Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Християни і політика

Християни і політика

Християни і політика

ПРАВДИВІ християни не втручаються в політику. Чому? Бо вони наслідують Ісуса, який сказав, що не належить світу. Своїм послідовникам він пояснив: «Ви не належите світу» (Івана 15:19; 17:14). Розгляньмо кілька підстав того, чому християни не повинні брати участь у політичних справах.

1. Людські можливості обмежені. У Біблії сказано, що люди не мають ні здатності, ні права керувати самими собою: «Не в силі людини, коли вона ходить, кермувати своїм кроком» (Єремії 10:23).

Люди не були створені, щоб літати, наче птахи. Так само люди не були створені, щоб успішно правити собою. Обговорюючи обмеження урядів, американський історик Дейвід Фромкін написав: «Уряди складаються з людей, тому вони схильні помилятися і їхнє майбутнє нестабільне. Вони володіють певною, однак обмеженою владою» («The Question of Government»). Не дивно, що Біблія застерігає нас не покладатися на людину (Псалом 146:3).

2. На людей впливають злі духовні сили. Пригадаймо випадок, коли Сатана запропонував Ісусові бути правителем усього світу. Ісус не заперечив, що Сатана має змогу запропонувати йому всі царства світу. Пізніше Ісус назвав Сатану «правителем цього світу». Згодом апостол Павло пояснив, що Сатана є «богом цієї системи» (Івана 14:30; 2 Коринфян 4:4). Павло написав одновірцям: «Ми боремося... проти урядів, влади, світових правителів цієї темряви, проти злих духів у небесах» (Ефесян 6:12). Невидимо для людського ока світом насправді керують злі духовні сили. Як знання цієї істини повинне впливати на наше ставлення до політичних справ?

Подібно як потужна стихія в океані кидає в різні боки невеликим судном, злі духовні сили потрясають людською політичною системою. І, так само як моряки не можуть вплинути на морську стихію, політики не мають змоги впливати на могутні духовні сили. Ці сили намагаються розбещувати людей і завдавати «горя землі» (Об’явлення 12:12). Тому справжні зміни може зробити лише Той, хто сильніший від Сатани і його демонів,— Бог Єгова (Вихід 15:3; Єремії 10:7, 10).

3. Правдиві християни цілковито віддані лише Божому Царству. Ісус і його учні знали, що у визначений час Бог встановить уряд на небі, який правитиме над усією землею. Біблія називає цей уряд Божим Царством і показує, що Ісус Христос призначений у ньому Царем (Об’явлення 11:15). Оскільки діяльність Царства позначається на житті всіх людей, Ісус зробив «добру новину про Боже царство» головною темою своїх учень (Луки 4:43). Він також навчив своїх послідовників молитися: «Нехай прийде твоє царство». Чому? Тому що під правлінням Царства Божа воля буде виконуватися у небі й на землі (Матвія 6:9, 10).

А що станеться з людськими урядами? Біблія чітко показує, що уряди «усієї населеної землі» будуть знищені (Об’явлення 16:14; 19:19—21). Якщо хтось насправді переконаний, що Боже Царство невдовзі усуне всі створені людиною політичні системи, то він аж ніяк не захоче підтримувати ці системи. Якби він намагався підтримувати приречені на загибель людські уряди, то, фактично, став би противником Бога.

Правдиві християни не беруть участі в політичних справах. Чи це означає, що вони не цікавляться поліпшенням життя людей, серед яких живуть? Про це піде мова у наступній статті.

[Вставка на сторінці 7]

Свідки Єгови підтримують діяльність Божого Царства, а не політичні реформи