Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Чим небезпечний спіритизм?

Чим небезпечний спіритизм?

Чим небезпечний спіритизм?

З юності Барбара * бачила видіння, чула голоси і була переконана, що контактує з померлими родичами. Вона та її чоловік Йоахім читали книжки про окультизм і навчилися послуговуватись ворожильними картами. Так вони стали заробляти чимало грошей. Одного разу через карти вони отримали попередження, що до них прийдуть небезпечні люди, і вказівку, як захиститися від них.

ХОЧА віра в окультне може здаватися старомодною, зацікавлення паранормальними явищами дуже поширене. Багато людей носить зі собою амулети, користується спіритичними алфавітними дошками або ходить до ворожок, щоб довідатися про майбутнє чи захистити себе від лиха. У статті «Лептоп і Люцифер» в німецькому часописі «Фокус» було сказано: «Інтернет надав чаклунству ще більшої популярності».

Чи ви знаєте, що́ Біблія говорить про спіритизм? Вас може здивувати її погляд на цю справу.

Що каже Біблія

У законі, який Бог дав стародавнім ізраїльтянам, було сказано: «Нехай не знайдеться між тобою такий, хто... ворожить ворожбу, хто ворожить по хмарах, і хто ворожить по птахах, і хто чарівник, і хто чорнокнижник, і хто викликає духа померлого та духа віщого, і хто питає померлих. Бо гидота для Господа кожен, хто чинить таке» (Повторення Закону 18:10—12). Чому така сувора заборона?

Як видно зі вступних слів, багато людей вірить, що живі можуть спілкуватися з померлими і що через окультні практики померлі здатні передавати ту чи іншу інформацію. Такі вірування ґрунтуються на вченнях багатьох релігій про те, що померлі живуть у духовній сфері. Однак у Біблії чітко сказано: «Померлі нічого не знають» (Екклезіяста 9:5). Про померлих у ній говориться, що вони перебувають наче в глибокому сні, не знаючи, що́ відбувається довкола них * (Матвія 9:18, 24; Івана 11:11—14). Якщо це правда, то як пояснити існування надприродних сил? Хто стоїть за містичними явищами?

Спілкування зі світом духів

Розповіді з Євангелій показують, що Ісус, коли був на землі, не раз мав справу з духовними істотами. У Марка 1:23, 24 розповідається, що нечистий дух сказав Ісусові: «Я дуже добре знаю, хто ти». Отже, духи напевне знають також і нас. Але чи ми знаємо, хто вони?

Перед тим як створити людей, Бог створив безліч духовних синів, тобто ангелів (Йова 38:4—7). Ангели — це вища за людей форма життя (Євреїв 2:6, 7). Це могутні та розумні істоти, які були створені, щоб виконувати Божу волю. Псалмоспівець написав: «Благословіть Господа, Його Анголи, велетні сильні, що виконуєте Його слово» (Псалом 103:20).

Біблія виявляє, що деякі ангели почали контактувати з людьми, виявивши цим непослух Богові. Першим, хто зробив це, був ангел, який обманув Адама і Єву та відвів їх від їхнього Творця. Так цей ангел став Сатаною Дияволом, тобто наклепником і противником Бога (Буття 3:1—6).

Пізніше інші ангели «покинули належне місце проживання» в небі, прийняли вигляд людей і почали жити на землі із вродливими жінками (Юди 6; Буття 6:1, 2). Ці відступницькі ангели та їхні напівлюдські нащадки знущалися над людьми, і «наповнилась земля насильством». Тому Бог поклав край насильницькому і злому поколінню людей, спровадивши за днів Ноя Всесвітній потоп (Буття 6:3, 4, 11—13).

Через потоп духам довелося позбутися матеріалізованих тіл і повернутись у духовну сферу. Але Творець не дозволив їм знову перебувати в їхньому колишньому «місці проживання». Бог їх «віддав глибинам густої темряви», що означає для них принижене становище (2 Петра 2:4, 5). Біблія називає цих бунтівних ангелів демонами (Якова 2:19). Власне вони є тою силою, яка стоїть за спіритизмом.

Чого хочуть демони

Злі духи, які контактують з людьми, передусім хочуть завадити їм пізнати правдивого Бога Єгову. Дари і сила, якими володіють спірити, є нічим іншим, як засобом для того, аби не дозволяти людям здобути точне знання про Бога і наблизитись до нього.

