Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Чи реально одружитися «тільки в Господі»?

Чи реально одружитися «тільки в Господі»?

«Я не можу знайти собі пару у зборі і боюсь залишитися сама до старості».

«Деякі чоловіки у світі добрі, люб’язні й уважні. Вони не проти моєї релігії, і з ними буває цікавіше, ніж з декотрими братами».

Щось подібне говорять деякі Божі служителі, що шукають собі пару. Але вони добре знають пораду апостола Павла: одружуватися «тільки в Господі», пораду, якою мають керуватися всі християни (1 Кор. 7:39). Тож чому вони так говорять?

ЧОМУ ДЕХТО СУМНІВАЄТЬСЯ

Ті, хто так говорить, можуть думати, що неодружених сестер більше, ніж неодружених братів. І в багатьох країнах це дійсно так. Розгляньмо два приклади. В Кореї в середньому зі 100 неодружених Свідків — 57 сестер і 43 брати. У Колумбії 66 відсотків Свідків — це сестри, а 34 відсотки — брати.

У деяких країнах ситуацію ускладнює й те, що невіруючі батьки можуть вимагати за наречену великого викупу, через що братам зі скромними статками важко одружитися. Зважаючи на такі перешкоди, сестра може думати, що одружитися «тільки в Господі» практично неможливо. Тому в неї може виникати запитання: «Чи реально для мене знайти собі відповідну пару серед одновірців?» *

ВАЖЛИВО ДОВІРЯТИ ЄГОВІ

Якщо ти колись мала подібні думки, будь певна: Єгова знає твою ситуацію. Безсумнівно, йому відомо, як ти почуваєшся (2 Хр. 6:29, 30).

Однак у своєму Слові Єгова дав вказівку одружуватися тільки в Господі. Чому? Тому що він знає, що добре для його народу. Він не лише хоче оберегти своїх служителів від страждань, яких вони можуть зазнати, пішовши немудрим шляхом, але й прагне, щоб вони були щасливими. За днів Неемії, коли чимало євреїв одружувалися з чужинками, які не поклонялися Єгові, Неемія згадав про поганий приклад Соломона. Хоча «Бог дуже любив» Соломона, «але навіть його ввели в гріх дружини-чужинки» (Неем. 13:23—26). Тож задля добра своїх служителів Бог дав вказівку одружуватися тільки з правдивими поклонниками (Пс. 19:7—10; Ісаї 48:17, 18). Правдиві християни вдячні Богові за сердечну турботу і покладаються на його керівництво. Отже, підкоряючись Богу як Правителю, вони визнають його Володарем усесвіту (Присл. 1:5).

Ти, безсумнівно, не хочеш впрягтись «у нерівне ярмо» з людиною, котра може відвести тебе від Бога (2 Кор. 6:14). Багато християн у наші дні послухались перевіреної часом Божої вказівки, яка служить захистом, і зрозуміли, що вони вибрали мудрий шлях. Але дехто вирішив зробити по-іншому.

ЦЕ РЕАЛЬНО

Меґґі *, сестра з Австралії, розповідає, що́ сталося, коли вона почала зустрічатися з невіруючим чоловіком: «Щоб бути з ним, я пропускала багато зібрань. Я занепала духовно». Ратана з Індії розвинула романтичні почуття до однокласника, який почав вивчати Біблію. Але згодом стало зрозуміло, що він вивчав лише для того, щоб почати з нею зустрічатися. Вона покинула правду і прийняла іншу релігію, аби одружитися.

Нденка з Камеруну вийшла заміж у 19 років. Наречений обіцяв, що не перешкоджатиме їй поклонятися Богові. Проте через два тижні після весілля він заборонив їй відвідувати християнські зібрання. Вона каже: «Я почувалась самотньою і безперестанку плакала. Я зрозуміла, що не можу розпоряджатися собою. Мене постійно мучило сумління».

Звісно, не всі невіруючі чоловіки перетворюються на жорстоких і нерозсудливих. Можливо, одружившись з невіруючим, ти не зазна́єш таких наслідків. Але як це позначиться на твоїх стосунках з сердечним небесним Батьком? Як ти будеш почуватися, знаючи, що не послухалася поради, котру він дав тобі на добро? А найважливіше, що́ буде думати Бог про твоє рішення? (Присл. 1:33).

