Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Чи Бог насилає на людей кари?

Чи Бог насилає на людей кари?

«Мені дуже шкода жертв цієї катастрофи, але, здається, то було тембацу (покарання від Бога)»,— так висловився відомий японський політик після того, як у березні 2011 року Японія постраждала від 9-бального землетрусу і цунамі.

Коли в січні 2010 року понад 220 000 людей загинуло від землетрусу в Гаїті, знаний телепроповідник заявив, що це сталося через те, що гаїтяни «уклали угоду з нечистою силою» і не «повернулись до віри».

«Бог хоче розбудити наше приспане і збайдужіле сумління»,— сказав католицький священик, коли в тисняві, що сталася у столиці Філіппін, Манілі, загинуло 79 осіб. За повідомленням місцевої газети, «21 відсоток дорослих вважають, що Бог виливає свій гнів, насилаючи зсуви ґрунту, тайфуни й інші лиха», котрі часто вражають країну.

ДУМКА про те, що Бог спроваджує лиха, аби покарати поганих людей, не нова. У Лісабоні 1755 року стався землетрус, який спричинив велику пожежу і цунамі та забрав життя приблизно 60 000 людей. Згадуючи про ті події, відомий філософ Вольтер запитав: «Чи знайдено було пороку більше в Лісабоні, аніж у хтивому Парижі — у цьому безсоромному притоні?» Багато хто задумується, чи справді Бог використовує природні катаклізми для покарання людей. У різних частинах світу люди називають такі лиха «Божою карою».

З огляду на все це виникає запитання: «Чи Бог дійсно посилає стихійні лиха, щоб карати людей? Чи катастрофи є ознакою Божого гніву?»

Дехто бездумно звинувачує Бога, наводячи біблійні розповіді про те, як Бог карав грішників за допомогою сил природи (Буття 7:17—22; 18:20; 19:24, 25; Числа 16:31—35). Однак, уважно розглянувши ті розповіді, звернімо увагу на три важливі факти. По-перше, кожного разу перед покаранням Бог давав попередження. По-друге, на відміну від нинішніх стихійних лих, які позбавляють життя і добрих, і поганих, знищення від Бога було вибірковим. Бог карав тільки запеклих грішників і тих, хто відкидав його попередження. По-третє, під час покарання Бог завжди давав нагоду врятуватись невинним людям (Буття 7:1, 23; 19:15—17; Числа 16:23—27).

Нині безліч катастроф руйнує життя мільйонам людей. Але немає жодного доказу, що це діло Божих рук. Чому ж тоді жахливі лиха трапляються дедалі частіше? Як давати собі раду за таких обставин? Чи настане час, коли вже не буде природних катаклізмів? Відповіді на ці запитання ви знайдете у наступних статтях.