Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Практична цінність протиставлень

Практична цінність протиставлень

Мабуть, ви погодитесь, що Ісус був найбільшим Вчителем усіх часів. Можливо, ви намагаєтеся наслідувати його методи навчання, як-от використовуєте запитання і приклади. Але чи ви звертали увагу на те, що під час навчання Ісус нерідко вживав протиставлення?

У розмові багато з нас вживають протиставлення. Часто ми робимо це несвідомо. Скажімо, ми говоримо так: «Вони кажуть, що всі фрукти спілі, але ці ще зовсім зелені» або «У дитинстві вона була досить сором’язливою, а тепер дуже товариська».

Зазвичай ми наводимо спочатку якийсь факт чи думку, а потім за допомогою таких сполучників, як «а», «але», «однак», «проте», «зате», додаємо протиставлення або ж уточнюємо інформацію чи підсилюємо думку. Коли ми так висловлюємося, це звучить природно й інші розуміють, що́ ми маємо на увазі.

Навіть якщо в певних мовах чи культурах протиставлення не поширені, нам не варто применшувати їхню важливість. Чому? Тому що чимало протиставлень міститься в Божому натхненому Слові. Ісус нерідко вживав протиставлення. Ось деякі приклади: «Коли запалюють світильник, то ставлять його не під мірильну посудину, а на підставку»; «Не скасувати я прийшов [Закон], а виконати»; «Ви чули, що сказано: “Не чини перелюбу”. А я вам кажу: кожен, хто не припиняє дивитись на жінку...»; «Ви чули, що сказано: “Око за око і зуб за зуб”. А я кажу вам: не противтеся злій людині. Хто вдарить тебе по правій щоці, підстав йому й ліву» (Матв. 5:15, 17, 27, 28, 38, 39).

Подібні протиставлення містяться і в інших біблійних книгах. Вони допомагають збагнути думку або підкреслити перевагу чогось. Якщо ви є батьками, подумайте над таким протиставленням: «Ви, батьки, не дратуйте своїх дітей, а виховуйте їх, використовуючи ті виховні заходи, які радить Єгова, і допомагаючи їм розвинути таке ж мислення, як у нього» (Еф. 6:4). Якби апостол Павло просто написав, що батько чи матір має виховувати дитину згідно з Божим повчанням, це було б мудро й правильно. Все ж думка стає чітко зрозумілою завдяки протиставленню «не дратуйте своїх дітей, а виховуйте їх, використовуючи ті виховні заходи, які радить Єгова».

Трохи далі в цьому розділі Павло написав: «Ми боремося не проти крові й плоті, а проти... злих духів у небесах» (Еф. 6:12). Таке протиставлення допомагає зрозуміти, що ви повинні вести дуже серйозну боротьбу. Це боротьба не проти звичайних людей, а проти злих духовних сил.

 ЧЕРПАЙТЕ КОРИСТЬ З ПРОТИСТАВЛЕНЬ

У цій самій біблійній книзі, Листі до ефесян, можна знайти багато інших віршів, в яких Павло вживає протиставлення. Роздуми над ними допоможуть нам збагнути Павлову думку і ще чіткіше зрозуміти, що́ нам слід робити за тих чи інших обставин.

Розгляд таблиці, в якій наводяться деякі протиставлення з 4-го і 5-го розділів Листа до ефесян, може бути для вас цікавим і змістовним. Читаючи кожне протиставлення, подумайте про своє життя. Відверто запитайте себе: «Що я про це думаю? Як я реагую у такій чи подібній ситуації? Яка частина протиставлення, на думку інших, стосується мене?» Якщо, роздумуючи над якимось протиставленням, ви побачите, що вам необхідно в чомусь поліпшитись, докладайте зусиль, аби це зробити. Нехай протиставлення послужать вам на добро.

Або ж ви можете використати цю таблицю під час сімейного поклоніння. Спочатку всі члени сім’ї можуть зачитати протиставлення. Потім хтось із вас може згадати першу частину протиставлення, а інші — думку з другої частини. Це може стати початком цікавого обговорення, як ви могли б повнішою мірою застосовувати другу частину. Такий розгляд протиставлень допоможе як молодим, так і літнім християнам належно поводитися з рідними та з іншими людьми.

Чи ти можеш пригадати другу частину протиставлення?

Більше дізнаючись про цінність протиставлень, ви зможете ліпше розпізнавати їх у Біблії і побачите, що вони є дуже практичними у християнському служінні. Наприклад, можна сказати співрозмовнику: «Багато хто говорить, що кожна людина має безсмертну душу, але зверніть увагу, що́ написано в Божому Слові». Або під час біблійного вивчення можна запитати: «Чимало людей у цій території вірять, що Бог та Ісус одна особа, однак що ми читаємо в Біблії? А що думаєте ви?»

У Святому Письмі міститься чимало повчальних протиставлень, завдяки яким нам вдасться йти Божим шляхом. Також можна використовувати протиставлення, щоб допомагати людям пізнати біблійну правду.