Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Чи ти вмієш співпрацювати з іншими?

Чи ти вмієш співпрацювати з іншими?

«Я МАЙСТРОМ біля нього була... радіючи перед ним повсякчас» (Присл. 8:30). Ці слова належать первородному Сину Бога, який перед тим як прийти на землю, незліченні роки співпрацював зі своїм Батьком на небі. Як видно з цих слів, співпраця з Богом приносила Ісусові радість.

Співпрацюючи з Батьком, Ісус перейняв від нього багато хороших рис. Завдяки цьому, коли Ісус був на землі, іншим було легко з ним співпрацювати. Як нам наслідувати приклад Ісуса? Розгляньмо три принципи, які допоможуть нам у співпраці з іншими, і подивімось, як їх дотримувався Божий Син. Застосовуючи ці принципи, ми зможемо підтримувати мир і єдність з нашими братами і сестрами.

Беручи приклад з Єгови та Ісуса, охоче ділися своїми знаннями і досвідом

ПРИНЦИП 1: «ВИЯВЛЯЙТЕ ОДНЕ ОДНОМУ ПОШАНУ»

З людиною легко співпрацювати, якщо вона смиренна, цінує інших і не привертає до себе уваги. Саме таке смирення було притаманне Ісусу. Він навчився його від свого Батька. Хоча тільки Єгова по праву достойний називатися Творцем, він хотів, щоб люди знали, що у творенні йому допомагав його Син. Тому Бог подбав, щоб у його Слові були записані такі слова: «Створімо людину на наш образ» (Бут. 1:26). Мабуть, Ісусу було дуже приємно, що Батько виявив смирення і згадав про нього (Пс. 18:35).

Під час свого служіння на землі Ісус виявляв таке ж смирення. Коли його хвалили, усю славу він віддавав тому, кому вона по праву належала,— Богові (Марка 10:17, 18; Ів. 7:15, 16). Ісус підтримував теплі стосунки зі своїми учнями і ставився до них як до друзів, а не як до рабів (Ів. 15:15). Він навіть помив їм ноги, подавши тим самим приклад смирення (Ів. 13:5, 12—14). Нам також варто поважати тих, з ким ми співпрацюємо і ставити їхні інтереси вище від власних. Співпрацівники, які «виявля[ють] одне одному пошану», не переймаються тим, хто отримає похвалу за виконану роботу, і завдяки цьому досягають кращих результатів (Рим. 12:10).

Смиренна людина визнає, що плани здійснюються, «коли [є] багато порадників» (Присл. 15:22). Хоч би який ми мали досвід і здібності, нам треба пам’ятати, що немає людини, яка б знала все. Навіть Ісус визнавав, що чогось не знає (Матв. 24:36). Час від часу він цікавився думкою своїх недосконалих учнів (Матв. 16:13—16). Тож не дивно, що з ним було приємно співпрацювати. Якщо ми теж усвідомлюємо, що в нас обмежені можливості, і якщо дозволяємо нашим співпрацівникам робити внесок у спільну справу, то сприяємо теплим стосункам з ними і наші «плани... здійснюються».

Старійшинам особливо потрібно брати приклад з Ісуса. Їм варто пам’ятати, що, коли рада старійшин обговорює якісь питання, святий дух може вплинути на будь-кого з них. На зустрічах старійшин має панувати така атмосфера, в якій кожен з них може вільно висловлюватись. Тоді рішення, які вони приймають, підуть на користь цілому збору.

ПРИНЦИП 2: «НЕХАЙ ПРО ВАШУ ПОМІРКОВАНІСТЬ ЗНАЮТЬ УСІ»

З людиною легко співпрацювати, якщо вона поміркована і поступлива. Ісус мав багато нагод побачити, наскільки поміркованим є його Батько. Наприклад, Єгова послав його на землю, щоб звільнити людей від заслуженого покарання — смерті (Ів. 3:16).

