Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Мойсей. Приклад віри

Мойсей. Приклад віри

ЩО ТАКЕ ВІРА?

Віра, про яку говориться в Біблії,— це глибока переконаність, що ґрунтується на вагомих доказах. Людина, яка вірить в Бога, впевнена, що він сповнить усі свої обіцянки.

ЯК МОЙСЕЙ ВИЯВЛЯВ ВІРУ?

Вчинки Мойсея свідчать про те, що він цілковито довіряв обіцянкам Бога (Буття 22:15—18). У нього була можливість жити у розкошах в Єгипті, але він відмовився від цього, тому що «хотів радше зазнавати знущань з Божим народом, ніж отримувати тимчасове задоволення від гріха» (Євреїв 11:25). Чи Мойсей зробив поспішне рішення, про яке згодом пожалкував? Ні, адже в Біблії сказано, що Мойсей «залишався стійким, поводячись так, начебто бачив Невидимого» (Євреїв 11:27). Мойсей ніколи не шкодував про свої вчинки, до яких його спонукувала віра.

Крім того, Мойсей допомагав іншим зміцнювати віру в Бога. Приміром, згадайте, що сталося, коли ізраїльський народ, здавалось, потрапив у пастку, опинившись між військом фараона і Червоним морем. Ізраїльтяни дуже злякалися, бо виглядало, що смерті не уникнути. Вони почали благати Єгову і Мойсея про допомогу. Як повівся Мойсей?

Навряд чи Мойсей знав, що Бог збирається розділити Червоне море, щоб відкрити ізраїльтянам шлях до втечі. Проте він був впевнений, що Бог обов’язково захистить свій народ. Мойсей хотів, щоб ізраїльтяни також були в цьому впевнені. Біблія розповідає: «Сказав Мойсей до народу: “Не бійтеся! Стійте, і побачите спасіння Господа, що вчинить вам сьогодні”» (Вихід 14:13). Чи вдалося Мойсею зміцнити віру ізраїльтян? Так. Ось що Біблія говорить не лише про Мойсея, а й про весь Ізраїль: «Завдяки вірі народ перейшов Червоне море, немовби суходолом» (Євреїв 11:29). Мойсей виявив сильну віру. Це принесло благословення і йому, і всім, хто навчився виявляти таку віру.

ЧОГО МИ ВЧИМОСЯ?

Нам треба наслідувати Мойсея, показуючи своїми вчинками, що ми довіряємо обіцянкам Бога. Наприклад, Бог обіцяє подбати про наші фізичні потреби, якщо ми поставимо служіння йому на перше місце у своєму житті (Матвія 6:33). Звичайно, може бути важко не піддатися спокусі відводити перше місце матеріальному, як це робить сьогодні більшість людей. Проте не сумніваймось: Єгова дасть нам все необхідне, якщо ми будемо зосереджуватися на служінні йому і намагатися вести просте життя. Він запевняє нас: «Я нізащо тебе не залишу й ніколи тебе не покину» (Євреїв 13:5).

Також нам треба допомагати іншим зміцняти їхню віру. Приміром, мудрі батьки розуміють, що в них багато можливостей зрощувати віру в своїх дітях. Дітей слід змалечку навчати, що Бог існує і що він встановив для нас норми добра і зла. До того ж необхідно допомогти дітям переконатись, що дотримуватися Божих норм — це найліпший шлях у житті (Ісаї 48:17, 18). Батьки дадуть своїм дітям безцінний скарб, якщо допоможуть їм повірити, що Бог «існує, а також винагороджує тих, хто його наполегливо шукає» (Євреїв 11:6).