Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Божі присуди. Чи були вони жорстокі?

Божі присуди. Чи були вони жорстокі?

ЩОБ відповісти на це запитання, коротко розгляньмо два приклади Божих присудів, про які розповідається в Біблії: Потоп за днів Ноя і знищення жителів Ханаану.

ПОТОП ЗА ДНІВ НОЯ

ЩО ГОВОРИТЬ ДЕХТО: «Бог вчинив жорстоко, коли навів потоп і знищив усе людство, залишивши тільки Ноя і його сім’ю».

ЩО КАЖЕ БІБЛІЯ: Бог промовив: «Не прагну смерти несправедливого, а тільки щоб вернути несправедливого з дороги його, і буде він жити» (Єзекіїля 33:11). Отже, Бог не отримував задоволення від знищення злих людей за днів Ноя. Чому ж він це зробив?

Згідно з Біблією, коли Бог у минулому здійснював такі присуди над жорстокими людьми, він «показував безбожним приклад того, що́ станеться» (2 Петра 2:5, 6). Про який приклад, тобто прецедент, іде мова?

По-перше, Бог показав, що, хоча йому боляче знищувати людей, він добре бачить жорстоких осіб, які завдають іншим страждань, і змусить їх відповісти за скоєні вчинки. Свого часу він покінчить з несправедливістю і стражданнями.

По-друге, приклад того, як Бог діяв у минулому, показує, що він з любові попереджає людей, перш ніж виконувати свої присуди. Ной, проповідник праведності, застерігав про неминуче знищення, але більшість людей не зважала на його звістку. У Біблії сказано: «Не звертали уваги, поки не прийшов потоп та не змів їх усіх» (Матвія 24:39).

Чи в інших випадках Бог теж бачив зло і попереджав людей? Так. Наприклад, Бог попередив ізраїльтян: якщо вони чинитимуть зло, подібно до сусідніх народів, він дозволить ворогам завоювати їхню землю, знищити столицю Єрусалим і забрати їх у полон. Ізраїльтяни почали чинити зло і навіть приносили своїх дітей у жертву. Чи Єгова щось зробив? Звичайно, але спочатку він посилав пророків, які знову і знову попереджали його народ Ізраїль і закликали змінитися, поки ще не було запізно. Більш того, він сказав: «Не чинить нічого Господь Бог, не виявивши таємниці Своєї Своїм рабам пророкам» (Амоса 3:7).

ЩО ЦЕ ОЗНАЧАЄ ДЛЯ ВАС: Роздуми над тим, як Єгова в минулому здійснював свої присуди,  зміцнюють нашу надію. Ми можемо з упевненістю чекати Божого суду над жорстокими людьми. Біблія каже: «Витяті будуть злочинці... а покірні вспадкують землю,— і зарозкошують миром великим» (Псалом 37:9—11). Що ви думаєте про суд, який звільнить людство від страждань? Ви вважаєте його жорстоким чи милосердним?

ЗНИЩЕННЯ ЖИТЕЛІВ ХАНААНУ

ЩО ГОВОРИТЬ ДЕХТО: «Знищення ханаанеян було жорстоким воєнним злочином, який можна прирівняти до сучасних геноцидів».

ЩО КАЖЕ БІБЛІЯ: «Всі-бо дороги Його справедливі,— Бог вірний, і кривди немає в Ньому» (Повторення Закону 32:4). Божий суд неможливо порівняти з війнами, які ведуть люди. Чому? Адже, на відміну від нас, Бог здатний бачити серце, тобто те, що всередині кожної людини.

Наприклад, коли Бог судив міста Содом та Гоморру і вирішив знищити їх, вірний чоловік Авраам хотів упевнитись у справедливості Божого рішення. Він не міг припустити, що його справедливий Бог «погубить... праведного з нечестивим». Бог з терпеливістю запевнив Авраама, що не знищить Содом навіть заради десятьох праведних (Буття 18:20—33). Безсумнівно, Бог дослідив серця мешканців того міста і побачив, що вони наповнені злом (1 Хронік 28:9).

Так само Бог справедливо засудив ханаанеян і наказав знищити їх. Жителі Ханаану були відомі як надзвичайно жорстокі люди, скажімо, вони спалювали живцем своїх дітей, приносячи їх у жертву фальшивим богам * (2 Царів 16:3). Ханаанеяни знали, що Єгова наказав ізраїльтянам заволодіти всім тим краєм. Ті, хто вирішив залишитися в цій землі та воювати за неї, свідомо чинили опір не тільки ізраїльтянам, але й Єгові. Вони не зважали на вагомі докази того, що Бог був зі своїм народом.

Варто зауважити, що Бог виявляв милосердя до ханаанеян, які перестали чинити зло і почали дотримуватися його високих моральних норм. Приміром, було врятовано ханаанську повію Рахав та її родину. Також коли мешканці ханаанського міста Ґів’он попросили виявити до них милосердя, то їх разом з дітьми залишили живими (Ісуса Навина 6:25; 9:3, 24—26).

ЩО ЦЕ ОЗНАЧАЄ ДЛЯ ВАС: Можна багато чого навчитися з Божого присуду над мешканцями Ханаану. Ми швидко наближаємося до передреченого «дня суду й знищення безбожних людей» (2 Петра 3:7). Усі люди, які люблять Єгову, отримають благословення, коли він усуне страждання. Бог звільнить землю від тих, хто відкидає його справедливе правління.

Жителі Ханаану були відомі як надзвичайно жорстокі люди, вони чинили опір Богові та його народу

Єгова з любов’ю нагадує нам, що вибір батьків впливає на їхніх дітей. У Божому Слові говориться: «Ти вибери життя, щоб жив ти та насіння твоє, щоб любити Господа, Бога свого, щоб слухатися голосу Його та щоб линути до Нього» (Повторення Закону 30:19, 20). Хіба такі слова міг сказати жорстокий Бог? Ні. Ці слова промовив Бог, який любить людей і хоче, щоб вони зробили правильний вибір.

^ абз. 15 Археологічні знахідки підтверджують, що, поклоняючись своїм богам, ханаанеяни приносили в жертву немовлят.