Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Мир. Як його знайти?

Мир. Як його знайти?

МИ ЖИВЕМО у неспокійному світі, тому нам необхідно докладати зусиль, щоб здобути мир. І навіть якщо ми певною мірою маємо мир, нам часто нелегко його зберігати. Що, згідно з Божим Словом, допоможе нам знайти справжній мир? І як нам допомагати іншим знайти його?

ЩО ПОТРІБНО ДЛЯ СПРАВЖНЬОГО МИРУ?

Ми втішаємось справжнім миром тільки тоді, коли відчуваємо спокій і безпеку. Крім того, нам потрібно розвивати міцну дружбу з іншими. А найважливіше, треба розвивати близькі стосунки з Богом. Як це робити?

Життєві тривоги позбавляють миру

Якщо ми слухаємося праведних наказів і принципів Єгови, то показуємо, що покладаємося на нього і прагнемо мати з ним мирні стосунки (Єрем. 17:7, 8; Як. 2:22, 23). У свою чергу Бог наближається до нас і дає нам душевний мир. В Ісаї 32:17 сказано: «Праведність принесе мир, принесе спокій і безпеку на віки». Ми знайдемо внутрішній спокій, якщо будемо усім серцем слухатись Єгови (Ісаї 48:18, 19).

До того ж справжній мир ми можемо мати завдяки дивовижному дару від нашого небесного Батька — його святому духу (Дії 9:31).

БОЖИЙ ДУХ ДОПОМАГАЄ НАМ МАТИ МИР

Перелічуючи грані «плоду духу», апостол Павло третім згадує мир (Гал. 5:22, 23). Оскільки справжній мир є плодом Божого духу, ми повинні піддаватися впливу святого духу, щоб мати цей мир. Розгляньмо, як Божий дух може допомогти нам знайти мир.

По-перше, ми здобуваємо мир завдяки регулярному читанню Божого натхненого Слова (Пс. 1:2, 3). Коли ми роздумуємо над біблійними уривками, Божий дух допомагає нам зрозуміти погляд Єгови на багато питань. Наприклад, ми бачимо, як Бог зберігає мир і чому мир такий важливий для нього. Якщо ми застосовуємо уроки з Божого Слова, то наше життя буде сповнене миру (Присл. 3:1, 2).

По-друге, ми маємо просити в Бога святого духу (Луки 11:13). Єгова обіцяє: коли ми будемо шукати його допомоги, «тоді Божий мир, який неможливо збагнути розумом, берегтиме завдяки Христу Ісусу [наші] серця та [нашу] здатність мислити» (Філ. 4:6, 7). Якщо ми регулярно просимо в молитві Божого духу, Єгова сповнить нас душевним миром, який мають лише ті, хто розвиває з ним близькі стосунки (Рим. 15:13).

Як дехто застосував ці біблійні поради і зробив необхідні зміни, щоб мати мир з Єговою, з самим собою та з іншими?

ЯК ВОНИ ЗНАЙШЛИ СПРАВЖНІЙ МИР?

Сьогодні в наших зборах є християни, які колись були гнівливими, але тепер у стосунках з іншими вони стали чуйнішими, добрішими, терпеливішими і миролюбнішими * (Присл. 29:22). Розгляньмо приклад двох вісників Царства, які змогли подолати гнів і навчилися жити в мирі з іншими.

Якщо ми будемо застосовувати біблійні принципи і просити в Бога святого духу, то знайдемо мир

Дейвід розвинув негативне мислення, і це позначилось на його мові. До того як Дейвід присвятив своє життя Богові, він часто критикував інших і різко говорив зі своїми рідними. З часом Дейвід зрозумів, що необхідно змінюватися і ставати миролюбним. Що допомогло йому стати миролюбною людиною? Він каже: «Я почав застосовувати біблійні принципи у своєму житті, і це посприяло взаємній повазі в нашій сім’ї».

