «Мені дуже подобається читати і розповідати про те, що я довідалась. Інколи здається, що Тоні трохи ніяковіє, коли ми обговорюємо ті чи інші біблійні теми».

Вирішення. Не критикуйте свого партнера і не змагайтеся з ним, а підтримуйте його. Підбадьорюйте і хваліть одне одного. Тоні каже: «Інколи завзяття дружини під час обговорення різних біблійних істин трохи мене стомлює. Раніше я неохоче розмовляв з Наталі на біблійні теми. Проте вона мене дуже підтримує. Тепер ми регулярно розмовляємо про духовне, і мені це дуже подобається. Я зрозумів, що немає чого боятись. Це допомагає нам як подружжю зменшувати напруження і сприяє миру».

Чимало подружжів переконалися, що їхні стосунки поліпшились, коли вони почали регулярно щотижня виділяти час на спільне читання і дослідження Біблії. Але варто пам’ятати: кожен нехай застосовує поради спершу до себе, а не до свого подружнього партнера (Галатів 6:4). Не обговорюйте проблем свого подружжя під час спільних вивчень Біблії. Чому це важливо?

Розгляньмо приклад. Ви в родинному колі споживаєте їжу. Чи будете за обіднім столом перев’язувати собі гнійну рану? Певно, що ні! Ви ж зіпсуєте всім апетит. Ісус сказав, що навчання про Бога і виконання його волі є наче їжа (Матвія 4:4; Івана 4:34). Якщо, розгортаючи Біблію, ви кожного разу починаєте говорити про свої емоційні рани, з часом ваш подружній партнер може втратити духовний апетит. Звичайно, проблеми треба обговорювати. Але виділяйте для цього інший час (Приповістей 10:19; 15:23).

ЩО МОЖНА ЗРОБИТИ. Запишіть дві-три риси вашого подружнього партнера, які вам особливо подобаються. Наступного разу, розмовляючи на духовні теми, згадайте про ті риси й скажіть, чому і чим вони вам подобаються.

Що посієте, те й пожнете

Якщо ви разом сієте й зрощуєте духовність, то пожнете мир і радість у сімейному житті. Недарма у Божому Слові сказано: «Що людина посіє, те й пожне» (Галатів 6:7).

Фредерік та Ліан, згадані на початку статті, на собі переконались у правдивості цього принципу. За 45 років подружнього життя вони побачили, наскільки важливо зміцняти свою духовність. Фредерік розповідає: «За брак спілкування я нерідко звинувачував дружину. Проте з часом зрозумів, що мені також треба докладати зусиль». А Ліан додає: «У часи напруження і проблем нам дуже допомагала щира любов до Бога Єгови. Ми регулярно і вже багато років спільно вивчаємо та молимося. Коли бачу, як Фредерік старається ще ліпше виявляти християнські риси, то люблю його ще більше».

^ абз. 3 Імена змінено.

ЗАПИТАЙТЕ СЕБЕ:

  • Коли востаннє ми спільно молилися?

  • Що можна зробити, аби мій подружній партнер охочіше розмовляв зі мною на духовні теми?