Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Авраам — людина віри

Авраам — людина віри

Авраам — людина віри

Серед нічної тиші Авраам вдивляється у безхмарне зоряне небо. Він роздумує про Божу обіцянку дати потомство, яке буде таким численним, наче зорі в небі (Буття 15:5). Ці зорі для Авраама є видимим нагадуванням про обіцянку Єгови. Крім того, вони служать певною запорукою: оскільки Єгова мав силу створити неосяжний Усесвіт, він теж може зробити так, щоб Авраам і Сарра народили дитину. Завдяки цьому Авраамова віра зростає.

ЩО ТАКЕ ВІРА? Згідно з Біблією, віра — це непохитна переконаність в існуванні чогось невидимого. Така переконаність ґрунтується на незаперечних доказах. Людина, котра вірить у Бога, зосереджується на його обіцянках. Божі обіцянки для неї такі певні, ніби вони вже виконались.

ЯК АВРААМ ВИЯВЛЯВ ВІРУ? Авраам показував, що вірить у Божі обіцянки. Віра спонукала його покинути рідну домівку, адже він був упевнений, що Єгова дотримається свого слова і приведе його в іншу землю. Віра допомагала Авраамові мандрувати Ханаанським краєм і мати певність, що в майбутньому його нащадки заволодіють цими землями. Віра дала змогу Авраамові виявити цілковитий послух і погодитись принести в жертву свого сина, довіряючи тому, що Єгова, коли на це його воля, воскресить Ісака (Євреїв 11:8, 9, 17—19).

Авраам дивився в майбутнє і не озирався назад. Авраам і Сарра могли мати значно зручніше життя в Урі, аніж у Ханаані. А втім, «якби вони постійно згадували місце, звідки вийшли, то мали б можливість повернутися» (Євреїв 11:15). Проте вони не повернулися, адже були зосереджені на тому, як Бог поблагословить їх та їхніх нащадків у майбутньому (Євреїв 11:16).

Чи Авраамова віра ґрунтувалась на фактах? Авжеж. Єгова виконав усі свої обіцянки — з часом Авраамові нащадки стали ізраїльським народом. Пізніше ізраїльтяни почали жити в Ханаані, саме в тій землі, яку Єгова колись обіцяв Авраамові (Ісуса Навина 11:23).

УРОК ДЛЯ НАС. Можемо бути впевненими, що Єгова виконає свої обіцянки. Навіть якщо з людського погляду вони здаються неможливими, ми віримо, що «для Бога можливе все» (Матвія 19:26).

Приклад Авраама також навчає нас зосереджуватися не на минулому, а на тому, які благословення нас чекають у майбутньому. Цього також навчився чоловік, на ім’я Джейсон. Він потерпає від виснажливої хвороби, яка призвела до повного паралічу. Джейсон розповідає: «Мушу визнати, що інколи я повертаюсь думками в минуле. Найбільше бракує простих речей, як-от пригорнути до себе мою дружину, Аманду».

Проте Джейсон цілковито переконаний, що Єгова виконає свої обіцянки. Це стосується також обіцянки, що невдовзі наша земля стане раєм і вірні Богові люди житимуть вічно й матимуть досконале здоров’я * (Псалом 37:10, 11, 29; Ісаї 35:5, 6; Об’явлення 21:3, 4). Джейсон пояснює: «Я говорю собі, що найліпші часи ще попереду. Невдовзі мої страждання, тривоги, сум і почуття вини підуть у забуття». Який же це гарний приклад віри, подібної до віри Авраама!

[Примітка]

^ абз. 9 Більше про майбутній земний рай ви можете прочитати в книжці «Чого насправді вчить Біблія?», розділи 3, 7 і 8. Книжка опублікована Свідками Єгови.