Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Наближаймось до Бога

«Твоя душа... низько схилиться наді мною»

«Твоя душа... низько схилиться наді мною»

СМИРЕННІСТЬ — приваблива риса. Ми зазвичай горнемось до смиренних людей. На жаль, за нашого часу важко знайти справді смиренних людей, особливо серед тих, хто наділений владою. А що сказати про Бога Єгову — найпотужнішу Особу в усесвіті? Чи він смиренний? Дослідімо слова пророка Єремії, записані у книзі Плач Єремії 3:20, 21. У «Перекладі нового світу» 20-й вірш звучить так: «Твоя душа неодмінно згадає і низько схилиться наді мною».

Єремія написав цю книгу в один з найтрагічніших періодів історії ізраїльського народу. Пророк був свідком подій, які завдали йому невимовного болю і смутку. Він бачив, як вавилоняни знищують його рідне місто Єрусалим. Пророк знав, що це лихо — не що інше, як виконання Божого вироку над ізраїльтянами через їхню віроломність і грішну поведінку. Проте Єремія не був залишений у безнадії. Чи він вважав, що Єгова відвернувся від ізраїльтян і не бачить навіть розкаяних осіб? Чи думав, що Бог не дасть їм розради у відчаї?

Попри загальний розпач Єремія сповнюється надією. Він звертається до Єгови: «Твоя душа * [сам Єгова] неодмінно згадає і низько схилиться наді мною». Єремія не має й тіні сумніву, він знає: Єгова не забуде про нього і про розкаяних людей з його народу. Але що зробить Усемогутній Бог? (Об’явлення 15:3).

Єремія певен, що Єгова «низько схилиться» над тими, хто щиро кається. Ці слова торкаються серця, адже Єгова, Всевишній над усією землею, так би мовити, схилиться, щоб піднести своїх служителів з приниженого стану і знову виявити їм свою прихильність (Псалом 83:19). Ця надія по-справжньому зігріла пригнічене серце Єремії. Вірний пророк терпеливо чекав часу, коли Єгова визволить своїх розкаяних служителів (21-й вірш).

Зі слів, записаних Єремією, ми довідуємося, що Єгова є смиренним (Псалом 18:36). Хоча Бог «могутній у силі», він з готовністю «схиляється» до нашого рівня, щоб допомогти нам у час пригнічення (Йова 37:23; Псалом 113:5—7). Це дуже потішає. Крім того, Єгова є милосердним. Він охоче прощає людям, які каються у своїх гріхах, і знову виявляє їм свою прихильність (Псалом 86:5). Смиренність і милосердя Єгови тісно пов’язані між собою.

Ми дуже вдячні Єгові за те, що він не такий, як людські правителі, чия пиха робить їх упертими й безсердечними. Бог готовий «схилитися», щоб зміцнити надією своїх служителів, яких огортає розпач. Тож ми відчуваємо спонуку навчатись більше про такого смиренного Бога.

У червні читайте біблійний уривок

Єремії 51, 52; Плач Єремії 1 Єзекіїля 5

[Примітка]

^ абз. 3 Давні переписувачі змінили слова «твоя душа» на «моя душа», ніби вони стосуються Єремії. Переписувачі, напевне, вважали, що говорити про Бога як про душу є виявом жахливої нешанобливості, адже в Біблії це слово стосується земних створінь. Проте Біблія часто описує Бога в зрозумілий для людей спосіб. Оскільки слово «душа» може означати «життя, яке ми маємо», фраза «твоя душа» означає просто «ти».

[Вставка на сторінці 14]

Єгова з готовністю «схиляється» до нашого рівня, щоб допомогти нам у час пригнічення