Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Навчайте своїх дітей

Спочатку впертий, пізніше слухняний

Спочатку впертий, пізніше слухняний

ЧИ ти колись впирався і не хотів слухатися? (...) * Можливо, ти дивився по телевізору програму, яку мама або тато заборонили дивитись, але пізніше пошкодував, що не послухався. У Біблії розповідається про одного чоловіка, який спершу також був неслухняним. Його ім’я — Нааман. А що допомогло йому більше не бути впертим?

Це сталося 3 тисячі років тому. Нааман був визначним полководцем сирійського війська. Він давав накази своїм воїнам, і вони слухалися. Але в Наамана була проказа — жахлива хвороба шкіри, через що він мав неприємний вигляд і, напевне, зазнавав великого болю.

У Нааманової дружини була служниця — ізраїльська дівчинка. Якось ця дівчинка розповіла своїй пані про те, що в її країні живе пророк Єлисей і що він може зцілити Наамана. Нааман, почувши це, одразу вирушив до Єлисея в Ізраїль. Він узяв зі собою воїнів та багато подарунків для пророка. Спершу Нааман прибув до ізраїльського царя, щоб повідомити, чому він прийшов.

Про це почув Єлисей. Він вислав до царя свого слугу з проханням відіслали Наамана до нього. Коли Нааман наближався до Єлисеєвого дому, йому назустріч вийшов посланець пророка. Він сказав, щоб Нааман сім разів занурився у води річки Йордану. За словами Єлисея, так Нааман вилікується від прокази. Що про це подумав Нааман? (...)

Він розізлився. Через свою впертість Нааман не захотів послухати Божого пророка. Він сказав своїм слугам: «Чи ж не ліпші... дамаські річки, від усіх Ізраїлевих вод? Чи не міг я вимитися в них, і стати чистим?» Після цього Нааман вирішив повернутись додому. Що відповіли йому воїни? (...) Вони сказали: «Коли б велику річ говорив тобі той пророк, чи ж ти не зробив би?» Воїни попросили його послухатися пророка.

Нааман послухався і зробив, як сказав пророк,— шість разів занурився у води річки. Занурившись сьомий раз, Нааман вийшов з води здоровий — проказа щезла! Він одразу поспішив до Єлисеєвого дому, що за 48 кілометрів, аби подякувати пророкові. Нааман хотів дати Єлисеєві цінні подарунки, але той відмовився.

Відтак Нааман дещо попросив у Єлисея. Знаєш що? (...) Нааман просив дати йому з собою стільки землі, скільки можуть везти два мули. Чому він про це попросив? (...) Він пояснив, що хоче приносити жертву Богові на землі, взятій з Ізраїльського краю, де проживав Божий народ. Нааман пообіцяв ніколи більше не поклонятися фальшивим богам, а лише Єгові. Цей колись упертий чоловік зрештою став слухняний правдивому Богові.

У чому ти можеш бути подібним до Наамана? (...) Якщо ти інколи буваєш впертим, то все ж таки можеш змінитися. Коли слухатимешся батьків і Бога, то більше не будеш упертий.

Прочитайте в Біблії

^ абз. 3 Три крапки в дужках означають, що запитання перед ними скеровані до дітей. Якщо ви читаєте цю статтю з дитиною, зупиніться і дайте їй нагоду відповісти.