Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Наближаймось до Бога

«Я — Господь, Бог твій, що держить тебе за правицю»

«Я — Господь, Бог твій, що держить тебе за правицю»

«ВІЗЬМИ мене за руку»,— каже батько синові, збираючись перейти дорогу. Син почувається безпечно і не боїться, бо тато міцно тримає його маленьку ручку. Ви, напевне, також не раз прагнули, щоб хтось узяв вас за руку і вів по цьому непевному життю. Тому слова з Ісаї 41:10, 13 неодмінно зігріють ваше серце.

Ісая промовив ці слова до ізраїльського народу. Бог вважав ізраїльтян, які жили серед ворожих народів, своєю власністю (Вихід 19:5). Чи ізраїльтяни мали підстави боятися? Через Ісаю Єгова запевнив їх у своїй підтримці. Розгляньмо ці слова, адже вони стосуються також Божих служителів нашого часу (Римлян 15:4).

Єгова заохочує: «Не бійся» (вірш 10). Це не просто слова. Єгова пояснює, чому його народ не повинен жити в страху: «З тобою-бо Я». Він недалеко від нас і обіцяє приходити на допомогу не лише за часу великої потреби. Бог запевняє своїх служителів, що він є з ними — тримає їх за руку — і повсякчас готовий підтримувати їх. Це дуже нас підбадьорює.

Відтак Єгова говорить своєму народові: «Не озирайсь» (вірш 10). Використане тут єврейське дієслово може стосуватись людей, які «роздивляються довкола, щоб побачити, чи хтось хоче зашкодити їм». Єгова пояснює, чому його народ не повинен озиратися в страху: «Бо Я Бог твій». Крім того, треба пам’ятати, що Єгова є Всевишнім і Всемогутнім Богом (Псалом 91:1). Вони не мають боятися, бо їхній Бог — всесильний.

Чого можуть сподіватися від Єгови його служителі? Він обіцяє: «Правицею правди Своєї тебе Я підтримаю» (вірш 10). Бог також говорить: «Я — Господь, Бог твій, що держить тебе за правицю» (вірш 13). На що вказують ці слова? «Ці два вірші змальовують яскравий образ батька і дитини,— пояснює один довідник.— Батько не просто готовий захищати свою дитину, але й перебуває біля неї. Він не дозволить, щоб дитина віддалилась від нього». Так само Єгова не дозволить, щоб його служителі віддалилися від нього, навіть за часу, який здається найважчим для них (Євреїв 13:5, 6).

Сучасні служителі Єгови черпають потіху з цих слів пророка Ісаї. У ці «скрутні часи, коли жити... дуже важко», ми інколи пригнічені життєвими клопотами (2 Тимофія 3:1). Але й за таких часів ми не полишені на самих себе. Єгова готовий узяти нас за руку. Тож будьмо, як діти, котрі покладаються на нього і тримаються його могутньої руки. Довіряймо Богові, який вестиме нас у правильному напрямку і допомагатиме за важких обставин (Псалом 63:8, 9).

У січні читайте біблійний уривок

Ісаї 24—42