Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Авраам — приклад любові

Авраам — приклад любові

Авраам — приклад любові

Авраам розбитий горем — померла його кохана дружина, Сарра. Йому пригадується безліч приємних моментів їхнього спільного життя. Він не стримується і починає ридати (Буття 23:1, 2). Авраам не соромиться своїх сліз; радше вони свідчать про одну з його найцінніших рис — про любов.

ЩО ТАКЕ ЛЮБОВ? Любов — це почуття теплої особистої прив’язаності або глибокої прихильності. Любов виявляється вчинками, ставленням до тих, кого люблять, навіть якщо заради цього треба йти на певні жертви.

ЯК АВРААМ ВИЯВЛЯВ ЛЮБОВ? Авраам показував, що любить свою сім’ю. Він, безперечно, був зайнятою людиною, але ніколи не переставав піклуватись про емоційні та духовні потреби рідних. Навіть Бог Єгова бачив, що Авраам як голова родини брав провід у поклонінні (Буття 18:19). Крім того, Єгова звернув увагу на Авраамову любов, назвавши Ісака сином, «що його полюбив» Авраам (Буття 22:2).

Любов цього патріарха увиразнюється і в тому, як він сприйняв смерть коханої дружини. Авраам голосив за нею. Він не боявся виявляти жалобу, хоча був сильним та мужнім. В Авраамові гармонійно поєднувалися сила і лагідність.

Авраам показував, що любить Бога. Цю любов він проніс через усе своє життя. Про таку любов у Біблії сказано: «Любов же до Бога полягає в тому, щоб ми виконували його заповіді» (1 Івана 5:3). Згідно із цим визначенням Авраама можна назвати одним з найяскравіших прикладів любові до Бога.

Коли Єгова давав Авраамові якийсь наказ, той негайно виконував його (Буття 12:4; 17:22, 23; 21:12—14; 22:1—3). І не важливо, складним був цей наказ чи ні, знав Авраам, чому Єгова вимагає виконати його, чи не знав. Якщо Бог вимагав від Авраама щось зробити, той охоче корився. Кожен наказ цей чоловік вважав нагодою виявити свою любов до Єгови.

УРОК ДЛЯ НАС. Ми наслідуємо Авраама, коли виявляємо теплі почуття до інших, особливо наших рідних. Ніколи не допускаймо, щоб життєві клопоти забирали час, який ми могли б виділяти для дорогих нам людей.

Також варто плекати сердечну любов до Єгови. Вона є могутньою силою в нашому житті. Ця любов може спонукувати робити зміни у своїх поглядах, мові та поведінці для того, щоб подобатись Богові (1 Петра 1:14—16).

Щоправда, не завжди легко коритися наказам Єгови. Проте пам’ятайте: Той, хто допомагав Авраамові та назвав його другом, підтримає також і вас (Ісаї 41:8). Біблія обіцяє, що Бог «зміцнить вас, зробить вас сильними» (1 Петра 5:10). Яка ж чудова обіцянка від цього надійного Авраамового Друга!

[Рамка на сторінці 11]

Чи справжні чоловіки плачуть?

Багато людей вважає, що чоловік не повинен плакати. Але їх, мабуть, здивує те, що Авраам, хоча був сильним і мужнім чоловіком, плакав у час горя. Біблія каже, що плакали також інші чоловіки: Йосип, Давид, апостол Петро, старійшини ефеського збору і навіть Ісус (Буття 50:1; 2 Самуїла 19:1; Луки 22:61, 62; Івана 11:35; Дії 20:36—38). Отже, Біблія не підтримує думки про те, ніби справжні чоловіки не плачуть.