Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Зважайте на завчасне попередження! Від цього залежить життя

Зважайте на завчасне попередження! Від цього залежить життя

26 ГРУДНЯ 2004 РОКУ потужний землетрус магнітудою 9,1 сколихнув острів Сімелуе. Усі, хто був на березі, прикували свій погляд до моря. Вода відступила дуже швидко й надміру далеко! За мить кожен почав бігти до пагорбів і кричати: «Смонг! Смонг!», що місцевою мовою означає «цунамі». Через півгодини на узбережжя обрушились могутні хвилі, завдавши нищівного удару більшості сіл та будинків.

Острів Сімелуе лежить віддалік від північно-західного узбережжя Суматри (Індонезія). Він став першою місцевістю, яку вразило спустошливе цунамі. А втім, із 78 000 острів’ян загинуло лише семеро. Чому так відносно мало? * У тій місцевості поширена така приказка: «Якщо земля сильно дрижить, а море — тікає, біжи до пагорбів, бо невдовзі воно з великою силою рине на сушу». З досвіду жителі острова вміють розпізнавати наближення цунамі по тому, як змінюється море. Вони відреагували на таке завчасне попередження і зберегли своє життя.

Біблія повідомляє про наближення лиха, «великого лиха, якого не було від початку світу аж дотепер і вже ніколи не буде» (Матвія 24:21). Це не означає, що наша планета буде знищена внаслідок недбалості людей чи глобального стихійного лиха, адже Бог має намір, щоб земля існувала вічно (Екклезіаста 1:4). Передречене лихо, що вже не за горами, наведе сам Бог, аби «вигубити тих, хто губить землю». Тоді прийде кінець усього зла і страждань (Об’явлення 11:18; Прислів’я 2:22). Це буде справжнім благословенням.

Більш того, на відміну від цунамі, землетрусів чи вивержень вулканів, прийдешнє знищення не призведе до смерті невинних людей. «Бог є любов»,— сказано у Біблії, і цей Бог, ім’я котрого Єгова, обіцяє, що «успадкують праведні землю і повік будуть жити на ній» (1 Івана 4:8; Псалом 37:29). Але що робити, аби пережити велике лихо і втішатися обіцяними благословеннями? Відповідь проста: зважати на завчасне попередження!

РЕАГУЙТЕ НА ЗМІНИ

Ми не можемо визначити точної дати, коли прийде кінець злу і стражданням, оскільки Ісус сказав: «Про день той чи годину не знає ніхто: ні ангели небесні, ні Син, а тільки Батько». А втім він заохотив нас: «Пильнуйте» (Матвія 24:36; 25:13). За чим? Біблія описує, яким буде світ перед тим, як Бог спровадить кінець. Подібно до того як для жителів Сімелуе ознакою наближення цунамі були раптові зміни на морі, на близький кінець мають вказувати вражаючі зміни у світі. Про деякі з цих змін, описаних у Біблії, іде мова в супровідній інформації в рамці.

Щоправда, якщо говорити зокрема про деякі зі згаданих у рамці подій, то вони до певної міри вже траплялись у минулому. Але Ісус сказав, що лише побачивши «все це», ми знатимемо, що кінець близько (Матвія 24:33). Подумайте: коли в історії всі події, про які розповідає Біблія, 1) охоплювали цілий світ, 2) відбувались одночасно і 3) набували щораз більших масштабів? Немає сумніву, ми живемо у цей час.

ВИЯВ БОЖОЇ ЛЮБОВІ

«Системи раннього попередження... насправді рятують життя»,— сказав колишній президент США. У районі, на який обрушилось цунамі 2004 року, встановили попереджальну систему для того, аби в майбутньому стихія знову не забрала стільки життів. Так само і Бог подбав про те, щоб люди отримали завчасне попередження, перш ніж прийде кінець. Біблія передрекла: «Цю добру новину про Царство будуть проповідувати по цілій населеній землі на свідчення всім народам, а тоді прийде кінець» (Матвія 24:14).

Лише минулого року Свідки Єгови присвятили більш ніж 1,9 мільярда годин проповідуванню доброї новини понад 700 мовами у 240 країнах і територіях. Ця праця, яка сьогодні набула великого розмаху, є незаперечним доказом того, що кінець не за горами. Свідки Єгови люблять ближніх, тому невтомно попереджають їх про те, що Божий день суду швидко наближається (Матвія 22:39). Сам факт, що ви можете отримати пожиток із цієї інформації, свідчить про любов Єгови до вас. Пам’ятайте: «[Бог] не хоче, щоб хтось був знищений, він хоче, щоб усі прийшли до каяття» (2 Петра 3:9). Чи ви відгукнетесь на Божу любов і прислухаєтесь до завчасного попередження?

УТІКАЙТЕ В БЕЗПЕЧНЕ МІСЦЕ!

Пригадайте, жителі прибережних сіл острова Сімелуе почали втікати на узвишшя, як тільки побачили, що вода в морі відійшла. Вони не чекали, поки вона повернеться. Такі рішучі дії принесли їм порятунок. Щоб пережити лихо, яке стрімко наближається, вам теж слід, так би мовити, втікати на узвишшя, поки ще не пізно. Що це означає? Пророк Ісая під Божим натхненням написав про чудове запрошення, яке лунає «наприкінці днів», тобто в наш час. Ось як воно звучить: «Прийдіть, зійдімо на гору Єгови... Він навчить нас своїх доріг, і ми будемо ходити його стежками» (Ісаї 2:2, 3).

Якщо ви підніметесь на верхів’я гори, то будете в безпечному місці; крім того, звідти ширше відкривається краєвид. Подібно сьогодні мільйони людей по всьому світі дізнаються про Божі дороги зі сторінок Біблії і завдяки цьому змінюють своє життя на краще (2 Тимофія 3:16, 17). Вони починають «ходити [Божими] стежками» і мають його схвалення та захист.

Чи ви відгукнетесь на це запрошення і приймете ніжний захист від Бога у ці вирішальні дні? Ми заохочуємо вас уважно розглянути біблійні докази, подані в супровідній інформації до цієї статті, які вказують на те, що ми живемо в «останні дні». Свідки Єгови у вашій місцевості охоче допоможуть вам зрозуміти наведені біблійні вірші. Крім того, знайти відповіді на свої запитання ви можете на нашому веб-сайті, www.pr418.com/uk. Дивіться БІБЛІЙНІ ВЧЕННЯ > ВІДПОВІДІ НА БІБЛІЙНІ ЗАПИТАННЯ.

^ абз. 3 Цунамі 2004 року забрало життя більш ніж 220 000 людей. Це було одне з найбільш руйнівних цунамі, відомих історії.