Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Чи ви знаєте?

Чи ви знаєте?

Завдяки чому учень Степан зміг залишатися таким спокійним під час переслідування?

СТЕПАН стояв перед групою вороже налаштованих чоловіків — перед членами верховного суду в Ізраїлі, Синедріону. До його складу входив 71 суддя. Ці чоловіки мали великий вплив у суспільстві. Їх зібрав первосвященик Кайяфа. Під його головуванням лише кілька місяців тому цей суд засудив до смерті Ісуса (Матв. 26:57, 59; Дії 6:8—12). Коли почали кликати одного за одним неправдивих свідків, усі, хто сидів у Синедріоні, помітили у вигляді Степана щось вражаюче — його лице було «подібним до лиця ангела» (Дії 6:13—15).

Завдяки чому Степан зміг залишатися спокійним і безстрашним у такій складній ситуації? Перед тим як Степана повели до Синедріону, він наполегливо виконував своє служіння під могутнім впливом Божого духу (Дії 6:3—7). Саме цей дух впливав на Степана під час суду, він був для нього утішителем і нагадав йому, що казати (Ів. 14:16, прим.). Коли Степан сміливо виступив на свій захист, як записано в 7-му розділі книги Дії, святий дух нагадав йому приблизно 20 уривків з Єврейських Писань (Ів. 14:26). Але віра Степана ще більше зміцнилася, коли він у видінні побачив Ісуса, який стояв праворуч від Бога (Дії 7:54—56, 59, 60).

Одного дня ми можемо зіткнутися з погрозами і переслідуванням (Ів. 15:20). Але якщо ми регулярно харчуємося з Божого Слова і беремо ревну участь у служінні, то дозволяємо духу Єгови діяти в нас. Крім того, ми будемо мати сили зносити переслідування і при цьому зберігати спокій (1 Пет. 4:12—14).