На мислення Рейчел вплинуло її минуле. Вона визнає: «Навіть тепер мені доводиться боротися з гнівом, адже я виховувалася в сім’ї, в якій часто стикалася з роздратуванням». Що допомогло їй стати миролюбнішою? Вона каже: «Я молилась і покладалась на Єгову».

Дейвід і Рейчел — це лише два приклади, які показують, що ми будемо мати мир, якщо застосовуємо натхнені Богом біблійні принципи і покладаємося на допомогу Божого духу. Безперечно, хоча ми живемо серед ворожого світу, ми можемо мати душевний спокій, який сприяє миру в сім’ї та в зборі. Усе ж Єгова радить нам: «Будьте в мирі з усіма людьми» (Рим. 12:18). Чи це справді можливо і які благословення ми отримуємо, коли стараємось жити в мирі з іншими?

ПІДТРИМУЙТЕ МИР З ІНШИМИ

Завдяки проповідницькому служінню ми запрошуємо людей прислухатися до мирної звістки про Боже Царство (Ісаї 9:6, 7; Матв. 24:14). На щастя, багато хто відгукується на наше запрошення. У результаті їх більше не мучить почуття розпачу або гніву через те, що відбувається навколо них. Натомість вони мають справжню надію на майбутнє і прагнуть шукати миру та підтримувати його (Пс. 34:14).

Але не всі прислуха́ються до нашої звістки, принаймні спочатку (Ів. 3:19). Незважаючи на це, Божий дух допомагає нам розповідати їм добру новину спокійно та шанобливо. Так ми дотримуємося вказівок Ісуса щодо служіння, записаних у Матвія 10:11—13. Він радив: «Увійшовши в дім, вітайте його мешканців, і, якщо дім достойний, нехай мир, якого бажаєте йому, прийде в нього, а якщо не достойний, то нехай ваш мир повернеться до вас». Застосовуючи Ісусову пораду, ми зможемо зберегти внутрішній спокій і матимемо надію, що людина вислухає біблійну звістку в майбутньому.

Ми також сприяємо миру, коли з повагою розмовляємо з урядовцями, в тому числі з тими, які чинять опір нашій праці. Приміром, через упередження уряд однієї африканської країни не давав дозволу на будівництво Залів Царства. Одному брату, який раніше служив місіонером у цій африканській країні, доручили зробити візит до високого комісара цієї країни в Лондоні. Сподіваючись спокійно залагодити цю справу, брат мав розповісти йому про мирну працю Свідків Єгови в цій країні. Яким був результат?

«Коли я прийшов у приймальню,— розповідає цей брат,— по одягу секретарки я зрозумів, що вона належить до племені, мову якого я знав. Тож я привітався з нею її рідною мовою. Здивована, вона запитала: “Яка мета вашого візиту?” Я ввічливо сказав їй, що хочу зустрітися з високим комісаром. Вона зателефонувала йому, і він вийшов, привітавшись зі мною своєю мовою. Комісар уважно слухав мене, коли я розповідав йому про мирну діяльність Свідків».

Те, що брат шанобливо пояснив суть справи, до певної міри розвіяло неправильні уявлення комісара про нашу працю й усунуло упередження. Через деякий час уряд цієї африканської країни зняв обмеження на будівництво Залів Царства. Як же раділи брати мирному розв’язанню цього питання! Безперечно, якщо з повагою ставитися до інших, можна досягти багато хороших результатів, зокрема миру.

ВТІШАЙТЕСЯ МИРОМ ВІЧНО

Сьогодні народ Єгови живе в духовному раю, в якому панує мир. Ви сприятимете цьому миру, якщо будете розвивати цю грань плоду духу у своєму житті. А найважливіше, ви будете мати схвалення від Єгови і вічно втішатися великим миром у Божому новому світі (2 Пет. 3:13, 14).

^ абз. 13 Така риса, як доброта, буде розглядатися в іншій статті із серії статей про плід Божого святого духу.