Коли це було необхідно і доречно, Ісус поступався. Якось він допоміг одній фінікійці, хоча був посланий до народу Ізраїля (Матв. 15:22—28). Він також мав помірковані сподівання щодо своїх учнів. Коли близький друг Ісуса, Петро, прилюдно зрікся його, Ісус охоче його простив. Пізніше він довірив Петрові важливі обов’язки (Луки 22:32; Ів. 21:17; Дії 2:14; 8:14—17; 10:44, 45). Приклад Ісуса допомагає нам бути поступливими і дотримуватися поради з Філіппійців 4:5: «Нехай про вашу поміркованість знають усі».

Поміркованість допомагає нам пристосовуватися до різних людей і злагоджено з ними співпрацювати. Ісус настільки добре це робив, що виклика́в заздрість у своїх ворогів, які називали його «приятелем збирачам податків і грішникам» (Матвія 11:19). Як нам навчитися співпрацювати з тими, хто відрізняється від нас? Брат Луїс не один рік провів у районному і бетелівському служінні. Йому довелося співпрацювати з багатьма різними людьми. Ось що він каже: «Усіх нас можна прирівняти до каменів нерівної форми. Але навіть з таких каменів можна побудувати рівну стіну, якщо їх добре припасувати один до одного. Тому я стараюся працювати над собою, щоб наша стіна була рівною». Який чудовий дух!

Хороший співпрацівник не буде приховувати від інших корисну інформацію заради того, щоб тримати усе під своїм контролем

Коли ми можемо виявляти поміркованість у зборі? Наприклад, співпрацюючи зі своєю групою для служіння. Усі вісники в групі різного віку і в кожного з них свої сімейні обставини. Якщо ми будемо пристосовуватися до їхнього темпу і способу проповідування, то служіння принесе їм більше радості.

ПРИНЦИП 3: БУДЬТЕ «ГОТОВІ ДІЛИТИСЯ»

З людиною легко співпрацювати, якщо вона «готов[а] ділитися» (1 Тим. 6:18). Співпрацюючи зі своїм Батьком, Ісус бачив, що Єгова нічого не тримає від нього в секреті. Коли Єгова створював небеса, Ісус був поряд і міг вчитися від нього (Присл. 8:27). Пізніше Ісус сам з радістю ділився зі своїми учнями «усім, що чув від Батька» (Ів. 15:15). Ми теж хочемо ділитися своїми знаннями і досвідом з тими, з ким разом працюємо. Хороший співпрацівник не приховує від інших потрібну або корисну інформацію заради того, щоб тримати усе під своїм контролем. Він з радістю ділиться з іншими тим, що знає.

Крім того, нам не варто скупитися на слова похвали. Нам приємно, коли хтось помічає наші зусилля і щиро хвалить нас. Ісус знаходив час, щоб сказати своїм учням, за що він їх цінує. (Порівняйте Матвія 25:19—23; Луки 10:17—20.) Ісус навіть говорив, що його послідовники виконуватимуть більші діла, ніж виконував він (Ів. 14:12). У ніч перед своєю смертю він похвалив своїх вірних апостолів, сказавши: «Ви залишалися зі мною у моїх випробуваннях» (Луки 22:28). Ці слова, безперечно, дуже підбадьорили апостолів і спонукали їх до дій. Якщо ми також будемо знаходити час, щоб хвалити наших співпрацівників, вони стануть радіснішими і будуть краще виконувати свою роботу.

КОЖЕН МОЖЕ НАВЧИТИСЯ СПІВПРАЦЮВАТИ З ІНШИМИ

«Людина, з якою легко співпрацювати, не мусить бути ідеальною,— каже брат на ім’я Кайоде.— Вона випромінює хороший настрій, і тим, хто поряд з нею, легше виконувати свою роботу». Чи те саме можна сказати про тебе? Чому б не дізнатися, що про це думають одновірці, з якими ти співпрацюєш? Якщо ти наслідуєш Ісуса, то їм, мабуть, дуже приємно працювати з тобою, так само як Ісусовим учням було приємно співпрацювати зі своїм Учителем. Тож берімо приклад з Ісуса, і тоді ми зможемо з чистим сумлінням сказати нашим братам і сестрам: «Ми ваші співпрацівники, які сприяють вашій радості» (2 Кор. 1:24).