Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Чи ви пам’ятаєте?

Чи ви пам’ятаєте?

Чи ви уважно читали недавні номери «Вартової башти»? Тоді перевірте, чи можете відповісти на такі запитання:

Що таке ворожіння на Біблії і як до цього повинні ставитися християни?

Ворожіння на Біблії полягає в тому, що люди відкривають її навмання і зачитують перший вірш, який впадає в око, вірячи, що записані в ньому слова дадуть необхідне керівництво. Правдиві християни не вдаються до ворожіння. Натомість вони вивчають Біблію, щоб здобути точне знання і знайти Божі поради (15.12, сторінка 3).

Що таке «світ», який минеться?

«Світ», який минеться,— це всі люди, які не живуть в гармонії з Божою волею (1 Ів. 2:17). А земля і вірні люди не будуть знищені (1.1, сторінки 5—7).

Як Авель, хоча й помер, усе ще говорить до нас? (Євр. 11:4).

Авель промовляє до нас завдяки своїй вірі. Ми можемо більше дізнатися про його віру і намагатися наслідувати її. Його приклад живий (1.1, сторінка 12).

В яких сферах життя нам не слід допустити, аби щось віддаляло нас від Бога?

Йдеться про роботу і кар’єру, відпочинок і розваги, які ми обираємо, стосунки з виключеними рідними, використання технічних новинок, здоров’я, неправильне ставлення до грошей і надто високу думку про себе та своє становище (15.1, сторінки 12—21).

Чого ми вчимося зі смирення Мойсея?

Мойсей не зазнався, отримавши владу. Він покладався на Бога, а не на себе. Нам не слід ставати зарозумілими через становище, владу або власні здібності. Ми повинні надіятися на Єгову (Прип. 3:5, 6). (1.2, сторінка 5).

Де будуть жити воскреслі?

Обмежене число, 144 000, житиме в небі. А більшість людей воскресне, щоб жити на землі. Вони будуть насолоджуватися вічним життям у земному раю (1.3, сторінка 6).

В якому розумінні ізраїльтяни були «необрізаносерді»? (Єрем. 9:25).

Вони були впертими та бунтівливими і мусили відкинути все, через що їхнє серце ставало несприйнятливим,— думки, бажання або спонуки, які не подобались Богові (Єрем. 5:23, 24). (15.3, сторінки 9, 10).

Завдяки чому Ісусове життя було змістовним?

Він мав у житті мету — виконувати Божу волю. Ісус усім серцем любив свого Батька і людей. Крім того, він знав, що Батько любить і схвалює його. Ці чотири чинники робили його життя змістовним (1.4, сторінки 4, 5).

Чи ви можете назвати складові земної частини Божої організації?

Земна частина організації Єгови включає: Керівний орган, комітети філіалу, роз’їзних наглядачів, ради старійшин, збори та окремих Свідків (15.4, сторінка 29).

Чому можна сказати, що Бог не є жорстоким, коли здійснює свої присуди?

Єгова не прагне смерті грішників (Єзек. 33:11). Як видно з минулого, Бог завжди з любові попереджає людей, перш ніж виконувати свої присуди. Це дає нам надію на спасіння, коли в майбутньому Бог буде виконувати свої присуди (1.5, сторінки 5, 6).

Чи ізраїльтяни страчували злочинців через повішення на стовпі?

Ні. До цього вдавалися інші стародавні народи, але не ізраїльтяни. В часи стародавнього Ізраїлю злочинців спочатку вбивали, як-от каменували (Лев. 20:2, 27). А тоді тіло могли повісити на стовпі як застереження для інших (15.5, сторінка 13).

Чому не вдається встановити мир у всьому світі?

Хоча люди багато чого досягають, вони не силі керувати своїми кроками (Єрем. 10:23). Цим світом править Сатана, тому люди не в змозі встановити миру (1 Ів. 5:19). (1.6, сторінка 16).