Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Змістовне життя. Ісус вказує шлях

Змістовне життя. Ісус вказує шлях

«Живіть, як Ісус жив» (1 Івана 2:6, «Новий Заповіт сучасною мовою»).

ЗПОПЕРЕДНЬОЇ статті ми побачили, що Ісус вів змістовне життя. Тож, якщо ми хочемо зробити наше життя змістовнішим, варто брати приклад з Ісуса і прислухатися до його порад.

Крім того, як видно з вищенаведеної біблійної цитати, до цього нас спонукує Єгова. Жити, як Ісус жив, означає наслідувати його приклад і застосовувати його вчення в усіх сферах життя. Так ми здобудемо схвалення Бога і наше життя матиме зміст.

Ісус навчав принципів, які допоможуть нам наслідувати його спосіб життя. Про декотрі з них він говорив у відомій для багатьох Нагірній проповіді. Обговорімо кілька цих принципів і те, як їх застосовувати.

ПРИНЦИП: «Щасливі ті, що усвідомлюють свою потребу в духовному» (Матвія 5:3).

ЯК ЗАСТОСУВАННЯ ЦЬОГО ПРИНЦИПУ РОБИТЬ ЖИТТЯ ЗМІСТОВНІШИМ.

Ісус показав, що люди мають вроджену потребу в духовному. Ми прагнемо знати відповіді на такі запитання: у чому сенс життя? Чому на землі стільки страждань? Чи Бог справді дбає про нас? Чи є життя після смерті? Щоб вести змістовне життя, нам потрібно знати відповіді на ці запитання. Ісус знав, що є лише одне достовірне джерело, яке дає відповіді на них,— Боже Слово. Молячись до свого Батька, він сказав: «Твоє слово — це правда» (Івана 17:17). Чи дійсно Боже Слово спроможне задовольнити наші духовні потреби?

ПРИКЛАД З ЖИТТЯ.

Еса був лідером відомого музичного гурту і мав усі шанси стати рок-зіркою. Але він не почувався щасливим. «Мені дуже подобалося співати в гурті, проте я хотів, щоб моє життя було змістовнішим»,— каже він. З часом Еса познайомився зі Свідком Єгови. «Я заси́пав його питаннями,— розповідає Еса.— Логічні відповіді, що ґрунтувалися на Святому Письмі, дуже зацікавили мене, і я погодився вивчати Біблію». Те, про що Еса довідався під час вивчення Біблії, зворушило його і спонукало присвятитись Єгові. Він говорить: «Колись моє життя було суцільним коловоротом проблем і криз, а тепер воно сповнене справжнього змісту» *.

ПРИНЦИП: «Щасливі милосердні» (Матвія 5:7).

ЯК ЗАСТОСУВАННЯ ЦЬОГО ПРИНЦИПУ РОБИТЬ ЖИТТЯ ЗМІСТОВНІШИМ.

Милосердна людина виявляє до інших співчуття, доброту і уважність. Ісус виявляв милосердя до тих, хто опинився у скруті. Спонуканий глибоким співчуттям, він з готовністю полегшував страждання людей (Матвія 14:14; 20:30—34). Наслідуючи милосердя Ісуса, ми наповнюємо своє життя змістом, адже ті, хто виявляє милосердя, стають щасливими (Дії 20:35). Ми можемо виявляти милосердя добрими словами і вчинками, допомагаючи тим, хто потребує цього. Чи ми справді стаємо щасливішими, коли виявляємо милосердя?

Марія і Карлос

ПРИКЛАД З ЖИТТЯ.

Марія та її чоловік Карлос подають приклад милосердя. Маріїн батько — вдівець. Останні роки він прикутий до ліжка. Марія та Карлос взяли його до себе і доглядають за ним. Їм часто доводиться не спати ночами, а іноді, коли в батька раптово стається діабетичний криз, вони мають  негайно доставити його в лікарню. Марія та Карлос визнають, що час від часу повністю виснажуються. Але вони, як і говорив Ісус, щасливі, бо відчувають глибоке задоволення від того, що дають батькові Марії все необхідне.

ПРИНЦИП: «Щасливі миротворці» (Матвія 5:9).

ЯК ЗАСТОСУВАННЯ ЦЬОГО ПРИНЦИПУ РОБИТЬ ЖИТТЯ ЗМІСТОВНІШИМ.

Чи справді миротворці ведуть змістовне життя? Так, бо вони зокрема мають добрі стосунки з людьми. Варто прислу́хатися до біблійної поради: «Якщо можливо, наскільки це залежить від вас, будьте в мирі з усіма людьми» (Римлян 12:18). До «усіх людей» належать наші родичі та інші люди, які не поділяють наших релігійних поглядів. Чи ті, хто сприяє миру «з усіма людьми», дійсно мають змістовніше життя?

Наїр

ПРИКЛАД З ЖИТТЯ.

Протягом років Наїр довелося долати багато проблем, зокрема сімейних, в яких випробовувалося її прагнення бути миротворцем. Чоловік покинув Наїр приблизно 15 років тому, і з тих пір вона сама виховує дітей. Один з її синів став наркоманом. Часто він втрачав самоконтроль і погрожував Наїр та її доньці. Вона переконана, що біблійні знання додають їй сил бути миротворцем навіть за таких тяжких обставин. Наїр намагається не вступати в суперечки, натомість старається бути доброю, співчутливою і чуйною (Ефесян 4:31, 32). Вона навчилася бути миротворцем і впевнена, що завдяки цьому має з родичам та іншими людьми найліпші стосунки, які тільки можливі в її ситуації.

ЗМІСТОВНЕ ЖИТТЯ І ВАШЕ МАЙБУТНЄ

Якщо ми дотримуємося мудрих порад Ісуса, то знайдемо щастя і задоволення. Однак щоб наше життя було по-справжньому змістовним, нам також потрібно знати, що принесе майбутнє. Зрештою, хіба може життя бути змістовним, якщо попереду нас чекає лише старість, хвороби і смерть? На жаль, це сумна реальність.

Однак є добра звістка! Єгова має намір злити рясні благословення на всіх, хто старається «жити, як Ісус жив». Єгова обіцяє, що незабаром встановить праведний новий світ, в якому вірні йому люди будуть жити вічно і матимуть досконале здоров’я, як він задумав із самого початку. В його Слові сказано: «Ось намет Бога з людьми; і Бог мешкатиме з ними, а вони будуть його народами. Бог сам перебуватиме з ними. І він витре кожну сльозу з їхніх очей. І вже не буде ані смерті, ані жалоби, ані голосіння, ані болю. Колишнє минуло» (Об’явлення 21:3, 4).

Марія, 84-річна жінка, про яку йшлося в першій із вступних статей, тішиться надією, що побачить здійснення цих слів. А що сказати про вас? Чи хотіли б ви дізнатися, що таке «справжнє життя», яким будуть насолоджуватися люди під правлінням Божого Царства? (1 Тимофія 6:19). Якщо так, то зверніться до Свідків Єгови у вашій місцевості або напишіть видавцям цього журналу *.

^ абз. 8 Прочитайте життєпис Еси в статті «Моя поведінка була брутальною» з рубрики «Біблія змінює життя».

^ абз. 18 Книжка «Чого насправді вчить Біблія?» допомагає багатьом людям тематично досліджувати Святе Письмо. Книжка опублікована Свідками Єгови.