Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Запитання читачів

Запитання читачів

Чи в Екклезіаста 5:8 йдеться лише про людських правителів чи також про Єгову?

У цьому вірші сказано: «Якщо у своєму краю ти бачиш утиск бідного і порушення справедливості та праведності, то не дивуйся цьому. Бо і за начальником спостерігає хтось вищий від нього, над кожним є той, хто стоїть ще вище» (Еккл. 5:8).

На перший погляд, тут говориться лише про людей, наділених владою. Але роздуми над цими словами відкривають важливу істину про Єгову — істину, яка заспокоює і вселяє надію.

В Екклезіаста 5:8 йдеться про правителя, який утискає бідних і поводиться з ними несправедливо. Такому правителю варто пам’ятати, що за ним спостерігає хтось, хто займає вище становище або має більше влади. По суті, над кожним є той, хто обіймає вище становище. На жаль, на всіх рівнях влади часто поширена корупція і прості люди потерпають від нечесних можновладців.

Навіть якщо ситуація здається безнадійною, нас потішає думка, що Єгова спостерігає за усіма високопосадовцями в людських урядах. Тому ми можемо просити допомоги у Бога і покладати на нього свої тягарі (Пс. 55:22; Філ. 4:6, 7). Ми знаємо, що «Єгова оглядає очима всю землю, щоб зміцнити тих, чиє серце повністю віддане йому» (2 Хр. 16:9).

Отже, Екклезіаста 5:8 описує стан речей у людських системах правління — над кожним є хтось, хто займає вище становище. Але найважливіше, цей вірш нагадує нам істину про те, що Єгова посідає найвищу, верховну, владу. Тепер він править за посередництвом свого Сина, Ісуса Христа, Царя Божого Царства. Всемогутній Бог, який спостерігає за всіма, завжди і в усьому справедливий та чесний, і такі самі риси має його Син.