Сатана, керівник демонів, намагався спокусити Ісуса. З цього прикладу можна зрозуміти ще одну мету демонів. Сатана запропонував Ісусові «всі царства світу та їхню славу». А чого він хотів взамін? Щоб Ісус упав перед ним і йому поклонився. Отже, Сатана і демони прагнуть, аби їм поклонялися. Проте Ісус рішуче відмовився покинути Бога і правдиве поклоніння (Матвія 4:8—10).

Злі духи рідко коли промовляють до людей безпосередньо. Зазвичай вони заманюють необачних у свою пастку за допомогою, здавалося б, невинних розваг, як-от ворожіння на магічній кришталевій кулі, кавовій гущі, картах, маятниках, а також за допомогою гороскопів. Не дайте себе звести! Насправді все це не є ключем до незбагненних таємниць. Злі духи використовують людське захоплення містичним, щоб заманювати і поневолювати людей, аби тільки вони не служили Єгові. Коли духам це не вдається, вони часто мучать і пригнічують свої жертви. Якщо таке відбувається з вами, то як звільнитися від впливу демонів?

Як звільнитися

Пам’ятаймо, що духи, які контактують з людьми, є Божими ворогами і будуть знищені (Юди 6). Вони є шахраями і брехунами, котрі видають себе за померлих. Уявіть собі, що людина, яку ви вважали другом, обдурила вас, бо хотіла завдати вам шкоди. Як би ви зреагували, довідавшись, що в Інтернеті ненароком зв’язалися із сексуальним збоченцем? А втім, зв’язок з демонами є набагато небезпечнішим. Треба з усіх сил уникати з ними будь-якого контакту.

Розгляньмо приклад з Біблії. Коли деякі мешканці стародавнього Ефеса довідались, що́ Писання говорять про спіритизм, то вирішили знищити всі свої сувої з магії, хоча вони дорого коштували. Ефесяни «на очах у всіх спалили» ці сувої (Дії 19:19, 20). Нині предметами, пов’язаними зі спіритизмом, є не лише книги, амулети, спіритичні алфавітні дошки та інше, але й електронні матеріали. Цурайтеся всього, що навіть натякає на спіритизм.

Чоловік і дружина, згадані на початку статті, зрозуміли через карти, що до них прийдуть небезпечні люди і що їх не треба слухати й нічого не можна від них брати. Якось до дому Йоахіма та Барбари прийшли двоє Свідків, Конні й Ґудрун. Коли вони сказали, що принесли добру новину про Бога, Йоахім з Барбарою вирішили їх вислухати. У розмові вони згадали про спіритизм, і Свідки детально пояснили, що́ про це говорить Святе Письмо. Відтак вони домовились регулярно обговорювати Біблію.

Невдовзі Йоахім і Барбара вирішили більше не контактувати з демонами. Свідки пояснили, що духам це не сподобається. Йоахім і Барбара зазнали від демонів цькувань і залякувань. Протягом певного часу щоночі їх огортав панічний страх, аж поки вони не переїхали в інший дім. Попри всі труднощі це подружжя не втрачало довіри до біблійного запевнення: «Все мені під силу завдяки тому, хто мене зміцнює» (Филип’ян 4:13). Єгова поблагословив їхню рішучість, і духи перестали їх мучити. Тепер Йоахім і Барбара з радістю служать правдивому Богу Єгові.

Святе Письмо заохочує всіх, хто прагне благословення від Єгови: «Підкоріться Богу та протистаньте Дияволу, тоді він утече від вас. Наблизьтесь до Бога — і він наблизиться до вас» (Якова 4:7, 8). Бог Єгова має силу та бажання допомогти вам звільнитися від впливу демонів. Головне — хотіти цього. Вирвавшись із тенет спіритизму, Йоахім і Барбара на власному досвіді переконалися у правдивості слів з Псалма 121:2: «Мені допомога від Господа».

[Примітки]

^ абз. 2 Імена змінено.

^ абз. 7 Детальніше про стан померлих обговорюється у книжці «Чого насправді вчить Біблія?», розділ 6 за назвою «Де перебувають померлі?». Книжка опублікована Свідками Єгови.

[Вставка на сторінці 21]

Окультизм віддаляє людей від Бога

[Вставка на сторінці 22]

«Наблизьтесь до Бога — і він наблизиться до вас» (ЯКОВА 4:8)