Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

 ТЕМА НОМЕРА | ЧИ СМЕРТЬ — ЦЕ КІНЕЦЬ УСЬОГО?

Двобій людства зі смертю

Двобій людства зі смертю

ІМПЕРАТОР ЦІНЬ ШИ ХУАН-ДІ

МАНДРІВНИК ПОНСЕ ДЕ ЛЕОН

Смерть — лютий ворог. Ми щосили боремося з нею. Нам важко змиритися, коли вона вражає дорогу нам людину. У розквіті сил ми думаємо, що цей ворог ніколи нас не здолає, і тримаємося цієї ілюзії якомога довше.

Мало хто прагнув безсмертя більше, ніж стародавні фараони. Вони витрачали майже все своє життя і життя тисяч своїх підданих на те, щоб здобути перемогу над смертю. Збудовані ними піраміди свідчать про їхні пошуки безсмертя, які завершилися невдачею.

А китайські імператори вважали, що досягти безсмертя можливо завдяки еліксиру життя. Імператор Цінь Ши Хуан-ді вимагав від своїх алхіміків винайти магічну мікстуру, яка б зробила його невразливим для смерті. Одним зі складників багатьох їхніх мікстур була ртуть, і, очевидно, саме вона спричинила загибель імператора.

У XVI сторіччі іспанський мандрівник Хуан Понсе де Леон, як кажуть, у пошуках джерела молодості попрямував до островів Карибського моря. Під час своєї експедиції він відкрив півострів Флорида (територія сучасних США), але так і не знайшов того, чого шукав, бо загинув у сутичці з тубільцями.

Фараони, імператори і мандрівники намагалися здолати смерть. Навіть якщо методи, якими вони досягали своєї мети, викликають у нас усмішку, навряд чи ми будемо применшувати важливість самої мети. Чому? Бо в глибині душі всі ми хочемо жити і ніколи не помирати.

ЧИ МОЖЛИВО ПОДОЛАТИ СМЕРТЬ?

Чому нам так важко змиритися зі смертю? Відповідь міститься у Біблії. Ось що в ній сказано про нашого Творця, Бога Єгову *: «Усе Він прегарним зробив свого часу, і вічність поклав їм [людям] у серце» (Екклезіяста 3:11). Бажання нашого серця — насолоджуватися  красою Божого творіння вічно, а не лише якихось 80 років (Псалом 90:10).

Чому Бог поклав у наші серця вічність? Невже лише для того, щоб ми розчаровувалися? У жодному разі! Навпаки, Бог обіцяє, що смерть таки буде подолано. Біблія багато разів говорить про обіцянку Бога усунути смерть і дати людям вічне життя. (Дивіться інформацію в рамці  «Перемога над смертю»).

Сам Ісус Христос недвозначно сказав: «Щоб отримати вічне життя, потрібно пізнавати тебе, єдиного правдивого Бога, і посланого тобою Ісуса Христа» (Івана 17:3). Отже, двобій зі смертю матиме щасливий кінець. Однак, за словами Ісуса, лише Бог може здобути для нас перемогу.

^ абз. 9 Згідно з Біблією, Єгова — це ім’я Бога.