Брати і сестри по всьому світі можуть підтвердити, що найліпше одружуватися «тільки в Господі». Неодружені християни хочуть тішити серце Бога і шукають собі відповідну пару лише серед поклонників Єгови. Родичі Мічіко, сестри з Японії, намагалися схилити її до одруження з невіруючим чоловіком. Окрім того, що їй доводилось чинити опір цьому тиску, вона бачила, що дехто з її друзів і знайомих знаходить собі пару в зборі. Мічіко каже: «Я продовжувала говорити собі, що, оскільки Єгова — “щасливий Бог”, наше щастя не залежить від того, чи ми одружені, чи ні. Також я вірю, що він здійснює бажання нашого серця. Тож якщо ми хочемо одружитися, але не можемо знайти собі пару, найліпше залишатися поки що неодруженими» (1 Тим. 1:11). Зрештою Мічіко вийшла заміж за хорошого брата, і вона щаслива, що почекала.

Деякі брати так само чекають, поки знайдуть собі відповідну дружину. Один з таких братів — Біл з Австралії. Він визнає, що іноді його приваблювали жінки поза збором. А втім, він не дозволяв собі розвивати з ними надто дружні стосунки. Чому? Біл не хотів робити перший крок до того, щоб впрягтись «у нерівне ярмо з невіруючим». Часами його цікавили деякі сестри, але не було взаємності. Він чекав аж 30 років, перш ніж зустрів сестру, яка йому підходила. Біл розповідає: «Я не шкодую. Я щасливий, бо ми разом ходимо в служіння, разом вивчаємо і разом поклоняємось Богові. Мені приємно зустрічатися і спілкуватися з друзями моєї дружини, адже всі вони служать Єгові. Ми зміцнюємо своє подружжя, застосовуючи біблійні принципи».

КОЛИ ЧЕКАЄШ НА ЄГОВУ

Що ти можеш робити, тимчасом як залишаєш справи в дбайливих руках Єгови? Наприклад, роздумувати над тим, чому в тебе немає пари. Якщо це передусім через те, що ти дотримуєшся біблійної вказівки одружуватися «тільки в Господі», то заслуговуєш похвали. Будь впевненим, що Єгові подобається твоє непохитне рішення слухатись його Слова (1 Сам. 15:22; Присл. 27:11). Ти можеш і далі виливати «йому своє серце» в молитві (Пс. 62:8). Якщо ти палко і безупинно благаєш Бога, твої молитви ставатимуть ще змістовнішими. Твої взаємини з Богом будуть зміцнюватися день за днем, якщо ти залишатимешся непохитним попри внутрішній і зовнішній тиск. Не сумнівайся: Всевишній цікавиться всіма своїми вірними служителями і ти дуже цінний в його очах. Він бачить, чого ти потребуєш і бажаєш. Бог нікому не обіцяє знайти пару. Але якщо ти справді потребуєш подружжя, Бог знає, як найліпше задовольнити твої правильні бажання (Пс. 145:16; Матв. 6:32).

Інколи ти можеш почуватися подібно до псалмописьменника Давида, який сказав: «Єгово, поспіши мені відповісти. Моя сила вичерпується. Не ховай від мене свого лиця» (Пс. 143:5—7, 10). У такі хвилини дай небесному Батькові час, щоб він показав тобі, в чому полягає його воля щодо тебе. Це можна робити, якщо читати його Слово і роздумувати над прочитаним. Ти будеш знати, якими є його закони, і бачитимеш, що́ він робив на добро своєму народові в минулому. Слухаючи Бога, ти знову і знову переконуватимешся, наскільки мудро виявляти йому послух.

Неодружені християни дуже цінні у зборі, бо вони часто допомагають сім’ям і молоді

А що ще ти можеш робити, аби почуватися щасливим і зайнятим? Ти можеш використовувати свою безшлюбність для того, щоб розвивати духовну проникливість, щедрість, працьовитість, побожну відданість і добру репутацію — такі необхідні для щасливого сімейного життя (Бут. 24:16—21; Рут 1:16, 17; 2:6, 7, 11; Присл. 31:10—27). Шукай найперше Царства, беручи повну участь у праці проповідування та в іншій християнській діяльності. Це буде для тебе захистом. Ось що каже згаданий раніше Біл про свої роки перед одруженням: «Вони швидко минали в служінні Єгові, бо я був піонером».

Авжеж, одружитися «тільки в Господі» — реально. Послух цій вказівці допоможе тобі нести честь Єгові й залишатися постійно задоволеним. Біблія говорить: «Щасливий чоловік, який боїться Єгови і знаходить велику насолоду в заповідях його. У домі його — достаток і багатство, праведність його вічна» (Пс. 112:1, 3). Тож рішуче дотримуйся біблійної заповіді одружуватися «тільки в Господі».

^ абз. 7 У статті ми обговорюємо це питання з погляду сестер, але ті самі принципи стосуються і братів.

^ абз. 13 Деякі імена змінено.