Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

НАВЧАЙТЕ СВОЇХ ДІТЕЙ

Петро і Ананій обманювали. Чого ми вчимося?

Петро і Ананій обманювали. Чого ми вчимося?

Тобі, мабуть, відомо, що обманути означає сказати те, що, як ти знаєш, є неправдою. Чи ти колись обманював? (...) * Бувало, що обманювали навіть деякі дорослі, які любили Бога. Ти, напевно, можеш пригадати когось із біблійних персонажів, хто вдався до обману. Це був Петро — один з 12 апостолів Ісуса. Послухай розповідь про те, чому він кілька разів сказав неправду.

Ісуса після арешту відводять до будинку первосвященика. Вже далеко за північ. Петро потрапляє на подвір’я того будинку. Спочатку його ніхто не впізнає. Але при світлі багаття служниця первосвященика, яка впустила Петра на подвір’я, побачила, хто він. «Ти теж був з... Ісусом»,— каже вона. Охоплений страхом, Петро їй заперечує.

Як розповідає Біблія, «ще одна дівчина помітила його». Вона промовила: «Цей чоловік ходив з... Ісусом». І знову Петро заперечує. Через деякий час до Петра підходять інші й кажуть: «Ти дійсно один з них».

Петро дуже наляканий, тож він утретє обманює, говорячи: «Не знаю я цього чоловіка!» У ту ж мить співає півень. Ісус дивиться на Петра, і Петро згадує, що кілька годин до того Ісус сказав йому: «Перш ніж заспіває півень, ти тричі зречешся мене». Петро не витримує і починає ридати. Як же він шкодує!

Чи може таке статися з тобою? (...) Уяви: ти в школі і чуєш, що діти розмовляють про Свідків Єгови. Хтось із них каже: «Вони відмовляються співати гімн». А інший додає: «І не воюють за свою країну!» Потім ще дехто говорить: «Вони насправді не християни, тому що не відзначають Різдва». Тоді один з них обертається до тебе і запитує: «А ти хіба не Свідок Єгови?» Що ти скажеш? (...)

Ти зможеш дати добру відповідь, якщо заздалегідь підготуєшся. Петро не був підготовлений. Коли він опинився під тиском, то вдався до обману. А втім, він надзвичайно шкодував, що так вчинив, і Бог пробачив йому.

Інший учень Ісуса, на ім’я Ананій, який жив у I столітті, теж сказав неправду. Але Бог не простив ні йому, ні його дружині Сапфірі. Вона приєдналася до свого чоловіка і також вдалася до обману. Подивімось, чому Бог не простив Ананія і Сапфіру.

Минуло десять днів після того, як Ісус залишив апостолів і повернувся на небо до Бога. В Єрусалимі цього дня охрещується 3000 осіб. Багато з них прийшло з далеких країв на свято П’ятидесятниці. Ставши учнями Ісуса, ці люди хочуть більше дізнатися про свою нову віру і тому залишаються в місті на довше. Щоб вони мали все необхідне, дехто з Ісусових учнів віддає власні кошти.

Ананій і його дружина продають своє майно, щоб отримати гроші і допомогти новоохрещеним. Коли Ананій приносить гроші апостолам, то каже, що це повна сума від проданого. Але то була неправда! Він залишив собі частину грошей. Бог відкриває це Петру, і Петро говорить Ананію: «Не людям ти сказав неправду, а Богові». Тієї ж миті Ананій падає мертвий! Приблизно через три години приходить його дружина. Не знаючи, що трапилося з її чоловіком, вона також каже неправду і падає мертва.

Наскільки ж повчальні ці історії! З них ми вчимося, що говорити правду надзвичайно важливо. Проте кожна людина робить помилки, особливо в молодості. Чи ти цінуєш, що Єгова любить тебе і готовий простити, як він простив Петра? (...) Завжди пам’ятай: треба говорити правду. А якщо ти колись зробиш велику помилку і обманеш, то проси, навіть благай у Бога вибачення. Саме це зробив Петро, і Бог простив його. Якщо ти з усіх сил будеш старатися більше ніколи не обманювати, то Бог простить і тебе.

Прочитайте в Біблії

^ абз. 3 Якщо ви читаєте цю статтю з дитиною, то три крапки в дужках нагадають вам, що треба зупинитися і дати дитині можливість висловитися.